DSÖ Katar’da düzenlenen Dünya Kupası turnuvasında deve gribi uyarısı yaptı. Bu uyarı sonrası deve gribi bir anda dünyanın gündemine oturdu. MERS adı da verilen deve gribi virüsüne ilişkin detaylar merak konusu oldu. Peki deve gribi nedir, ne demek, belirtileri nelerdir?
Covid-19’un daha ölümcül bir akrabası ve hastalığa yakalananların üçte birini öldürüyor. Hastalık uzmanları MERS’i Dünya Kupası sırasında teorik olarak ortaya çıkabilecek sekiz potansiyel “bulaşıcı hastalık riskinden” biri olarak değerlendirdi. Listede ayrıca en olası iki tehdit olarak görülen Covid-19 ve Maymun Çiçeği de yer aldı.
The Sun’daki habere göre uzmanların New Microbes and New Infections (Yeni bakteriler ve yeni enfeksiyonlar) dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Dünya Kupası “kaçınılmaz olarak bulaşıcı hastalık riskleri oluşturuyor” ifadesinde bulundu. DSÖ epidemiyologu Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, bu durumun özellikle Katar ve komşu ülkeler için geçerli olduğunu söyledi. Uzmanlar futbol maçları izlemek için Katar’a giden çok sayıda taraftar nedeniyle hastalıkların İngiltere ve ABD gibi diğer ülkelere de yayılabileceğini öne sürdü. MERS, ilk kez on yıl önce Katar’a sınırı olan Suudi Arabistan’da rapor edildi.
Peki Deve Gribi nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler, ölümcül mü? İşte deve gribi hakkındaki kritik bilgiler…
Deve gribinin belirtileri nelerdir?
Deve gribinin belirtileri genellikle soğuk algınlığı veya gribe benzer semptomlarla baş gösterir. Burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, vücut kırgınlığı, baş ağrısı, hapşırma, nefes almada zorlanma ve kuru öksürük gibi belirtiler tıpkı grib gibi Deve Gribi’nin de ilk belirtileri olarak değerlendiriliyor.
Deve gribi bulaşıcı mı, nasıl bulaşır?
Araştırmalara göre Deve Gribi tıpkı diğer grim ve MERS vakaları gibi bulaşıcı. Bulaşıcılık en çok da temas ve hapşırmayla ortaya çıkan tükürük kabarcıkları ile oluyor. İngiltere, en son Ağustos 2018’de Orta Doğu’dan gelen bir turistte olmak üzere yalnızca beş MERS vakası kaydetti. Araştırmacılar bu hastalığın insandan insana bulaşmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan, develerin, Covid-19 pandemisinin arkasındaki virüsle aynı aileden gelen virüsün doğal konağı olduğu düşünülüyor.
Deve gribine karşı nasıl tedbir alınır?
DSÖ’nün uyarısı sonrası uzmanlar FIFA 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’a giden tüm futbolseverlerin özellikle memelilere dokunmaktan kaçınmasını temasta bulunmamasını tavsiye etti. Uzmanlar deve sütü, deve eti gibi gıdaların tüketilmemesini deveye binilmemesi uyarısında bulundu.
Deve gribinin tedavisi var mı, evde deve gribi tedavisi nasıl olur?
ERS-CoV için özel bir tedavi olmaması, virüsün tam bilinmemesi nedeni ile uygulanan tedavi destekleyici, ikincil enfeksiyonları ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Genellikle domuz gribi ve benzer gripler ile MERS hastalıklarında kullanılan bağışıklık sistemini güçlendirici destek ilaçlar kullanılır.