1. Anasayfa
  2. Yaşam

O ülkede evlilik dışı cinsel ilişi yasaklandı! Peki cezası ne?

Endonezya, parlamento kapsamlı yeni ceza yasasını kabul ederken evlilik dışı cinsel ilişkiyi yasakladı. Peki evlilik dışı ilişkiye girenlere Endonezya Parlamentosu'nun aldığı karara göre hangi ceza verilecek?

O ülkede evlilik dışı cinsel ilişi yasaklandı! Peki cezası ne?
0

Endonezyalı milletvekilleri , eleştirmenlerin Güneydoğu Asya ülkesinde insan hakları ve özgürlükleri tehdit ettiğini söylediği bir dizi değişikliğin parçası olarak, evlilik dışı seksi suç sayan kapsamlı yeni bir ceza kanununu Salı günü oybirliğiyle kabul etti. CNN’de yer alan habere göre yabancılar ve turistler için de geçerli olan yeni yasa, evlilik öncesi birlikte yaşamayı, irtidadı yasaklıyor ve cumhurbaşkanına hakaret veya ulusal ideolojiye aykırı görüş ifade edenleri cezalandırıyor.

Sömürge dönemi yasasını revize etmekten sorumlu meclis komisyonuna başkanlık eden milletvekili Bambang Wuryanto, “Hepsi (taslak değişiklikleri) yasa haline getirmeyi kabul etti” dedi. “Eski kanun Hollanda mirasına aittir… ve artık geçerli değildir.” Dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ülkesi olan Endonezya, son yıllarda dini muhafazakarlıkta bir artış gördü. Alkol ve kumarın yasak olduğu yarı özerk Açe eyaleti de dahil olmak üzere ülkenin bazı bölgelerinde katı İslami yasalar zaten uygulanıyor. Bölgede eşcinsellik ve zina da dahil olmak üzere bir dizi suç için halka açık kırbaçlamalar da yaşanıyor.

Ceza kanunundaki değişiklikler, yalnızca kişisel özgürlükleri bastırma potansiyelleri konusunda uyarıda bulunan insan hakları savunucularını değil, aynı zamanda turizm üzerindeki potansiyel etkilerinden endişe duyan seyahat endüstrisi temsilcilerini de alarma geçirdi. Hukuk ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly Salı günü düzenlediği basın toplantısında, çok kültürlü ve çok etnik gruptan oluşan bir ülke için “tüm çıkarları barındıran” bir ceza kanunu çıkarmanın kolay olmadığını söyledi.

Endonezyalıların milletvekillerinin “halkın arzusunu” karşılamak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını anlamalarını umduğunu söyledi ve memnun olmayan tarafları anayasa mahkemesine adli inceleme sunmaya davet etti. Salı günkü oylama öncesinde, insan hakları grupları ve eleştirmenler, yeni yasanın “kadınları orantısız bir şekilde etkileyeceği” ve 270 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede insan hak ve özgürlüklerini daha da kısıtlayacağı konusunda uyardı.

“Tanık olduğumuz şey, Endonezya’nın 1998 devriminden sonra insan haklarını ve temel özgürlükleri korumada güçlükle kazandığı ilerlemede büyük bir gerilemedir. Uluslararası Af Örgütü Endonezya İcra Direktörü Usman Hamid, “Bu ceza yasası en başta asla kabul edilmemeliydi” dedi.

Ceza kanununda neler var?

Yeni ceza kanunu 200 sayfaya kadar çıkıyor ve yapımında yıllar var. Önceki bir taslağın 2019’da geçmesi planlanıyordu ancak oylama , çoğunluğu öğrencilerden oluşan binlerce protestocunun hükümetin taslağı geri çekmesini talep etmesi üzerine sokaklara döküldükten sonra ertelendi. O sırada televizyonda yayınlanan bir konuşmada Başkan Joko Widodo, “ceza kanununun bazı önemli içeriğine itiraz eden farklı taraflardan gelen geri bildirimleri ciddi şekilde değerlendirdikten” sonra oylamayı erteleyeceğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nden Hamid, 2019’dan bu yana yasalaşan “anlamlı bir değişiklik” olmadığını kaydetti. Salı günü kabul edilen versiyona göre, kimlerin resmi şikayette bulunabileceği konusunda kısıtlamalar olmasına rağmen, evlilik dışı cinsel ilişki olası bir yıl hapis cezası taşıyor. Örneğin, evlenmeden önce birlikte yaşayan çocukların ebeveynlerinin bunları bildirme yetkisi vardır.

Endonezya’nın Jakarta kentinde, 24 Haziran 2021 Perşembe günü Endonezya ulusal parlamento kompleksi olan MPR/DPR Binası. Yüzlerce personelin koronavirüs pozitif olduğunun doğrulanmasının ardından en az iki parlamento komisyonu Çarşamba günü toplantılarını ertelemek zorunda kaldı.

Endonezya, evlilik dışı cinsel ilişkiyi hapis cezası gerektiren bir suç haline getirmeye hazırlanıyor. Kanun, yeni suçlar getirmenin yanı sıra mevcut kanunları ve cezaları da genişletiyor. Bir taslak belgeye göre, küfür yasaları “birden altıya” çıkarıldı ve artık en fazla beş yıl hapis cezasına yol açabilir. Hamid, ülke liderlerine hakaret ve onaylanmamış protestolarla ilgili yasaların ifade özgürlüğü üzerinde “caydırıcı bir etkisi” olacağını söyledi.

“Cumhurbaşkanı ve başkan yardımcısına, görevdeki hükümete ve devlet kurumlarına hakareti yasaklayan hükümlerin eski haline getirilmesi, ifade özgürlüğü üzerinde daha da elle tutulur bir caydırıcı etki yaratacak ve meşru eleştirileri suç haline getirecektir” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Endonezya Araştırmacısı Andreas Harsono, yasaların “Endonezya’da zaten azalmakta olan din özgürlüğü için bir gerileme” olduğunu söyledi ve yasaların belirli kişileri hedef almak için kötüye kullanılabileceği konusunda uyardı.

“Baskıcı yasaların tehlikesi, geniş çapta uygulanacak olmaları değil, seçici uygulama için yol sağlamalarıdır” dedi. Endonezya Üniversitesi hukuk fakültesinden Hadi Rahmat Purnama, yasaların üç yıllık bir geçiş döneminden sonra uygulanacağını söyledi.

Yabancılar ve turistlerin durumu

CNN’in haberine göre yasaların, özellikle yabancı uyrukluları ve turistleri düzenli olarak ağırlayan ve ağırlayanlar olmak üzere iş dünyasını rahatsız etmesi bekleniyor. Örneğin Bali adası, büyük ölçüde turist gelirlerine dayanıyor ve yolcuları uzak tutan pandemik yavaşlamanın üstesinden gelmeye devam ediyor. Bali’deki Endonezya Tur ve Seyahat Acenteleri Birliği (ASITA) başkanı Putu Winastra, CNN’e yasaların Endonezya’yı ziyaret etme konusunda “yabancıların iki kez düşünmesini sağlayacağını” söyledi.

Yasaların nasıl denetleneceğini sorgulayan Putu, “Turizm sektörü oyuncuları olarak bizim açımızdan bu yasa çok sıkıntılı olacak” dedi. “(Yurt dışında evli olmayan çiftlere) evli olup olmadıklarını soralım mı? Turist çiftler evli olduklarını ispatlamak zorunda mı?” O sordu. Putu, yasaların turistleri adaya geri döndürmeye yönelik herhangi bir çabaya “ters etki yaratabileceğini” söyledi. Bu kanunlar gerçekten sonradan uygulanırsa turistler hapse girebilir ve bu da turizme zarar verir” dedi.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir