1. Anasayfa
  2. Bilgi

Araba camının buğusu nasıl gider?

Buğulanmış otomobil camı kış ve sonbahar aylarında birçok sürücünün kabusudur. Bazen sabah aracımıza ilk bindiğimizde bazen ise seyir halinde özellikle ön camların buğulanması sürücüleri çileden çıkarır. Peki arabanın camında neden buğu oluşur? Camdaki buğu nasıl çözülür? Araba camının buğulanması nasıl önlenir? Araç camlarının buğularını hızlıca çözmek mümkün!

Araba camının buğusu nasıl gider?
0

Buğulanmış bir ön cam, her sürücünün mutlaka başına gelen en sinir bozucu sürprizlerin başında gelir. Aracınız ister yeni olsun ister eski hava koşulları ve ortam şartlarına göre aracımızın camları buğulanabilir. Sürücülerin görüşünü etkileyen ve aracı sağlıklı kullanmasını engelleyen ön cam buğulanmasından en hızlı şekilde kurtulmanızın basit formülleri var.

Bezle silmek buğulanmaya çözüm olmaz

Çoğu zaman aracınızın camını bir bez yardımıyla silsek de bu kesin bir çözüm olmaz. Bir süre sonra camın yeniden buğulandığını ya da çizgiler oluştuğunu görürüz.

Peki araba camları neden buğulanır?

Sonbahar ve kış aylarında hava ile cam arasındaki sıcaklık farkı buğuya neden olur. Sıcak ve nemli hava geceden soğuyan araç camına temas edince camlar buğulanır. Aracın içinde sürücü ve yolcuların vücudundan ve nefsinden yayılan ısı da yine aracın içindeki havayı ısıtır ve aracın içindeki nemi ile ısı artışı soğuk camlara temas ettiğinde yine camlara buğu oluşur. Araç camlarımızın buğulanmasının en büyük sebebi nemli, sıcak havanın soğuk olan cama tesir etmesi ile yoğunlaşmasıyla oluşur.

Arabanın ön camının buğusu nasıl giderilir?

Aracınınız camlardaki buğulardan hızlıca kurtulmanın birinci yolu arabanızda klima varsa, soğuk ayarına getirip havayı camlara vermelisiniz. Klima birkaç saniye içinde camlardaki nem ve ısıyı eski haine döndürüp buğuyu çözmeye başlayacaktır.

Camı temiz bir bezle veya buğu giderme pediyle silmek de buğuların gitmesine neden olabilir. Acak bu geçici bir çözümdür. Bezle silme işlemi bittikten sonra nem yoğuşması durmaz ve bu dalgalı çizgiler bırakan yöntem camlarınız yeniden buğulanmasına neden olur. Bu nedenle kliması olan araçlarda klimayı açmak en kalıcı çözüm olacaktır.

 

Camlar klimayla nasıl buğudan kurtulur

Araba klimanızı açtıktan sonra havanın ön cama ve buğu olan diğer camlara yönlendirildiğinden emin olun ve en önemlisi fanı en yüksek ayarda açın. Klimanın mutlaka soğuk ayarını açın. Eğer klimanın sıcak bölümünü açarsanız nem daha da artar ve camlardaki buğu miktarı da beraberinde daha da çoğalır. Eğer soğuk bir kış gününde bu işlemi yapıyorsanız önce soğuk hava ile buğuyu çözün ardından sıcaklığı yavaş yavaş artırın ve aracınızın içini ideal sıcaklığa ulaştırın.

Buharı çözerken aracınızın klimasındaki devridaim kullanmayın. Bu, arabayı daha hızlı ısıtacak, ancak içeride sıkışan nemi tutacak, serin temiz havanın içeri girmesine ve eski, nemli havanın dışarı çıkmasına izin verecektir.

Klimasız araçta cam buğusu nasıl çözülür?

Eğer aracınızın kliması yoksa buğuyu çözmek için yine içerideki ısı ve nem miktarını düşürmek için pencerenizi açın. Dışarıdan gelen soğuk kuru hava içerideki nemi azaltmaya yardımcı olur ve aracın ön camındaki buğu çözülmeye başlar. Buğu çözüldükten sonra sıcaklığı yükseltmeye başlayabilirsiniz.

Camları temiz tutmak buğuyu önler mi?

Aracınız camlarının temiz olması nem tutan küçük zerreciklerin daha az olmasını sağlar. Böylece suyun daha az tutunmasını sağlayarak yoğuşmayı ve buğuyu azaltır.

 

Aracınızda ıslak ve nemli eşya bırakmayın

Araçların kışın camlarının buğu oluşmasının sebeplerinden birisi de içerisinde bırakılan şemsiye, mont havlu bez gibi ıslak eşya ve neslelerdir.

Nem pedi kullanın

Arabalarda uzun süre park halinde cam kenarlarındaki boşluklardan giren hava nedeniyle sürücü araca bindiğinde bir anda camlarda buğu oluşur. Aracınıza bir nem alma pedi bulundurmanız fazla nemin emilmesini sağlar. Böylece de yoğuşma olmaz ve arabanızın camları buğulanmaz.

Tıraş köpüğü ile aracın buğulanan camını temizleyin

Aracınızın ön camını tıraş köpüğü kullanarak bir bez ile sildiğinizde camın buğulanmasını önlemek için mucize bir çözüm olabilir. Camları bir miktar tıraş köpüklü bezle iyice silin ardından temiz bir bezle fazladan köpüğü alın. Köpüğün içindeki deterjan, suyun boncuklaşmasını ve buğu oluşmasını engeller.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir