1. Anasayfa
  2. Bilgi

Sıcaklar bu hastalıkları tetikleyebilir!

Yaz döneminde artan sıcaklıklar, bir çok ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor. Sıcaklık artışı ile birlikte vücudumuzda oluşan terleme ve sıvı kaybı, ani tansiyon düşmelerine, kalbe giden kan akımının azalmasına, kalp krizi riski gibi hayatı tehdit edecek hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, yeterli miktarda sıvı alımı ve doğru kıyafet seçimi gibi konularda uyarılarda bulundu.  Sıcakların tetiklediği hastalıkları yazımızda bulabilirsiniz!

Sıcaklar bu hastalıkları tetikleyebilir!
0

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcağa maruziyeti arttıkça öncelikle yorgunluk, bitkinlik gibi sıcak çarpması belirtileri görüldüğünü kaydederek, “Sıvı kaybı yerine konmadığı takdirde sıcak krampları ve ani bayılmalar görülebilir. Sıcaklıkla beraber damarlarda genişleme, terleme, su ve tuz kaybı meydana gelir. Sıcaklığa maruziyet ve terleme devam ettiği müddetçe bir süre sonunda damar içerisindeki kan miktarı koyulaşır ve bunun sonucu önemli organlara giden kan miktarında azalma ve sonunda kalp krizi, felç, bayılma gibi ölüme kadar gidebilecek durumlar yaşanabilir.” dedi.

Kıyafet seçimine dikkat edilmeli

Yaz dönemlerinde özellikle yaşlı hastalar tansiyon düşürücü, idrar söktürücü ve kalp hızını etkileyen ilaç kullanan hastaların sıcaklıklara daha fazla dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:  “Sıcaklıkla birlikte en önemli hastalıklardan bir tanesi de ultraviyole ışınlarına maruz kalma neticesinde güneşten saklanamayan vücut bölgelerimizi özellikle yüz bölgesinde cilt kanseri riskinin artmasıdır. Özellikle güneş ışınlarının yoğun geldiği öğle saatlerinde korunmasız uzun süre maruziyet sonucunda akut ciltte görülen yanıklar ve kızarıklar ve uzun dönemde de cilt kanseri görülebiliyor. Yine sıcaklıkla birlikte aşırı terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonlarında belirgin artışlar görülebiliyor. Terleme bölgelerinde mantar enfeksiyonunu azaltacak bölgeye daha uygun bir kıyafet seçilebilir. Örneğin pamuklu terlemeyi çabucak alan ve kuruması hızlı olan kıyafetler tercih edilebilir. Cildi koruyan kremler kullanılabilir.”

 

Migren ataklarını tetikleyebilir

Artan sıcaklıklar migren hastaları için de atakları arttıran bir faktör olabileceğini, ısı ve nem artışının migren atak sıklığını belirgin derecede artırdığı, bu hastaların özellikle sıvı kaybına ve sıcak havalara daha dikkat etmeleri kendileri için daha uygun olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcak havanın etkisi, klimaların yoğun kullanımı nedeniyle kuru ve sıcak havanın burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olduğunu ve bu nedenle burun kanamalarına karşı uyardı.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir