Göğüs bölgesini yumuşak dokular oluşturur. Yaşlandıkça deri ile meme arasındaki bağlar gevşemeye başlar ve bu gevşeme sarktıkça devam eder. Fizyolojik olaylar zamanla sarkmanın önünü açar. Sık görülen sarkma nedeni ise sık sık kilo alıp vermedir.
Yaşlandıkça vücudun sarkması normal bir süreçtir. Bu nedenle sarkma önlenemez ancak yavaşlatılabilir. Kilo kontrolü ve egzersiz alışkanlıkları bir yaşam biçimi haline geldikçe, sarkmalar ileri yaşlarda da devam edebilir. Sanılanın aksine sütyen kullanmak göğüslerin sarkmasını engelleyemez. Sütyen kullanmanın avantajı, göğsün ağırlığının göğüs kaslarına değil omuzlara verilmesidir. Herkesin göğüs ve vücut yapısı değişiklik gösterir. Bu sebeple karşılaşılan sorunlarda kişilere özel tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Göğüs bölgesi hassas olarak kabul edildiği için mutlaka alanında uzman ve deneyime sahip uzman hekimler tercih edilmelidir.
Dolgunluk kaybı için meme büyütme işlemi
Meme yapısının küçülmesi, emzirme veya yaşlanmaya bağlı olarak hacim ve dolgunluk kaybı olabilir. Bu tür şikayetlerde meme büyütme tercih edilir. Ameliyat öncesi kişinin istekleri ve vücut yapısı çok önemlidir. Ameliyattan önce meme büyüklüğü, meme şekli, büyüklüğü ve cilt yapısı analiz edilmelidir. Ameliyatta kullanılan protez yapışkan silikondan yapılmıştır ve ömür boyu dayanabilir. Penetran bir yaralanmada protez zarar görse bile jel hiçbir şekilde dışarı akmayacaktır. Seçilecek protez hastanın boyuna göre belirlenmelidir. En bilinen protez şekilleri yuvarlak ve gözyaşı damlasıdır. Daha dolgun bir üst vücut isteyenler için yuvarlak protezler daha uygundur.
Ameliyattan sonra 3 hafta boyunca özel bir sütyen giymek önemlidir. 6 hafta boyunca ağır egzersiz yapılmamalıdır.
Sağlık sorunlarına yol açan durumlar için meme küçültme işlemi
Göğüslerin hastanın ideal boyutuna göre küçültülmesi işlemidir. Göğüsler rahatsız edici bir düzeyde büyüdüğü ya da sağlık açısından kişiye rahatsızlık verdiği zamanlarda tercih edilir. Bu cerrahi işlem sonucunda hastanın boyun, sırt ve belindeki ağrılar giderilir. Fıtık sorunu giderilir ve kişinin duruşu düzeltilir. Omuz sarkması kaybolur. Meme altında oluşan pişik, mantar ve egzama sorunları ortadan kalkar. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve 3-4 saat sürer. Bu süreçte kişinin doku hacmi, yaşı ve hamilelik belirtileri önemlidir. Ameliyat sonrası ödem ve morluk görülür. 6 hafta boyunca yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Meme dikleştirme işlemi
Meme derisindeki elastikiyet kaybı sarkmaya neden olabilir. Elastikiyetini kaybetmiş meme dokusu ağırlaşarak sarkmaya neden olur. Genel anestezi altında yapılan işlemde fazla deri çıkarılır ve eksize edilir. Kişinin ihtiyacına göre germe işlemi ile birlikte büyütme veya küçültme ameliyatı da yapılabilir. Ameliyattan sonra belirli bir süre özel bir sütyen takmanız gerekecek ve dikişler 15 gün sonra alınacaktır. Ameliyattan sonra göğüslerin şeklini stabilize etmek 8 ila 10 hafta sürebilir.
Çoğu kişi meme küçültme ameliyatından korkar ancak komplikasyon riski diğer işlemlere göre çok düşüktür. Bu süreçte meme bezlerine bakım yapıldığı için emzirme döneminde herhangi bir soruna yol açmaz. Meme küçültme ameliyatının komplikasyon riski düşük olsa dahi alanında uzman ve deneyimli uzmanlar tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Yanlış uygulamalar kötü sonuçlara yol açabilir.