1. Anasayfa
  2. Sağlık

Bilim insanları çip üzerinde vajina üretti!

Bilim insanları devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı. Bir biyomühendis ekibi vajinal mikrobiyomun temel özelliklerini taklit etmek için bir "çip üzerinde vajina" yarattı. Peki çip üzerinde vajina nasıl üretildi? İşte detaylar...

Bilim insanları çip üzerinde vajina üretti!
0

Kadın hastalıklarla mücadelede önemli bir adım atıldı. The New York Times’te yer alan habere göre bağışlanan vajinal hücrelerden yapılan bu simüle “organ çipi”, bilim adamlarının vajina hücreleri ve sıvıları arasındaki karmaşık etkileşimleri incelemelerine ve ayrıca kadınların yaklaşık yüzde 30’unu etkileyen yaygın bir mikrop enfeksiyonu olan bakteriyel vajinoz için tedavileri test etmelerine olanak tanıyor.

Çip üzerinde üretilen vajina hücreleri sayesinde bilim insanları yeterince incelenemeyen  vajina hücrelerini daha detaylı inceleyebilecek. Böylece, kadın hastalıkları ve kadınların cinsel sağlığı açısından büyük mesafe kat edilebilecek.

Geçtiğimiz aylarda Microbiome dergisinde yayınlanan bir çalışmada ayrıntılı olarak belirtildiği gibi , bir çip üzerindeki vajina, bilim adamlarının değişen östrojen hormonları ve bakteriler arasındaki etkileşimi başarılı bir şekilde incelemesine olanak sağladı. Yaratıcılarına göre, organın bugüne kadarki en gerçekçi laboratuvar modeli olacak.

Harvard’da bir biyomühendis ve makalenin ortak yazarı olan Don Ingber, NYT’ye “Bu insan vajinası gibi yürüyor, konuşuyor, vaklıyor” dedi. Ingber ve meslektaşları daha önce diğerlerinin yanı sıra insan akciğerini, karaciğerini ve bağırsaklarını simüle eden başka organ çipleri yaratmıştı.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara da çözüm sağlayacak

Uzmanlara göre, zararlı bakterilerin istilasının neden olduğu enflamasyon olan bakteriyel vajinozun tedavisi için yeni ilaçları test etmek, araştırmalar için istekli katılımcı bulmak zor olduğundan aldatıcı olabilir. Daha da kötüsü, antibiyotikler bile kalıcı bir çözüm olmadığından iltihabı tedavi etmek zordur. NYT’ye göre bakteriyel vajinoz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yanı sıra rahim ağzı kanseri riskini de artırıyor .

Çip üzerindeki vajinada yapılan testler sırasında simüle edilen organın dokuları, asidik ve dolayısıyla koruyucu bir ortam oluşturan bakterilere olumlu yanıt verdi. Bağışlanan dokulardan yapılan üç boyutlu organ çipleri, diğer in vitro modellere göre pek çok avantaja sahiptir. İki boyutlu bir petri kabında, bakteriler genellikle hücreleri çok hızlı bir şekilde öldürür ve bu etkileşimleri incelemek neredeyse imkansız hale gelir. Bu son çabalara rağmen, bilim adamlarının vajina hakkında öğrenecekleri çok şey var.

Çalışmaya dahil olmayan San Diego California Üniversitesi’nde profesör olan Amanda Lewis, “Bu süreçlerin vajinadaki bakteriler tarafından nasıl tetiklendiğini ve hatta çoğu zaman hangi bakterilerin sorumlu olduğunu gerçekten anlamıyoruz” dedi. Lewis, “Tahmin edebileceğiniz gibi, böylesine önemli bir fizyolojik sistemin bu kadar kaba bir şekilde anlaşılması, kaba müdahalelere yol açar veya hiç müdahale etmez” diye ekledi.

Bilim insanları şimdi, vajinal mikrobiyomun diğer hastalıklara nasıl tepki verdiğini test etmelerine izin verebilecek daha karmaşık organ çipi modelleri üzerinde çalışıyorlar; bu önemli araştırma, nihayet vajina anlayışımızdaki birçok göze batan boşluğu doldurabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Genital estetik nedir, Kimlere yapılır?

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir