1. Anasayfa
  2. Bilim

Bursa’da bulunan fay hattı nereden geçiyor? Bursa diri fay kaç büyüklüğünde deprem üretir?

Deprem bilimcilerin yaptığı çalışmalarda Bursa’da bugüne kadar hiç kayıtlara geçmemiş yeni diri bir fay hattı bulundu. Kentte büyük deprem üretme riski taşıyan fay hattı başta Bursa olmak üzere çevre illerdeki İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Sakarya, Bilecik, Yalova, Kütahya’da yaşayan vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Bursa’da bulunan yeni diri fay nereden geçiyor? Bursa’da bulunan fay kaç büyüklüğünde deprem üretir? Bursa fay hattı nerede? Bursa’daki fay hattı kaç kilometre? İşte detaylar…

Bursa’da bulunan fay hattı nereden geçiyor? Bursa diri fay kaç büyüklüğünde deprem üretir?
0

Bursa’da yeni bir fay hattı bulunduğunun açıklanması başka kentte olmak üzere çevre illerde de korku yarattı. Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bursa’da içlerinde yeni keşfedilen fayın olduğu diri fay hatlarını inceledikleri ortak bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında Kayapa’dan Yenişehir arasında 25 noktada sismik ölçüm alındı.

BURSA’DAKİ FAY HATTI KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM YAPAR?

Bursa’da bulunan fay hattı kaç büyüklüğünde deprem üretir? Sorusunu soran vatandaşların yanıtını bilim insanları yanıtladı. Deprem bilimcilerin ölçümleri sonucunda daha önce aktif fay hattı haritalarında yer almayan diri bir fay hattı bulundu. Bu fayın 7.3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip aktif bir fayın olduğu tespit edildi.

BURSA’DA BULUNAN FAY HATTI KAÇ KİLOMETRE?

Keşfedilen Fay hattının yapılan ölçümler ve çalışmalar neticesinde 95 kilometre uzunluğunda olduğu tespit edildi. AFAD tarafından desteklenen çalışma, henüz yayınlanmadı. Çalışmanın adı: Jeolojik ve Jeofizik metotlarla yeni keşfedilen 1855 Bursa depremlerinin olası kaynağı: Kuzey Anadolu Fay Zonu Güney koluna ait Çek-Ayır havzalarını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı.

BURSA’DAKİ FAY HATTI HANGİ MAHALLELERDEN GEÇİYOR?

Bursa’da yaşayanlar bulunan yeni fay hattı ile ilgili hemen araştırma yapmaya başladı. En çok merak edilen ise “Bursa’da bulunan fay hattı hangi mahallelerden geçiyor? ” sorusu oldu. Çalışma kapsamında yeraltının haritası çıkarıldı, fay hattının geçtiği yerler tespit edildi.

Yapılan araştırmalar Bursa’da bulunan fay hattı nereden geçiyor sorusunu yanıtladı. Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası’na uzanan kısmı 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir’e devam eden kolu 55 kilometre uzunluğunda. Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor.

Fay, şehir merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor. Daha doğuya doğru Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçerek Yenişehir Ovası’na uzanıyor. Fay, Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor. Fayın toplam uzunluğu 95 kilometre olarak belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir