1. Anasayfa
  2. Alışveriş

Tek başına tatil yapan erkeğe Yargıdan müjde

Antalya’da tatil yapmak isteyen S.Ö., tek erkek olması nedeniyle iki katı konaklama bedeli istenmesini yargıya taşıdı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bu durumun cinsiyet temelinde ayrımcılık olduğuna karar vererek otel ve tur şirketini ayrı ayrı 89 bin 571 TL’lik idari para cezasına çarptırdı. Kararın emsal olması bekleniyor.

Tek başına tatil yapan erkeğe Yargıdan müjde
0

Antalya’da tatil yapmayı planlayan S.Ö., tek erkek olarak rezervasyon yapmak istediğinde standart oda yerine iki katı değerinde lüks oda almaya yönlendirildiğini, yapılan bu uygulamanın ayrımcılık olduğu iddiasıyla yargıya başvurdu. S.Ö.’yü haklı bulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu otel yönetimi ve tur şirketini adli para cezasına çarptırdı.

“Tek erkeğe oda yok”

S.Ö., 2022 yılının Eylül ayında Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde tatil yapmak için plan yaptı. Türkiye’nin önde gelen tur şirketlerinden biri aracılığıyla internet üzerinden rezervasyon yaparken ödeme ekranından işlemi tamamlayacağı sırada ‘tur yetkililerimizle görüşün’ yanıtı aldı. Telefonda ulaştığı tur yetkilisinden ise tek ya da iki erkek olarak otelde konaklama yapılamayacağı, “Roh Twin Room, Roh Suite veya Roh Volendam” adıyla geçen lüks odaların birinde kalınması halinde rezervasyon yapılabileceği ifade edildi. S.Ö., direkt oteli aradığında ise standart kara manzaralı oda fiyatının 25 bin TL, lüks oda fiyatının ise 39-42 bin TL arasında değişmekte olduğu bilgisini aldı.

“Bu sistematik bir ayrımcılık”

Yaşadığı durumu yargıya taşıyan S.Ö. TİHEK’e yaptığı başvuruda tatil için 1kadın/1erkek şeklinde şeklinde çift olarak rezervasyon yaptırmak isteseydi aynı tatili 25 bin TL’ye yapabilecekken tek başına rezervasyon yapmaya çalıştığında daha pahalı odaları kiralamaya zorlandığını belirtti. Bu uygulamanın tatil bölgelerindeki her şey dahil konseptteki otellerde yaygın olarak uygulandığını iddia eden S.Ö., tek başına veya arkadaşlarıyla tatile gitmek isteyen erkekleri reddedilmesi veya iki katı para talep edilmesinin tercihin ötesinde adeta genel geçer bir norma dönüştüğünü, bu durumun son derece ölçüsüz ve sistematik bir ayrımcılık olduğunu kaydetti.

“Cinsiyetten değil, yatak sayısından”

Şikayet edilen otel ise verdiği yanıtta her yıl yaklaşık 700 binden fazla kişiye hizmet verdiklerini, bugüne dek din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın misafir kabul ettiklerini ifade edildi. Yanıt dilekçesinde şikayetçi ile rezervasyon için yapılan görüşmede kendisine “otele giriş yapamazsınız” gibi hiçbir ifade kullanılmadığı, tesislerinde fiyatlandırmanın kadın ve erkek olarak değil, kategoriye göre yapıldığı, fiyat farkının da oda tipleri ve yatak sayısından kaynaklandığı kaydedildi.

“Fiyat farkı her alanda var”

Otel yönetimi, yanıt dilekçesinde kategori farklılıklarının bugün sadece turizmde değil bütün alanlarda mevcut olduğunu, örneğin futbol ve basketbol statlarında, konser alanlarında, tiyatrolarda gibi yerlerde de mevcut olduğu, yer ve hizmet açısından fiyatların değişiklik gösterebileceği, başvuranın şikayetine göre bütün etkinliklerin ayrımcılıkla suçlanması gerektiği ifade edilerek ayrımcılık yapmadıklarını iddia etti.

Tur şirketi: “İhtilaf otel ile müşteri arasında”

Şikayet edilen tur şirketi ise şirketlerinin “tur operatörü” sıfatıyla otelden satın aldığı konaklama hizmetini kadın/erkek fark etmeksizin sabit komisyonlar ile müşterilerine satmakta olduklarını, söz konusu ihtilafın tarafı konumunda olmadıklarını savundu.

“Cinsiyet temelinde ayrımcılık”

Şikayeti değerlendiren Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) 23 Aralık’ta verdiği kararında “tatil yerlerinde erkek misafirlerin kadın misafirleri rahatsız edeceğine yönelik önyargılı davranıştan ve objektif bir temelden yoksun cinsiyet algısından kaynaklanan kalıp yargılardan hareket edilerek başvuran S.Ö.’ye farklı muamele yapıldığı ve neticede muhataplar tarafından cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiği” kaydedildi.

Karar oy birliği ile alındı

Tarafların TİHEK’in oy birliği ile otel ve tur şirketi aleyhine verdiği ayrı ayrı 89 bin 571 TL’lik idari para cezası kararına 60 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak itiraz hakkı bulunuyor. Verilen bu kararın pek çok erkek için de emsal olması bekleniyor.

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir