1. Anasayfa
  2. Alışveriş

Kafeinli kahve kalp, Alzheimer, felç, diyabet ve erken ölüm riskini azaltıyor!

Kahve ile ilgili ezber bozan araştırma! Tam 450 bin kişi üzerinde denendi… Her gün öğütülmüş ve kafein içeren birkaç fincan kahve, kalp sorunları, felç, Alzheimer, Parkinson, diyabet, prostat kanseri ve erken ölüm riskini azaltıyor!

Kafeinli kahve kalp, Alzheimer, felç, diyabet ve erken ölüm riskini azaltıyor!
0

Her yeni araştırma tüm bildiklerimizi unutturuyor! Kahve özellikle de öğütülmüş ve kafein içeren kahve ile ilgili son araştırma çok çarpıcı sonuçlar doğurdu. Araştırmaya göre, günde iki ila üç fincan kahve içmek sizi kal hastalıklarından ve erken ölümden koruyabilir.

Kahve ile ilgili ezber bozan araştırma Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü’nde klinik elektrofizyolojide göre yapan araştırmacılar, kahve tüketenlerde koroner kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği ve felç riskinde “önemli azalmalar” buldular. Yapılan araştırmalarda kafeinli öğütülmüş ve hazır kahve, aritmi adı verilen düzensiz kalp atışı riskini de azalttığı görüldü.

 

Kafeinsiz kahve daha az etkili

Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre kafeinsiz kahve bu riski düşürmedi. Daha önceki araştırmalar, orta düzeyde – günde 3 ila 5 fincan arasında – sade kahvenin kalp hastalığı riskinin yanı sıra Alzheimer , Parkinson, tip 2 diyabet , karaciğer hastalığı ve prostat kanseri riskini azalttığını da bulmuştu.

İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde beslenme bilimleri öğretim görevlisi Charlotte Mills yaptığı açıklamada, “Bu el yazması, ılımlı kahve tüketimini kardiyoproteksiyonla ilişkilendiren gözlemsel denemelerden elde edilen kanıtlara katkıda bulunuyor ve bu umut verici görünüyor” dedi. Ancak, bu çalışma, geçmişteki pek çok çalışma gibi, yalnızca gözlemsel nitelikteydi ve bu nedenle doğrudan bir neden-sonuç kanıtlayamıyor, çalışmaya dahil olmayan Mills’i ekledi. “Kahve sizi sağlıklı mı yapıyor yoksa doğal olarak daha sağlıklı insanlar mı kahve tüketiyor?” diye sordu. “Kahve ve kardiyovasküler sağlık arasındaki ilişkiyi kanıtlamak için randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç var.”

Öğütülmüş ve kafeinli kahve erken ölüm riskini azaltıyor

Çalışmanın başlangıcında aritmi veya diğer kardiyovasküler hastalıkları olmayan yaklaşık 450 bin yetişkin üzerinde kahve tüketimi tercihlerini içeren bir araştırma veri tabanı olan UK Biobank’tan alınan verileri kullandı. Kafeinli öğütülmüş kahve sevenler, kafeinsiz kahve tercih edenler, kafeinli hazır kahve tercih edenler ve hiç kahve içmeyenler olmak üzere dört gruba ayrıldılar. Ortalama 12,5 yıl sonra, araştırmacılar aritmi, kardiyovasküler hastalık, felç ve ölüm raporları için tıbbi ve ölüm kayıtlarına baktılar. Araştırmacılar, yaş, diyabet, etnik köken, yüksek tansiyon, obezite, obstrüktif uyku apnesi, cinsiyet, sigara içme durumu ve çay ve alkol tüketimi için ayarlama yaptıktan sonra, her tür kahvenin herhangi bir nedenle ölümde azalma ile bağlantılı olduğunu buldular.

Kahve başka kalp, felç ve Alzheimer bir çok hastalıktan koruyor!

Birmingham’daki Aston Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kayıtlı bir diyetisyen ve kıdemli öğretim görevlisi olan Duane Mellor, hem kafeinli hem de kafeinsiz kahvenin faydalı olduğu gerçeği, “riskteki herhangi bir ilişkili azalmayı potansiyel olarak açıklayabilecek olanın sadece kafein olmadığını düşündürebilir” dedi. İngiltere, bir açıklamada. Çalışmaya dahil olmadı. Melbourne Üniversitesi ve Monash Üniversitesi’nde tıp profesörü olarak ortak atamalar yapan Kistler, “Kafein kahvenin en iyi bilinen bileşenidir, ancak içecek 100’den fazla biyolojik olarak aktif bileşen içerir” dedi. Kistler, “Kahve içme, kardiyovasküler hastalık ve hayatta kalma arasında gözlemlenen pozitif ilişkilerden kafeinsiz bileşiklerin sorumlu olması muhtemeldir” dedi.

“Kahve ölüm riskini yüzde 27 azaltıyor!”

Açıklamaya göre, günde iki ila üç fincan kahve içmek, kahve içmeyenlere kıyasla erken ölümde en büyük düşüşle bağlantılıydı. Öğütülmüş kahve tüketimi ölüm riskini yüzde 27, kafeinsiz kahve için yüzde 14 ve hazır kafeinli kahve için yüzde 11 azalttı.

Kahve ile kalp hastalığı ve felç riskinin azalması arasındaki bağlantı o kadar sağlam değildi: Günde iki ila üç fincan öğütülmüş kahve içmek riski yüzde 20 azaltırken, aynı miktarda kafeinsiz kahve riski yüzde 6 ve anında 9 azalttı. Kahvenin düzensiz kalp atışı üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda veriler değişti: Günde dört ila beş fincan kafeinli öğütülmüş kahve riski yüzde 17 azaltırken, günde iki ila üç fincan hazır kahve aritmi olasılığını yüzde 12 oranında azalttı.

Çalışma, herhangi bir türde kahve içmenin karaciğer sorunları riskini azalttığını söylüyor. Ancak bazı bilim insanları farlı görüşlere sahip. Bazı bilim insanlarına göre “Bu çalışma, katılımcıların diyetinin ve yaşam tarzının birçok yönünün değişmiş olabileceği medyan 12,5 yıllık bir takip süresine sahipti” dedi. Araştırmanın bir parçası değildi. Ayrıca kahvenin bazı kişilerde olumsuz yan etkiler yaratabileceğini de sözlerine ekledi. Örneğin, uyku sorunları veya kontrolsüz diyabeti olan kişiler, diyetlerine kafein eklemeden önce bir doktora danışmalıdır. Bu olumsuz yan etkilerin “kafeinin etkilerine duyarlı bireylerle özellikle alakalı olabileceğini” söyledi. “Dolayısıyla, bu çalışmanın bulguları, insanların kahve içmedilerse içmeye başlamaları gerektiğini veya tüketimini artırmaları gerektiğini göstermiyor.”

thumbnail
Önerilen Yazı
Hurma detoksu ile zayıflayın

Kahvenin demlenme yöntemi sağlığa etki ediyor!

Ayrıca kahvenin nasıl demlendiği de sağlığa olan faydalarını etkileyebilir. Filtrelenmiş kahve, kahvenin yağlı kısmında bulunan kafetol adlı bir bileşiği yakalar. Cafestol, kötü kolesterolü veya LDL’yi (düşük yoğunluklu lipoproteinler) artırabilir. Ancak, bir Fransız presi, Türk kahvesi makinesi veya kaynar kahve (İskandinav ülkelerinde sıklıkla yapıldığı gibi) kullanmak, kafetol’ü ortadan kaldırmaz.

Kahve çocuklara zararlı!

Araştırmalara göre kahvenin faydaları çocuklar için geçerli değil. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre ergenler bile kola, kahve, enerji içeceği veya herhangi bir miktarda kafein içeren diğer içecekleri içmemeli!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir