1. Anasayfa
  2. Dizi ve Sinema

Diziye konu olan Balon Hastalığı nedir?

Amerikan dizisi The Cleaning Lady isimli yapımdan uyarlanacak Benim Adım Farah dizisinin çekimleri Ocak ayında başlayacak. Başrol teklifi Aslı Enver’in hamileliği nedeniyle ayrılmasıyla Demet Özdemir’e götürülen dizide, bir annenin balon hastası oğlu için verdiği mücadele anlatılıyor. Dizi için geri sayım başlarken ‘balon çocuk hastalığı’ ise merak konusu oldu. ‘Ağır kombine bağışıklık yetmezliği’ anlamına gelen SCID ya da diğer bir adıyla 'balon çocuk hastalığı’ nedir? Tedavisi var mıdır? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Diziye konu olan balon hastalığı nedir?
0

Fox Tv için çekilecek olan ‘The Cleaning Lady’ dizisi uyarlaması ‘Benim Adım Farah’ için çekim hazırlıkları sürerken, dizideki anne karakterinin mücadele ettiği ‘balon çocuk hastalığı’ merak konusu oldu. Balon çocuk ya da diğer bir adıyla SCID’in nasıl bir hastalık olduğunu, tedavisi olup olmadığını sizler için derledik.

Her 200 bin çocuktan 1’i

Bağışıklık sistemini oluşturan kan hücrelerinin etkili şekilde üretilememesiyle meydana gelen genetik bozukluk, ‘ağır kombine bağışıklık yetmezliği’ anlamına gelen SCID’e neden oluyor. Bağışıklık sistemini çok hızlı bir şekilde çökerten hastalık, yeni doğan her 200 bin bebekten 1’inde görülmekte ve genellikle erkek çocuklarında rastlanmakta. Tedavi edilmediği takdirde ise doğumdan sonraki ilk ya da ikinci yıl bebek hayatını kaybediyor.

 

‘Balon çocuk’ ismi David’in hüzünlü hikayesinden geliyor

SCID için kullanılan ‘balon çocuk hastalığı’ ifadesi ise Amerika’nın Teksas eyaletinde yıllar önce yaşayan David Vetter’ın hüzünlü hikayesinden gelmekte. Vetter Ailesi’nin 1963 yılında dünyaya gelen çocukları, çok ileri safhada tespit edilen SCID nedeniyle 7 ay sonra hayatını kaybeder. Yeniden bebek planlamaları halinde erkek olursa yüzde 50 ihtimalle yine aynı hastalığa sahip olan çiftin ikinci çocukları bir kız olur. 1971 yılında dünyaya gelen üçüncü çocukları David ise tahmin beklendiği gibi SCID hastasıdır.

Kız kardeşinden ilik nakli yapıldı ama…

Doktorlar, David’i sterilize bir ortamda koruyabilmek için doğduktan sonra bir balon içerisine alır. İhtiyacı olan hava, su, yiyecek, oyuncaklar hatta tv dahil her şey balon içerisine alınır. Ancak tüm yaşamını bu balon içerisinde sürdüren David için 12 yaşına gelmesine rağmen başka bir yöntem geliştirilemez. Kız kardeşinden yapılan kemik iliği nakli de başarılı olmaz. Steril ortamdan çıkarılması denenen David, yalnızca 7 gün yaşar ve 1984 yılında hayata veda eder.

Tedavisi var mı?

Hastalıkla ilgili olarak yakın zamanda umut verici bir haber geldi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki St.Jude Çocuk Araştırmaları Hastanesi, AIDS’e yol açan HIV virüsünü kullanılarak gen terapisi yöntemiyle SCID hastası 10 bebeğin iyileştirdiği duyurdu. ‘Balon çocuk’ (bubble boy) hastalığı üzerine çalışan doktorlar, zararlı HIV virüsünü değiştirerek bebeklerde eksik olan geni oluşturmak için kullanıldığı ifade edildi. Yapılan tedavide hastalardan bazı kan hücrelerinin çıkarılıp yerine değiştirilen HIV virüslerinin konulduğu, değiştirilen genlere yer açabilmek için ise, verilen ilaçlarla bazı iliklerin yok edildiği kaydedildi.

“Kalıcı iyileşme olup olmadığını zamanla göreceğiz”

NBC News’te yayınlanan haberde doktor Eweline Mamcarz,  ‘düşman’ bir virüsü ‘kurtarıcı’ virüse dönüştürdüklerini ifade ederek, “Çocuklar iyileşti. Bazen aralarında iki aylık bebeklerin de olduğu küçük çocuklar ciddi bağışıklık sistemi hastalıklarıyla gelebiliyor. Şimdi birçoğu evinde, normal hayatlarını sürdürüyor. Aylık aşı olmalarına şimdilik gerek yok fakat bunun kalıcı bir iyileştirme olup olmadığını zamanla anlayacağız.” dedi. New England Journal of Medicine’da yayınlanan araştırma sonuçlarında ise, gen tedavisinin SCID hastalığına bir çözüm olabileceğine yer verildi,

Amerikan dizisinden uyarlandı

Benim Adam Farah dizisi, ikinci sezonu yayınlanan Amerikan dizisi “The Cleaning Lady”nin uyarlaması olacak. Fox’ta yayınlanan dizide hasta oğlu Luca’yı kurtarmak için tıbbi tedavi için ABD’ye gelen Kamboçyalı doktor Thony’nin hikayesi konu alınıyor. Oğlu için bağışıklık yetmezliği teşhisi konan Thony, kocası Marco’nun kumar bağımlılığıyla boğuştuğu için vize alamayınca, çocuğu için tek başına mücadele eder. Ancak beklenmedik bir karşılaşma, onun suç örgütü için temizlikçi bir kadın olmasına yol açar.

Dizide kimler oynayacak?

Bir annenin evladı için verdiği mücadeleyi konu olan ‘The Cleaning Lady’ isimli diziden yapılacak uyarlamanın yapımcısı O3 Medya, yönetmen koltuğunda Recai Karagöz oturacak. ‘Benim Adam Farah’ isimli dizi için başroller için teklif ilk olarak Aslı Enver ve Ozan Akbaba’ya götürüldü. Akbaba, yer aldığı ‘Kasaba Doktoru’ isimli dizinin uzaması, Enver ise hamile olduğunu öğrenince teklifi reddetti. Bu kez Farah karakteri için teklif Demet Özdemir, partneri olarak ise Engin Akyürek’e teklif götürüldü. Fırat Tanış, Ali Sürmeli, Oktay Çubuk’un da rol alacağı öğrenilen dizinin Ocak ayında çekimlerine başlanması bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir