1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Evde halı nasıl temizlenir, Evde en temiz halı nasıl yıkanır?

Kış ayları geldi çattı! Kışın evimizin vazgeçilmezi halılarımızı da sakladığımız yerlerden çıkarıp yaymaya başladık. Peki evde halı nasıl temizlenir, halıdaki lekeler nasıl çıkar? Halıları neyle silerseniz temiz olur, halı temizleme suyuna ne konulur? Evde en temiz halı nasıl yıkanır? İşte evde halı temizlemenin pratik yolları…

Evde halı nasıl temizlenir, evde en temiz halı nasıl yıkanır?
0

Kimi yün, kimi akrilik kimi pamuklu, kimi kadife kimi sentetik… Türü ne olursa olsun hepimizin evinde salonundan yatak odasında özellikle kış ayların halılarımız vardık. Halılarımız zamanla yemek, kahve ya da günlük tozların birikimiyle kirlenir. Dokuları ve sürekli yerde olmaları nedeniyle halılar görünmese de çok büyük kir, toz ve mikrop barındırır.

Hayat pahalılığı nedeniyle artık halı yıkıma hizmetlerinin de bir hayli yüksek maliyetli oluşu evde halı nasıl temizlenir, evde halı yıkanır mı? gibi soruların araştırılmasına neden oluyor. Peki evde halı en iyi nasıl temizlenir? Evde en temiz halı nasıl yıkanır, halıdaki koku nasıl gider? Halı temizlemenin pratik yollarını sizler için araştırdık.

Dekoratif olarak da kullanılan halılar, bir odaya sıcaklık, renk ve karakter katmak için de vazgeçilmez eşyalardandır. Ancak halılardaki lekeler, kir o güzel havayı bir anda bozar. Hele bir de çocuklu bir ev ise halıların kirlenmeme şansı neredeyse hiç yoktur! Halılar günlük olarak kir, toz veya leke toplamaya eğilimlidir. Bu yüzden bir halıyı nasıl temizleyeceğinizi bilmek ve yepyeni görünmesini sağlamak önemlidir.

İşte yepyeni halılara kavuşmanın pratik yolları:

İşe halınızı süpürmekle başlayın

Halınızın elde yıkanması, kuru temizlemesi veya sadece yerinde temizlenmesi gerekip gerekmediğini görmek için her zaman halınızın bakım etiketini kontrol edin. Uygun temizlik uygulamasını yapın. İlk yapılacak adım halıyı elektrikli süpürgeyle güzelce süpürün. Yüzey alanındaki gevşek kiri, tozu, kırıntıları veya diğer kalıntıları temizlemek için çok fazla toz ve kiri gizlediğinden, halının altını da iyice süpürmenizi öneririz.

Halıyı havalandırın

Eğer imkanınız varsa halınızı açık mekana çıkarıp havalandırın. Ya da pencere açın ve halıyı destek için bir korkuluk üzerine doğrultun. Fazla kirden kurtulmak için bir süpürge veya büyük bir sap kullanarak halının kenarlarına vurun. Halıdan herhangi bir toz bulutu çıktığını görmeyi bırakana kadar bunu tekrarlayın. Halınızın lateks astarı varsa, aşırı vurmanın latekse zarar verebileceğini unutmayın.

Evde halı temizleme karışımı

İki kapak dolusu yumuşak sıvı bulaşık deterjanını bir kova ılık suya karıştırın. Liflerin solmasına ve hatta zarar görmesine neden olabileceğinden sıcak su kullanmaktan kaçının. Yüzeyi lekelemediğinden veya bozmadığından emin olmak için solüsyonu daima halının küçük bir alanında test etmeyi unutmayın.

Karışımınızı halıya uygulayın

Ardından, halınızı bir küvete veya yerdeki bir muşambanın üzerine serin. Halının tamamını temizlemeden önce, renklerin akmadığından emin olmak için karışımı halının küçük bir alanında test edin . Ardından, bir sünger veya yumuşak kıllı bir fırça kullanarak, köpük görmeye başlayana kadar solüsyonu halının derinliklerine nazikçe uygulayın. Bunu yapmanın kolay bir yolu, halıyı dört bölüme ayırmak ve bir sonrakine geçmeden önce her bölümü iyice fırçalamaktır.

Küçük bir uyarı: Bir nokta testinde renklerin aktığını görürseniz, halıyı kuru temizlemeye götürmek en iyisidir. 

Durulamadan önce solüsyonu bekletin

Karışımınızı halının üzerinde yaklaşık beş dakika bekletin ve bir hortum veya temiz su kovası ile durulamadan önce etkisini göstermesine izin verin. Herhangi bir kiri veya sabun kalıntısını iyice yıkadığınızdan emin olmak istiyorsunuz. Alternatif olarak, kiliminiz için bir halı şampuanı kullanabilirsiniz, ancak her zaman etiketteki talimatları izleyin.

Halıyı uygun ortamda kurutun

Temizlediğiniz halınızı açık havada kurumaya asmadan önce fazla suyu emmek için bir havlu kullanın.    Açık alanınız yoksa, çamaşırhanede, garajda veya bodrumda kurumaya bırakın. Bunun 24 saat veya daha fazla sürebileceğini unutmayın, bu nedenle yere geri koymadan önce her zaman tamamen kurumasını bekleyin.

Halıdan leke nasıl çıkarılır?

Halıdaki göze hoş görünmeyen lekeler varsa paniğe kapılmayın. Yarı yarıya beyaz sirke ve suyu karıştırın, bir kaseye koyun ve leke çıkarmak için içine bir sünger batırın. Alternatif olarak, kolay uygulama için bir sprey şişesine dökebilirsiniz. Temiz bir havlu veya bulaşık bezi ile lekeyi temizlemeden önce karışımın yüzeyde birkaç dakika beklemesine izin verin.

Halıdan koku nasıl çıkar?

Halınızın dökülmeler, yiyecekler veya evcil hayvanlar nedeniyle kötü bir kokusu olmaya başlarsa, halınızın üzerine bir kat kabartma tozu serpin. Süpürmeden önce on beş dakika bekletin. Kabartma tozu, hoş olmayan kokuları ortadan kaldıran ve lekelerden kurtulan doğal bir koku gidericidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir