1. Anasayfa
  2. Magazin

Türkiye yeniden Eurovision yolundaEurovison için çok özel teklif

Efsanevi Pink Floyd ve Bee Gees gruplarının şarkılarını farkındalık yaratmak amacıyla Türkçe versiyonlarını seslendiren Fark Band grubu gözünü Eurovision’a dikti.Görme engelli bir solist ve 4 zihinsel özel gereksinimli bireyden oluşan grup, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nda 10 yıl aradan sonra Türkiye’yi temsil etmek istediklerini söylediler.

Türkiye yeniden Eurovision yolunda!  Eurovison için çok özel teklif
0

Onları ilk olarak 2018 yılında yayınlanan efsanevi Pink Floyd grubunun ‘Another Brick in The Wall’ şarkısının Türkçe versiyonu ile tanıdık. Grubun solisti Roger Waters’ın da desteğiyle kült şarkının hakları, 1979 yılından bu yana ilk kez Türkiye’deki down sendromlu bireylere verilmişti.

‘Yıkılmak zorunda olan zihinlerdeki duvar’

İZEV (İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı) tarafından ‘yıkılmak zorunda olan zihinlerdeki duvar’ mottosuyla Türkçe sözler yazılmış, ‘Yaşam Hakkı/Duvar’ isimli şarkıyı Selda Bağcan, Koray Avcı, Yavuz Dizdar, Funda Arar ve Kubat gibi ünlü isimler seslendirmişti.  Doktor Yavuz Dizdar’ın ‘bu hayatta farklılıklara yer yok!’ sözleriyle despot öğretmen karakterini canlandırdığı klipte 30 özel gereksinimli birey yer almıştı. Gençlerin sarf ettiği “aynı gökyüzüne bakıp aynı havayı soluyoruz”,  “yıkılmak zorunda olan zihinlerdeki duvar” sözleriyle sergiledikleri muhteşem performans hepimizin hafızasına kazınmıştı.

Grup 5 üyeden oluşuyor

2020 yılında ise İZEV üyesi gençler Elif Yavuz, Selva Çavuşoğlu, Okan Dinç ve Tan Aytıs aralarına Buğra Kurtuluş’un solist olarak dahil olmasıyla Fark Band grubunu kurdular.  Görme engelli bir solist ve 4 zihinsel özel gereksinimli gençten oluşan topluluğun ikinci şarkısı ise 70 ve 80’li yıllara damgasını vuran Stayin Alive şarkısı oldu. Fark Band, Bee Gees grubundan Berry Gibb’in de desteğiyle şarkıyı “Yanımda ol, benimle ol’ adıyla yeniden yorumladı. İkinci şarkılarında mottoları “Eksik yaprağı sen tamamla” olan grubun klibinde ise ilkinde olduğu gibi Yavuz Dizdar, Pınar Altuğ, Koray Avcı, Burak ve Larissa Gacamer gibi ünlü isimler de yer aldı.

 

Şimdi gözleri Eurovision’da

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı & Farkındalık Zirvesi’nde dün sahne alan Fark Band’ın hedefi  bu kez Eurovision…! Gösterinin ardından  grubun solisti Buğra Kurtuluş, “Yaklaşık 10 senedir Eurovision Şarkı Yarışmasına maalesef Türkiye olarak katılmıyoruz. 10 yıl aradan sonra 2023 Eurovision’da Türkiye’yi Fark Band’ın temsil etmesini istiyoruz. Uluslararası platformda da böyle bir farkındalığa ihtiyaç var.” dedi.

Türkiye’nin Eurovision geçmişi

Türkiye Eurovision Şarkı Yarıması’na ilk kez 1975 yılında Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” şarkısı ile katıldı. Toplamda 34 yarışmada yer aldı. 1976, 1977, 1979 ve 1994 yıllarında çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı aldı.1997’de Şebnem Paker’in yorumladığı “Dinle” şarkısıyla 3’üncü, 2003 yılında ise  Sertap Erener’in “Everyway That I Can” şarkısıyla Letonya’daki Eurovision’da 1’inci oldu. 2009 yılında Hadise, ‘Düm TekTek’ şarkısıyla 4’üncü; 2010 yılında ise maNga grubu “We Could Be The Same” isimli şarkısı ile 2’nci oldu.

İstediği zaman yeniden katılabilir

Son olarak 2012 yılında Eurovision’a katılan Türkiye, TRT Genel Müdürlüğünün yaptığı açıklamayla 2013’ten beri Eurovision’a katılmama kararı aldı. Ancak Eurovision, TRT’nin Avrupa Yayın Birliği’nin bir üyesi olmaya devam ettiğini ve istediği zaman yarışmaya yeniden katılma hakkı olduğunu belirtmişti.

Finlandiya da özel müzisyenlerle katılmıştı

2015 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda da Finlandiya adına üyeleri otizm ve down sendromlu olan PKN isimli punk grubu katılmıştı. Grup,  sağlıklı ve beslenme üzerine zorunlulukların sıkıcılığından söz ettikleri “Aina Mun Pitaa” (Her zaman, mecburen) adlı şarkıyı seslendirmişlerdi.

 

Hedef Yaşam Köyü

İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın (İZEV) projelendirdiği, ailelerini kaybeden özel gereksinimli bireylerin yaşamlarını sürdürebileceği Yaşam Köyü’nün kurulması için de çalışmalar halen devam ediliyor. Vakıf, özel gereksinimli çocuk sahibi ailelerin hepsinin kendisinden sonra evladına ne olacağına dair korku yaşadığını ve bu projenin hayata geçirilmesiyle pek çok aileye umut olacağını kaydetmişti. 2018 yılında ‘Yaşam Hakkı/Duvar’ şarkısının 2018 yılında yayınlanmasının ardından 1 yıl içerisinde 10 milyon tık alması halinde hedefe ulaşılacağı duyurulmuş ancak belirlenen sürede bu sayıya ulaşılamamıştı. İZEV, faaliyetleri ile bu projenin gerçekleşmesi hedeflerinin devam ettiğini kaydetti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir