Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından hayata geçirilen Down Türkiye +1 Akademi’de Türkiye’nin her yerinde down sendromlu bireyler, aileler, uzmanlar ve kurumlar çevrimiçi platformda eğitim alabilecek. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin, tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında amaçlarının down sendromuna sahip bireylerin bağımsız ve üretken bir hayat kurmalarına desteklemek olduğunu, 20’den fazla şehirde 6 bin aileye doğrudan, 35 bin aileye ise dolaylı olarak ulaştıklarını ifade etti.
“Odağımız bağımsızlık”
Tüm zihinsel özel gereksinimli bireyler için eğitimin kritik, ertelenemez ve vazgeçilemez olduğunu kaydeden Bilgin, “Down Türkiye Akademi, çevrimiçi bir platform ve derneğimiz kapsamında gerçekleşen öğrenim programlarının online düzeye taşınmasını sağlıyor. Burada en önemli amacımız Türkiye’nin her şehrinden Down Sendromlu bireylerin, ailelerin ve uzmanların ulaşabileceği programların erişiminin sağlanması. Biz her zaman bağımsızlık odaklı hareket ediyoruz. Programı özellikle Down Sendromlu bireylerin tek başlarına kullanabilmesi hedefiyle göz önüne aldık. Bağlantılarını kendileri kurabilecek, eğitimlere kendileri katılabilecekler. Odağımız bağımsızlık olduğu için burada da bağımsızlığı ön planda tuttuk. Aile, kurum ve uzmanlara özel ara yüzler de bulunduruyor. Sosyal hayata katılımları ve istihdama katılımları konusunda da programlarımız mevcut olacak. Hayata katılımı hedeflediğimiz için bu eğitimlerle sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum.” dedi.
“Uzmanlar kendi sınıflarını oluşturabilir”
Türkiye Down Sendromu Derneği’nde görev yapan Psikolog Mehmet Emin Mansurgüler, platformda 4 ana kategori içerisinde eğitimlerin yer aldığını belirterek, “Down sendromlu bireyler, bu platform üzerinden kayıt gerçekleştirdikten sonra kendilerine sunulan eğitimleri görebilecek, 15 dakika öncesinde ders için bildirim alabilecek, saati geldiğinde de çok kolay bir şekilde eğitimlere dahil olabilecekler. Bunlar görsellerle desteklenen, video içeriklerinin de bulunduğu çok geniş bir müfredatı kapsıyor. Down sendromlu bireylerin yanı sıra uzmanlara yönelik ara yüzümüz de var. Uzmanlar kendi sınıflarını oluşturabilir, değerlendirme yapıp alıştırma, ödevler verebilirler.” diye konuştu.
4 kategori yer alıyor
Down Türkiye +1’de aile, down sendromlu birey, eğitmen ve kurumsal programlar olarak toplam 4 kategori bulunuyor. Ücretli ve ücretsiz programların yer aldığı çevrimiçi plstformda birebir ya da grup halinde ders almak mümkün olabilecek.
Aile Programları
*DÖDEM (Doğal Öğretime Dayalı Erken Müdahale Programı)
*Küçük Adımlar (Gelişimsel farklılığı olan çocukların anne babaları için hazırlanmış 12 haftalık bir program)
*Aile Danışmanlığı (TDSD bünyesindeki uzmanlar tarafından sosyal yardım, sosyal haklar ve Down Sendromlu çocukların eğitim ve sağlığı için izlenecek yol harştası)
*Nitelikli Ebeveyn Programı (Program, ailelerin ebeveyn olmadaki sorumluklarına yardımcı olmayı, aile bağını güçlendirmeyi, çocuk eğitimi ve gelişimi konusunda aileleri bilgilendirmeyi amaçlıyor)
*Aile +1 Programı (Down sendromuna sahip çocuğu olan ailele ve bu alana ilgi duyan herkese açık olan programda fizyıterapi, dil konuşma, özel eğitim,erfoterapi, beslenme ve hukuki alanlar ve sosyal hizmetlerle ilgili uzmanlarla gerçekleştirilen webinarlar)
2)Down Sendromlu bireyler için programlar:
*Bireysel programlar (Fizyoterapi, dil-konuşma ve duyu bütünleme alanlarında 40’ar dakikalık birebir eğitimler içermekte)
*Bağımsız Yaşam Programı (18 yaş ve üzerindeki Down sendromlu bireyler için oluşturulan programın hedefi kendine güvenen, yetişkin rolünü kavramış, iş hayatına hazır, bağımsız Down sendromlu bireyler yetiştirmek)
*Özsavunuculuk Programı (Down Sendromlu bireylerin haklarını ve bu hakları nasıl kullanacağını öğrenebilecekleri 16 oturumdan oluşan bir program)
*İstihdam +1 Programı (Down sendromlu ve diğer zihinsel özel gereksinimli bireylerin destekli istihdam modeli ile iş hayatına katılımını ve çalışma ortamında sürekliliğini sağlamak için hazırlanmış bir destek programı)
*İş Kulübü Programı (Çalışan down sendromlu bireylerin iş hayatlarında yaşadıklarını paylaşabilecekleri, problemlerin çözümüne, başarılı ve mutlu bir iş hayatı hedeflenen program ayda 1 gün olarak planlanıyor.)
*Teknoloji +1 Programı (17 yaş ve üzerindeki down sendromlu bireylere yönelik planlanan programda ekran paylaşımından, arama motoru kullanımı, sunum oluşturmaya kadar teknoloji kullanımının öğretimi hedefleniyor.
*Lezzet +1 (katılımcıların hem yemek yapmayı hem de mutfak gereçlerini kullanmayı öğrenmesi hedeflenen program haftada 1 gün olarak düzenlenecek)
*Sanat +1 (TDSD’nin merkezinde ayda 1 gün Görsel Sanatlar Öğretmeni Ümit Dizdar tarafından verilecek eğitimlerle katılımcıların ellerini daha iyi kullanabilme, yaratıcılık ve planlama hedefleniyor)
3) Eğitmen programları:
*Bağımsız Yaşam Programı (Kendine güvenen, yetişkin rolünü kavramış, iş hayatına hazır, bağımsız Down sendromlu bireyler yetiştirmek için uygulanan Bağımsız Yaşam Programı uygulayıcılarını yetiştirmek üzere uzmanlar için hazırlanan bir program)
*Özsavunucu Kolaylaştırıcı Programı (Down sendromlu bireylerin kendi özsavunuculuk gruplarını kurup yönetebilmeleri için gereken desteği verebilecek uzmanlar yetiştirilmesi için uzmanlar ve ailelere yönelik bir program)
*İş Koçu Programı (Down sendromlu bireylerin destekli istihdam modeli ile iş hayatına katılımını ve çalışma ortamında sürekliliğini sağlamak için hazırlanmış uzmanlar ve firmalara yönelik bir destek eğitim programı)
*DÖDEM Eğitmen Programı (Doğal Öğretime Dayalı Erken Müdahale Programı’nın eğitmeni olmak isteyen uzmanlar hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik eğitimleri Prof.Dr. İbrahim H. Diken ve Dr. Öğretim Üyesi Gözde Tomris tarafından verilecek)
4) Kurumsal Programlar:
Down sendromu farkındalık çalışmalarından, Down Sendromlu bireylerin iş hayatına katılımına, engellilik, haklar, erişilebilirlik gibi kavramların anlaşılmasında kadar konu başlıkları yer alıyor.