1. Anasayfa
  2. Bilgi

Bunaltıcı sıcaklarda maden suyu ile serinleyin

Artan sıcaklarla birlikte terlemenin neden olduğu su kaybını önlemenin en etkili yollarından biri de maden suyu... Uzmanlar, yaz aylarında terleme ile birlikte kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak için daha fazla su ve beraberinde mineral dengesinin sağlanması için de maden sularının tüketilmesini öneriyor. Günlük enerji tüketimine de katkı sağlayan maden suyunun sayısız faydasını yazımızda bulabilirsiniz. 

Bunaltıcı sıcaklarda maden suyu ile serinleyin
0

Yaz aylarında terleme ile vücudumuzdan atılan sular nedeniyle daha fazla su tüketmemiz gerekmektedir. Bu terlemeler sırasında vücudumuzda bulunan mineralleri de kaybetmektedir. Vücudumuzun mineral dengesinin sağlanması ve sağlıklı kalabilmemiz için maden suyu tüketilmesi önem arz etmektedir. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda besin almadan 50 gün kadar insan vücudunun yaşayabileceği ancak susuz bir vücudun sadece birkaç gün sonra ölebileceği belirlenmiştir. Bu nedenle suya her zaman ihtiyacımız vardır. Gelişmiş toplumlarda içme suyu olarak şebeke suyunun yanı sıra mineralli su yani maden suyu tüketimi oldukça yüksektir.. Ülkemizde ise maden suyu tüketimi Avrupa ülkelerine oranla daha geride olsa da bu sayı her geçen yıl artmakta.

 

Yazın daha çok tüketilmeli

 

Günlük maden suyu gereksiniminin cinsiyet ve yaş olmak üzere birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirten gıda mühendisi Yasin Günaydın, “Günlük yapılan Fiziksel aktivite ve egzersizler, düşük nem oranı, yüksek hava sıcaklığı, lifli besin tüketimi, kafeinli ve alkollü içeceklere bağlı olarak idrarla atılan suya etki etmektedir. Beslenme uzmanlarına göre kişi ağırlığının 33 katsayı oranı ile çarpılması sonucu kaç ml kadar su tüketmesi gerektiği hesaplanmaktadır. Örneğin; 70 kg olan bir erkek 70*33=2.310 ml su tüketmelidir. Bu miktarın içerisinde mutlaka yaptığı fiziksel aktiviteler ve egzersizlere, yüksek hava sıcaklığı gibi nedenlerle birlikte vücudundan attığı sular ile birlikte minerallerin de kaybolduğunu vücudumuzun elektrolit dengesini sağlamak için mutlaka maden suyu tüketimini de artırmamız gerektiğini unutmayalım. Yazın maden suyu daha fazla tüketilmeli çünkü daha fazla mineral kaybı yaşanmakta ve maden suyu ile mineral dengesi korunmalıdır.’’ dedi.

 

Günlük enerji tüketimini destekliyor

 

Yasin Günaydın yeterli düzeyde maden suyu tüketiminin önemini ise şöyle sıraladı; ’’Yeterli düzeyde maden suyu tüketimi besin öğelerinin emilimini artırır, uykuyu düzenler ve daha zinde ve enerjik uyanmanızı sağlar, ağırlık kaybına yardımcı olur, diyet yapan kişiler için maden suyu tüketimi önemlidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır. Cildimiz için önemlidir. Cildimize canlılık ve parlaklık kazandırır. Vücut ısısının dengelenmesinde rol oynar. 500 ml mineralli su tüketimi, bir buçuk  saat enerji tüketimini yüzde 30 artırır.’’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir