1. Anasayfa
  2. Bilgi

Metabolik Sendrom çocukları tehdit ediyor

Yetişkinlerde aşırı kilo, kolesterol, kan şekeri ve tansiyon yüksekliğinin birlikte seyrettiği Metabolik Sendrom adı verilen hastalık, artık çocukları da tehdit ediyor. Sağlıksız beslenme ve obezitenin tetiklediği hastalığa pandemi ile birlikte hareketsizlik de eklendi. Uzmanlar, tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan hastalıkla ilgili olarak çocukların ilerideki yaşamlarının sağlıklı olması için erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Metabolik Sendrom çocukları tehdit ediyor
0

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, yetişkinlerde aşırı kilolu olma, eşlik eden kanda yüksek kolesterol ve kan şekeri değerleri ile yüksek tansiyon değerleri birlikteliğinde “Metabolik Sendrom” adı verilen hastalık ortaya çıktığını kaydetti.

Çocuklarda sayı giderek artıyor

 

Hastalığın yaşam kalitesini bozan hastalıkların yanı sıra yaşam kaybına da neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Çevik, tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan hastalığın çocuklarda da görülme oranının yükseldiğini ifade etti. Prof. Dr. Çevik, sözlerine şöyle devam etti: “Metabolik sendrom, mevcut çalışmalarda çocuklarda başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere karaciğer yağlanması gibi birçok organı tehdit eden bir hastalık olduğu tespit edilmiştir. Çocuklarda bu hastalığın tanısı için bazı kriterler belirlenmiştir. Bu kriterlerler başlıca aşırı kilolu olma (obezite), kanda yağ değerlerinin yüksek olması
(hipertrigliseridemi), kanda şeker değerlerinin yükselmesi (diabet ile birlikte veya uygunsuz kan şekeri yükseklikleri) ve yüksek tansiyon olarak sayılabilir.”

 

Pandemi olumsuz etkiledi

 

Ülkemizde ve dünyada tam olarak hasta sayısı bilinmediği ancak aşırı kilolu olma (obezite), sağlıksız beslenme alışkanlıkları, egzersiz yapmama durumu ile giderek arttığını kaydeden Çevik, “Erken çocukluk döneminde başlayan aşırı kilolu olma durumu, geçtiğimiz pandemi döneminde hareket kısıtlanması ve bilgisayar-cep telefonu-tablet gibi ekran bağımlılığının artması ile hızlanmıştır. Teşhis için açlıkta alınmış kan örneklerinde kandaki yağların ve kan şekerinin ölçülmesi ile tansiyon değerlerinin ölçülmesi tarama amaçlı kullanılmaktadır. Kanda yağların artması ve tansiyon yüksekliği ile birlikte erişkinlerde olduğu gibi erken yaşlarda başlayan başlayan ateroskleroz durumuna (damar sertliği) neden olduğu bilinmektedir.” dedi.

 

Tedavinin ilk aşaması sağlıklı beslenme

 

Erken teşhis ve tedavi her zaman olduğu gibi çocukların ilerideki yaşamlarının sağlıklı olması için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Çevik, “Tedaviye öncelikle sağlıklı beslenme düzenlemesi ile başlamak gerekir. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların kısıtlanması ile başlanır. İkinci olarak fiziksel aktivite günlük 20 dk ile başlanarak günlük 1 saate kadar çıkarılması önerilmektedir. İlaç tedavisi, eğer yüksek tansiyon değerleri, yüksek kan şekeri değerleri ve kandaki yağların dağılımının bozuk olması durumunda
kullanılmaktadır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir