1. Anasayfa
  2. Bilgi

Kanal İstanbul projesi iptal mi? Bölge İdare Mahkemesi kararını verdi!

SON DAKİKA Kanal İstanbul kararı! İstanbul Projesi 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi yeniden gündeme geldi. İstanbullular Kanal İstanbul Projesi ne oldu? Kanal İstanbul Projesinin asıl amacı ne? Kanal İstanbul Projesi ne zaman bitecek? Kanal İstanbul Projesi nereden geçecek? Gibi soruların yanıtını araştırıyor. Peki Kanal İstanbul Projesi devam ediyor mu? Bölge İdare Mahkemesi TEMA vakfının açtığı iptal davasında kararını verdi. İşte Kanal İstanbul Projesi ile ilgili son dakika gelişmeleri…

Kanal İstanbul projesi iptal mi? Bölge İdare Mahkemesi kararını verdi!
0

TEMA Vakfı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne Kanal İstanbul Projesi’nin çevre düzeni tadilatının haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline yönelik dava açmıştı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, TEMA Vakfı’nın Kanal İstanbul Projesi’nin çevre düzeni tadilatının haksız ve hukuka aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davayla ilgili kararını açıkladı.

TEMA Vakfı, projenin ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlendiği iddiasıyla, lüks yaşam alanları planlandığı, içme suyu havzasında tahribat yaratacağı ve ekosisteme zarar vereceği gerekçeleriyle dava açmıştı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ İPTAL Mİ?

Vatandaşlar açılan davayla ilgili Kanal İstanbul Projesi iptal mi? sorusunun yanıtını arıyordu. Bu soru da yanıtlanmış oldu. Mahkeme Kanal İstanbul Projesi’nin iptaline ilişkin davanın reddiyle ilgili gerekçesinde projenin Türkiye’nin uluslararası ilişkiler politikasının stratejik bir parçası olduğuna işaret etti ve İstanbul’un küresel şehir statüsüne özel bir sorumluluk ve değer yüklediğini vurguladı.

KANAL İSTANBUL POROJESİ NE OLDU?

Peki Kanal İstanbul Projesi ne oldu? Mahkeme ayrıca Kanal İstanbul Projesi’nin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve tekniklerine uygun olduğu kararını veri. Davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise davanın, usulden menfaat yokluğu nedeniyle ve projenin hukuka uygunluğu nedeniyle reddedilmesi gerektiğini savunmuştu. Mahkeme kararıyla birlikte Kanal İstanbul Projesi’nin iptal talebi reddedilmiş oldu.

KANAL İSTANBUL PROJESİ’NİN ASIL AMACI NEDİR?

Bu gelişmeler sonrası vatandaşlar Kanal İstanbul Projesi’nin asıl amacı ne? Sorusunun da yanıtını arıyor. Kanal İstanbul internet sitesindeki bilgilere göre İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması, Seyir emniyetinin sağlanması, Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması.

KANAL İSTANBUL PROJESİ NE ZAMAN BİTECEK?

27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce’de bulunan Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklandı. 26 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kanal üzerinde yapılacak 6 köprüden ilkinin temeli atıldı. Kanalın 2027’de tamamlanması planlanıyor.

KANAL İSTANBUL PROJESİ DEVAM EDİYOR MU?

Kanal İstanbul Projesi çalışmaları halen devam ediyor. Kanal İstanbul için Sazlıdere’den geçiş sağlayacak ilk köprünün çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Haziran 2021 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında sona yaklaşıldı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEREDEN GEÇECEK?

Kanal İstanbul’un güzergahı Karadeniz kıyısındaki Karaburun’dan başlayacak, Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt’tan geçip Marmara’ya Küçükçekmece’den bağlanacak.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir