Renkli Keşifler
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
  1. Anasayfa
  2. Bilgi

ABD’deki köpek balığı kabusu ilk ne zaman yaşandı?

Filmlere konu olan ABD'nin sahillerinde her yaz denize girenlerin korkulu rüyası olan köpek balığı saldırısı saldırısını geçmişi çok eskilere dayanıyor. Peki okyanusun korkulu rüyası köpek balıklarının insanlara yönelik ilk saldırısı ne zaman gerçekleşti? İşte geçmişi 1 asra dayanan Jaws'ın hikayesi...

ABD’deki köpek balığı kabusu ilk ne zaman yaşandı?
0

Filmlere konu olan ABD’nin sahillerinde her yaz denize girenlerin korkulu rüyası olan köpek balığı saldırısı saldırısını geçmişi çok eskilere dayanıyor. Peki okyanusun korkulu rüyası köpek balıklarının insanlara yönelik ilk saldırısı ne zaman gerçekleşti? İşte geçmişi 1 asra dayanan jaws’ın hikayesi…

Birçoğumuz onu Jaws filmiyle tanıdı. Ülkemizde çok vaka yaşanmasa da ABD’nin sahillerinde denizlerin efendisi köpek balığının bir çok can aldığı, bir çok kişiyi sakat bıraktığı bir gerçek. Köpek balığından kim korkmaz ki? Denizde bir kaç kulaç atıp derinliklere doğru ilerlediğimizde hangimizin aklına gelmez ki Jaws filmindeki sahneler! Evet işte o karada hiç aklımıza bile gelmeyen ancak mavi derinliklerde hele bir de yalnız yüzerken aklımızdan hiç çıkmayan köpek balıklarının hikayesi…

ABD’de her yaz ülkeyi saran köpek balığı çılgınlığı 1 Temmuz 1916’da Philadelphia’dan genç bir borsacı Beach Haven, NJ’de sörf yapmaya başladığında başladı. Yaz tatilinin ilk yüzmesini yapan 25 yaşındaki Charles Vansant, ılıman sörfe daldığında her şey değişti. Önümüzdeki bir düzine gün boyunca ortaya çıkanlar, beş yüzücünün ölmesine veya sakat kalmasına ve Doğu Kıyısı’nın dehşete düşmesine neden olacak, bu da bir başkanlık müdahalesine ve bugüne kadar devam eden “köpekbalıklarına karşı bir savaşa” yol açacaktı…

Long Island açıklarında yine bir dizi saldırı da dahil olmak üzere, son yıllarda kuzeydoğu ABD kıyılarında artan sayıda köpekbalığı saldırısı rapor edildi . Ve bu, her yıl ölümcül balığa olan ilgiyi artıran Köpek balığı haftası gerçekte yaşanan bir asırdan fazla bir süre önce New Jersey’de başlayan çılgınlığa hiç benzemiyor.

Bir haftadan kısa bir süre sonra, Charles Bruder adlı bir otel çalışanı, yakınlardaki Spring Lake’de arkadaşlarıyla birlikte yüzerken, plaj sakinleri yardım çığlıkları atarken, defalarca çığlık atarak suyun altına çekildi. İki cankurtaran onu tekneye çektiğinde, bacakları diz altından kopmuştu. Dakikalar sonra öldü.

Sonra 12 Temmuz geldi. Matawan Deresi’nin gelgit akıntılarının 11 mil içeride bulunan küçük Matawan kasabasında, kıyıda artan huzursuzluğa rağmen her şey sakindi. Biyologlar, ilk saldırıları büyük ölçüde şans eseri olarak reddetmişlerdi ve her durumda, bu acı sularda köpekbalıkları neredeyse bilinmiyordu. Thomas Cottrell adlı bir balıkçı kaptanı, bir kasaba köprüsünün altından süzülerek geçen tehditkar bir form gördüğünde, yerel polis şefi, çılgın alarmını söndürdü. Cottrell hayal kırıklığı içinde sokaklarda koşarak geçenleri sudan kaçınmaları konusunda uyardı.

Ancak, bunaltıcı öğleden sonra yüzmeye izin verilen bir sepet fabrikasından bir grup genç işçiyle yolların kesişmesini kaçırdı. Onlardan biri, Lester Stillwell adında 11 yaşında bir çırak, dereye girdi ve az önce “Hey millet, beni yüzerken izleyin!” diye bağırdı. arkadaşları karanlık bir formun ona doğru yükseldiğini gördüğünde. Gıcırtılı bir çığlık attı ve kıpkırmızı bir çalkantılı su çiçeğinin içine çekildi.

Hala sıska dalmaktan çıplak olan arkadaşları, “Köpekbalığı! Köpek balığı! Bir köpekbalığı Lester’ı yakaladı,” dedi Fernicola. Kalabalık toplandı ve bir grup genç, çocuğun cesedine dair bir iz bulmayı umarak sığ sularda ihtiyatla yüzmeye başladı. İçlerinden biri, Stanley Fisher adında uzun boylu bir terzi, diğerlerinden daha derine daldı. Lester’ın ebeveynleri seyirci kalabalığıyla ayakta dururken, uzun bir süre yerde kalarak son bir dalış yaptı. Sonunda yüzeyi kırdı. Bazı görgü tanıklarına göre, çocuğun parçalanmış cesedi elindeydi. Diğerleri onun bir şey tuttuğunu görmediklerini söyledi. Ama sonra ne olacağı konusunda herkes hemfikirdi.

Neredeyse tüm kasaba, ayağını çamura sokmaya çalışan Fisher’ın sağ tarafından çarpılmasını izliyordu. Dev köpekbalığının onu aşağı çektiğini, etrafında döndürdüğünü ve etinin büyük parçalarını çiğnediğini gördüler. Bir atlet olan Fisher’ın vahşi bir adam gibi dövüştüğünü, kara canavarı bir kan ve su bulutu içinde yumruklayıp tekmelediğini söylediler. Ancak köpekbalığı, ancak bir teknede çılgına dönmüş kurtarma ekipleri onu kürekle dövdüğünde bıraktı. Fisher’ı çıkardıklarında sağ uyluğundan çok az şey kalmıştı. Doktor, 10 kilo etin parçalandığını tahmin etti.

Fernicola, “Sadece kemikti,” dedi. “Çizik kemik.”

Fisher yaklaşık iki saat yaşadı. Öldüğünde, köpekbalığı bir kurban daha almıştı. New York’tan 12 yaşındaki bir ziyaretçi olan Joseph Dunn, birkaç mil içeride yaşanan kargaşadan habersiz, akıntı yönünde yüzüyordu. Rıhtım merdiveninden sadece birkaç metre ötede, bacağında sert bir tırmık hissetti ve ardından onu şiddetli bir şekilde kavradı. Kardeşi ve bir arkadaşı onu yakaladı ve çekti, köpekbalığının diğer tarafa çekildiğini hissetti. Ama hayvan tutuşunu bıraktı ve Dunn’ı karaya çıkardılar, bacağı paramparça oldu. Tek başına yaşayacaktı.

Tepki büyük ve ulusaldı. Doğu Sahili’nin çoğuna köpekbalığı paniği çöktü. Köpekbalıkları için nakit ödüller sunuldu. Sahil kasabası belediye başkanlarının suları çitler ve ağlarla çevriliydi. Cankurtaranlara av tüfeği, zıpkın ve ölü kuzularla yemlenen uzun kuyruklar verildi.

O yaz yeniden seçilmek için yarışan eski bir New Jersey valisi olan Başkan Woodrow Wilson, kabinesini acil bir toplantıya çağırdı ve “canavarlar için balık tutmak” için bir Sahil Güvenlik kesici gönderdi.

The Washington Post’un 15 Temmuz 1916’da bir ön sayfa manşeti olan “ABD Köpekbalıklarına Karşı Savaşı”. Ertesi gün The Post, “Long Island Sound’da İnsan Yiyen Okulları”nı yazarken, okuyucuları ayrı bir haberle temin etti. Potomac’ın köpekbalığı içermediğini. New Jersey’de avcılar, mümkün olduğunca fazla hasar vermek için Matawan çevresindeki suları dinamitlediler. Fernicola, “Ellerinden geldiğince çok köpekbalığı öldürmek istediler, ancak bunun boşuna olduğunu çabucak anladılar” dedi.

Birçok köpekbalığı yakalandı. Araştırmacılar, saldırılardan büyük olasılıkla hangi köpekbalığı türünün sorumlu olduğu konusunda hemfikir değiller, ancak Matawan ölümlerinden iki gün sonra midesinde 15 kilo insan kalıntısı olan bir yavru büyük beyaz alındı.

Yüzücülerin suya geri dönmeleri haftalar aldı. Köpekbalığı saldırıları nadir olsa da, virüs yerleştirildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik’te köpekbalığı besleme çılgınlıklarının ürkütücü hikayeleriyle yeniden alevlendi. Ve sonra, Peter Benchley’nin New England sahilindeki bir tatil beldesinin terörize edilmesini anlatan 1974 tarihli romanının yayınlanmasının ardından, bu “Çeneler” ülkenin yaz ruhu üzerindeki hâkimiyetlerini bir daha asla gevşetmeyecekti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adblock Tespit Edildi!

Sitemiz reklamlar sayesinde ayakta kalmaktadır. Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi destekleyin.

Kapattım