1. Anasayfa
  2. Alışveriş

Okul kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli?

Yaz tatili bitti ve beklenen gün yaklaştı. Milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Veliler şimdiden okul kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli? Sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki doğru kırtasiye malzemesi nasıl alınır? Çocuklara zararlı kırtasiye malzemesi nasıl anlaşılır? Uzmanlar kırtasiye malzemesi seçiminde velileri çok dikkatli olmaları konusunda uyarıyor: Kalitesiz kırtasiye malzemelerinde azo boyalar ve bazı ağır metaller kullanılıyor. Yanlış kırtasiye malzemesi seçimi çocuğunuz için astımdan sindirim sistemi bozukluklarına üremeden bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir...

Okul kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli?
0

Okulların açılmasına sayılı günler kala velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Çocukları için en iyisini isteyen veliler bir yandan da ekonomik olan ürünlere yöneliyor. Enflasyon oranlarının artığı şu günlerde kırtasiye fiyatları da el yakıyor. Peki, hem doğru hem de ekonomik okul kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli? Uzmanlar okul kırtasiye malzemesi alacak olan velileri çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Eylül ayının gelmesiyle veliler de artık okul alışverişi nereden yapılır? En iyi kırtasiye malzemesi hangisi? gibi soruların yanıtını arıyor. Ailelerin kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini haberimizde bulabilirsiniz…

Uzmanlar kırtasiye malzemesi konusunda uyarıyor!

Uzmanlar kırtasiye merdiven altı üretilen ve kaçak olarak yurda sokulan kırtasiye malzemelerinde çocuğunuza zarar verecek ağır kimyasallar olabileceği konusunda uyarıyor. Peki doğru kırtasiye alışverişi nasıl yapılır? Kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli? İşte tüm bu soruların yanıtı:

Okul kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat etmeli?

Kimya Mühendisleri Odası okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye alışverişi yapacak velileri uyardı. Kırtasiye malzemelerinin içinde bulunacak bazı kimyasalların insan sağlığına ciddi zararları olacağı yönünde uyarıda bulunan Kimsa Mühendisleri Odası’nın açıklamasında “Çocuklarınıza alacağınız denetimsiz ve merdiven altı yerlerde üretilen kırtasiye malzemeleriyle okul araç ve gereçlerinde katkı maddesi olarak, azo boyalar ve bazı ağır metaller kullanılıyor.” denildi. Açıklamada çocukların beslenme çantalarına da dikkat çekildi. Beslenme çantası alırken dikkatli olunması gerektiği belirtilen açıklamada “Gıdalarının konduğu plastik beslenme çantaları ve suluklar da eğer uygun malzemeden imal edilmedikleri taktirde büyük risk oluşturuyor” denildi.
İşte kimya uzmanlarının okul kırtasiye alışverişiyle ilgili hayati uyarıları:

Öğrencilerin sağlığını ciddi biçimde etkiliyor

-Okul ve kırtasiye malzemeleri satılan yerlerde ucuz, hangi maddelerden yapıldığı ve içeriği belli olmayan ve maruziyet sınır değerini aşan kimyasal madde katkılı, kalem, silgi, su matarası beslenme çantası gibi kırtasiye malzemeleri, ayakkabı, okul giysileri öğrencilerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor. Kırtasiye malzemeleriyle okul araç ve gereçlerinde fitalatlar (katkı maddesi olarak), azo boyalar ve bazı ağır metaller kullanılıyor. Gıdalarının konduğu plastik beslenme çantaları ve suluklar da eğer uygun malzemeden imal edilmediyse büyük risk oluşturuyor.

Kırtasiye malzemesinde sanayide kullanılan kimyasallar kullanılıyor

-Kalitesiz ve denetimden geçmeyen ucuz ürünlerde sanayide boya inceltmek amacıyla kullanılan ve çok çabuk buharlaşabilen (uçucu) toluen, xylen, aseton, benzen, trikloretan, perkloretilen, halojenli hidrokarbonlar ve benzeri maddeler yapıştırıcı malzemeler Sağlık Bakanlığının ‘Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik’ gereğince yasaklamasına rağmen kullanılıyor. Ticaret Bakanlığı almış olduğu numune üzerinde yapılan deneylerin neredeyse yarısı olumsuz çıkıyor.

Hangi kırtasiye malzemesinde ne tehlike var?

– Pastel boya, sulu boya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalar: Bu ürünlerde kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyar maddeler ve plastik ürün, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabiliyor. Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar veriyor. Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden olan bu kimyasal, pastel boyalarda da bulunabiliyor. Çocuklarda sinir, bağışıklık sistemini tahrip eden ağır metaller de boyalar içerisinde tespit ediliyor. Kanserojen boyarmaddeler ise deri ile temas sonucu deri tarafından direkt emiliyor.

Nikel alaşımlar alerji ve tahriş yapıyor

-Makas, kalemtıraş, zımba: Öğrencilerin hemen her gün kullandığı bu ürünlerde, ağır metaller ve fitalatlar kullanılabileceğinden test edilmesi önemlidir. Nikel, alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin artırılmasında ve sertliklerinin artırılmasında kullanılan bir metaldir. Uzun süre nikel içeren aksesuarlarla temas halinde olmak ciltte tahrişe ve alerjiye neden oluyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çocuklar için en iyi kitap önerileri

Okul çantası ve beslenme çantasında azo boyar maddeye dikkat!

-Çanta, beslenme çantası, kalem kutusu, matara da fitalatlar, azo boyar maddeler, alerjen boyar maddeler ve kanserojen boyar maddeler bulunabiliyor. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH) ve tekstilde buruşmazlık, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında kullanılan formaldehit, çantaların taşıdığı risklerindendir. Alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olan bu kimyasal; önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabiliyor. TSE ve CE işaretine mutlaka bakın.

Kırtasiye malzemesi ve gereçleri satın alırken ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmeli. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı. Özellikle velilere, sırt ve beslenme çantalarında üreticisi belli ve üzerinde ‘CE’ işareti ve TSE belgesi olan ürünleri tercih edilmeli çünkü çocukların yiyecekleri bu ürünlerde saklanıyor ve bunlara temas ediyor.

Kalemlerde solvent tehlikesi

Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, satın almada su bazlı veya alkol bazlı kalemler tercih edilmelidir. Yapıştırıcı alımında da içerinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalı.

Çocuklar kanserojenlerle temas edebilir

Tüm bu ürünlere temas halinde kanserojen maddelerinin çocuklarınza geçmesi söz konusu olabilir. Suluklarda benzen ve türevi içermeyen ürünlerin tercih edilmeli. Oyun hamurlarında “CE” işaretinin bulunması ve üç yaşından küçüklere bu hamurların verilmemesi gerekiyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Güvenli marka ve yerlerden alışveriş yapın

Velilerin kırtasiye alışverişi yaparken çok dikkatli olması gerektiği yönünde uyaran uzmanlar okul ve kırtasiye alışverişinin mutlaka güvenlik yerlerden, markası tescilli ve belirli denetimlerden geçen ürünleri tercih etmeleri gerektiğini ifade ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir