‘Çocuğum neden kitap okumuyor’
Günümüz ekonomik şartlarını düşündüğümüzde artan fiyatlarla birlikte kitaba ulaşım zorlaşsa da; okullar ve kütüphanelerin varlığıyla aslında bu bir bahane olarak görülebilir. Okul öncesi dönemden itibaren çocuklarımıza kitap sevgisini aşılamak tüm ebeveynlerin ortak hedefi, ancak zaman zaman bu konuda sorunlar yaşanıyor. Bir çok anne baba “çocuğun kitap okuma alışkanlığını nasıl geliştirebiliriz?” sorusunun yanıtını arıyor. Yaşadığımız dijital çağda, pandeminin de etlisiyle çocuklar telefon, tablet ve
televizyondan uzak kalamasa da bazı yöntemlerle kitap sevgisini kazandırmak mümkün olabilir.
İşte “çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?” sorusunun yanıtı için size önerilerimiz:
1- Öncelikle çocuklara kitap okumanın bir ödev, sorumluluk ya da ceza olduğu değil, yepyeni keşifler yapacağı bir araç olduğu vurgusu yapmalıyız. Çocuklarımıza‘bu ay bu kitapları okuyacaksın’ , ‘üç gün içinde o kitap bitecek’ ya da ‘cezalısın, git odana kitabını oku’ şeklinde dayatmalar aslında onları bu alışkanlıktan uzaklaştıracaktır.
2- ikinci sırada olabildiğince okuyacağı kitabı, sunulan sınırlı seçeneklerden de olsa kendi seçimi olması sağlanabilir. Onunla birlikte kitabevine gidebilir ya da internetteki kitap satış sitelerinden kendi tercihleri satın alınabilir.
3- Tabii buna sonsuz seçenek değil, yaşına uygun, sizin tercihlerinizden oluşan bir liste ile başlayabilirsiniz. Kitapları seçerken kitabın yazarı, yayınevi, baskı sayısı, iyi bir çevirisinin olması ve baskı kalitesi gibi kriterlere dikkat ederek bir liste hazırlanmalı. Listeye eklenecek kitaplara kitapevlerinde arka kapak, önsöz ve rastgele sayfalara göz atarak inceleyerek ya da internet üzerinden tanıtım yazıları ve yorumları okuyarak karar verilebilir.
4- Kitabını seçtikten sonra sıra evdeki ortamı hazırlamaya geldi. Çocuklarımıza öğretmenleri ne kadar ödev verse de, kitap okuma alışkanlığının ne kadar önemli olduğunu anlatsa da çocuklar öncelikle ebeveynlerini rol model olarak alıyor. Dolayısıyla sizin kitap okumaya ayırdığınız vakit çocuğunuzun da kitapla arasındaki bağı belirliyor. Evdeki diğer bireyler için de uygun olan ortak bir okuma saati belirlenebilir.
5- Kitap okumayı teşvik edebileceğiniz bir şey de mekan seçimi. Örneğin bir okuma köşesi, okuma koltuğu belirleyebilirsiniz.
6- Okumaya yeni başladığı dönemde metinler uzun gelebilir. Bu durumda “bir sayfasını sen oku, bir sayfa ben” diyebilir, her seferinde onun okuduğu sayfa sayısını arttırabilirsiniz. Yine her seferinde dönüşümlü olarak aile bireylerinden biri sesli okuma yaparak kitap üzerine sohbet edebilirsiniz.
7- Okuduğu kitapları ister piyasada bulabileceğiniz hazır defterlerde, isterse kendi oluşturacağı defterlerde kaydını oluşturabilir. Hatta isterse sosyal medyada kitap paylaşımı için sizin de desteğinizle bir sayfa oluşturabilir.