1. Anasayfa
  2. Yaşam

Masallar engelsiz bir dünya için yeniden yazılıyor

Tüm dünyada milyonlarca çocuğun okuduğu masallar, toplumda engelli bireylere yönelik önyargıları kaldırmak amacıyla yeniden kaleme alındı. Yüzyıllardır dünyanın dört bir yanında kulaktan kulağa fısıldanan masallarda bu kez kahramanlar özel gereksinimli… İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV), hayata geçirdikleri projede çocukların kimi zaman Kırmızı Başlıklı Kız, kimi zaman Keloğlan, kimi zaman ise Aladdin’in Sihirli Lambası’ndaki cin olarak karşımıza çıkan Down Sendromlu kahramanlarla amaçlarının tüm çocukların hayata eşit katılımı ve engelsiz bir dünya olduğunu kaydetti.

Masallar engelsiz bir dünya için yeniden yazılıyor
0

Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Pinokyo gibi dünya masalları çok özel bir dokunuşla toplumda farkında yaratmak için yeniden kaleme alındı. Masalların kahramanlarının özel gereksinimli birey olduğu 10 hikaye, İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV)’nın ‘Edebiyat ve Biz’ isimli proje kapsamında kaleme alındı.

İlk kitap: “Kırmızı Başlıklı Kız”

Proje kapsamında yayınlanan ilk masal Kırmızı Başlıklı Kız oldu. Psikolog Merve Kılıç tarafından kaleme alınan, Gökçe Kılıç Karip tarafından resimlenen kitapta, kırmızı başlıklı kahramanımız hayvan hakları için mücadele ediyor. Piriya’nın babası Rapun şehrindeki en büyük laboratuvarında kimyager olarak çalışmaktadır. Ancak bir gün laboratuvardaki uygulamalara karşı çıkınca tüm aile küçük bir kasabaya taşınmaya karar verir. Burada komşularıyla tanışan kırmızı başlıklı kız her gün büyükanneye yemek götürür. Yine bir gün büyükanneye giderken ormanda kurt ile karşılaşır…

“Hikayelerden daha güzel bir araç olamaz”

Sarıyer’deki Down Town Kafe’de proje için gerçekleştirilen basın toplantısında İZEV Yönetim Kurulu Başkanı Merve Kılıç, masalların travmatik öğelerden arındırılarak kapsayıcı bir bakışla yeniden yorumlandığını ve ayrıştırıcı kalıpları kırma mesajı verdiğini ifade ederek, “Pink Floyd’un ‘Another Brick in the Wall’ şarkısını ‘Yaşam Hakkı-Duvar’ ismiyle, Bee Gees grubunun ise ‘Stayin Alive’ şarkısını ‘Yanımda Ol’ ismiyle seslendirerek yaptıkları farkındalık projesinin milyonlarca kişiye ulaştı. Eğer problemimiz yarının toplumunu bütünleştirmekse, yarının toplumunu hep birlikte inşaa edeceksek, o zaman tabii ki çocuklara yönelik çalışmaları artırmamız gerekiyor. Çocukların ayrımcılığa uğramadığı, eşitsizlikler nedeniyle hayatlarının zorlaşmadığı bir toplumu inşa etmek için hikayelerden daha güzel bir araç olamaz. Bizim hikayelerimiz de inşallah buna vesile olacak” diye konuştu.

“Doğa, çevre ve insan haklarını ana tema olarak seçtik”

İZEV Marka Direktörü Hakan Kural ise 10 kitapta gelecekte dünyayı bekleyen en büyük sorunlar olan doğa, çevre, insan haklarını ana tema olarak belirlediklerini kaydederek, “Yani Don Kişot Dulcinea ‘yı ararken Dulcinea diye ekolojik bir şehri arıyor aslında. Ya da Üç Silahşörler kadın hakları için savaşıyorlar. Bu kapsayıcı içeriğin dünya çapında da çok yaygınlaşacağına inandığımız için masallardaki travmatik öğeleri kaldırıp, kahramanları özel gereksinimli yapıp, içerikleri böyle yapmamızın dünya çapında çok başka yerlere açılacağını düşünüyoruz.” dedi. Alaaddin’in Sihirli Lambası kitabındaki ‘Cin’ karakterine ilham olan Down Sendromlu Tan Aytıs da çocukların gönül rahatlığı ile kitapları okuyabileceklerini söyledi.

Yurtdışıdında da yayınlanacak

İZEV tarafından hayat geçirilen “Edebiyat ve Biz” porjesi kapsamında Kırmızı Başlıklı Kız’ın ardından kahramanları Down Sendromlu olan Rapunzel, Keloğlan, Pinokyo, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Don Kişot,3 Silahşörler,,Robin Hood,,Pamuk Prenses masalları da yayına girecek. 3-13 yaş arası çocukların yanı sıra ebeveynler ve öğretmenler için hazırlanan kitaplar Türkiye’nin ardından farklı dillere çevrilerek ABD ve Avrupa’da da satışa çıkarılması planlanıyor.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir