1. Anasayfa
  2. Bilgi

İngiliz devi 11 yaşında denedi ama beğenmedi! İşte Mbappe'nin sokaklardan bugünlere yükseliş hikayesi

Dünya Kupası finalinin en çok konuşulan ismi Mbappe oldu. Turnuvada gol karalı olan Mbappe’nin hayat hikayesi en çok merak edilenlerin başında geliyor. Peki, genç yaşında dünya futboluna adını altın harflerle yazdıran Kylian Mbappe nereli, kaç yaşında, evli mi? Mbappe’nin idolü kimdi, kariyerinde ulaşmak istediği en yüksek yer ne? İngiliz devi 11 yaşındayken onu beğenmeyince kariyer planı nasıl değişti? İşte Kylian Mbappe’nin Fransa’nın Banliyö sokaklarından dünya starlığına yükseliş hikayesi…

İngiliz devi 11 yaşında denedi ama beğenmedi! İşte Mbappe’nin sokaklardan bugünlere yükseliş hikayesi
0

Fransa’nın yıldız futbolcusu Kylian Mbappe, 2022 Dünya Kupası’nı gol kralı tamamlayarak altın ayakkabının sahibi oldu. Finalde Arjantin’e 3 gol attan Mbappe, Katar’daki turnuvada gol sayısını 8 yaparak altın ayakkabıyı kazandı. Mbappe’nin hayat hikayesi turnuva boyunca vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisi oldu. Peki Mbappe kimdir, asıl adı ne kaç yaşında, Müslüman mı? İşte Mbappe’nin çocukluğundan bugüne hayatının dönüm noktaları ve futbol kariyerinin yolculuğu…

Tam adı Kylian Sanmi Mbappe Lottin olan genç star, Kamerun ve Cezayir asıllı olup Fransa doğumludur. 20 Aralık 1998’de Fransa’da dünyaya gelen Mbappe futbol kariyerinin planını çocukluğunun kahramanı Cristiano Ronaldo’nun posterleriyle kaplı duvarlarla çevrili yatak odasında yaptı. Henüz 9 yaşında bile rotasını çoktan çizmişti. İlk yıllarında Fransa’da kalacaktı. Ülkesi için oynayacaktı. Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırırdı. Ve nihai amaç: Ballon d’Or’u kazanacaktı…

Yıllarca Mbappe hakkında haber yapan ve hakkında kapsamlı yazılar yazan Fransız gazeteci Ronan Boscher, o odada ortaya konan planları sadece Mbappe’nin değil, tüm ailesinin “büyük projesi” olarak nitelendiriyor. Boscher, “Her zaman çok net bir yolu olmuştur ve bu yolda ilerlemek istemiştir,” diyor. “Hiç etkilenmezdi. Aceleye gelmezdi. Kararlı ve çok kararlı bir karakter. Bu kariyeri hep kendisi için hayal etti. Nereye gitmek istediğini biliyordu.”

Daha hayallerinin yarısında…

Paris Saint-Germain’in formasını giydiği Mbappe, dünyanın en heyecan verici genç yeteneği olarak ilan edilen bir oyuncunun becerisinin ve aynı zamanda bir ailenin bu “büyük projeye” olan inancının bir kanıtıdı. Çünkü Mbappe’nin hem çocukken hem de yaz aylarında bu yoldan sapması için Chelsea veya Real Madrid’e gidebilecek teklifler de dahil olmak üzere pek çok şansı oldu. Kendini baştan çıkarmaya izin vermedi.

Mbappe’nin kariyer planında ne var?

Mbappe RMC radyo programında Jerome Rothen’e “En küçük yaşımdan beri bir kariyer planım vardı” dedi . “Ne yapmak istediğimi, nereye gitmek istediğimi biliyorum ve hiçbir şeyin beni rahatsız etmesine izin vermeyeceğim.” diye ekledi.

Mbappe, Frnsa’nın ışıltılı görüntüsünden şehirden çok uzakta, kuzeydoğu Paris’in bir işçi sınıfı banliyösü olan Bondy’de yakın ve doğal olarak spor yapan bir ailede büyüdü.

Babası Wilfried, yerel lig dışı kulübü AS Bondy’de koçtu. Annesi Fayza, profesyonel bir hentbol oyuncusuydu. Ve 28 yaşındaki evlatlık kardeşi Jires Kembo Ekoko, Türkiye’de Bursaspor için oynayan profesyonel bir futbolcu.

Yedi yaşında, Mbappe babasının kulübü için oynamaya başladı ve kısa süre sonra, nadir ve olağanüstü bir yetenek olduğu aşikar hale geldiğinden, kendisinden büyük çocuklara karşı oynamaya başladı.

Boscher, “10 yaşında bile birçok kulüp tarafından inceleniyordu” diyor. “Fransız futbolunda bu kadar iyi bir genç oyuncu görmeyeli uzun zaman olmuştu. Ülkenin dört bir yanından yetenek avcıları çok heyecanlıydı. Her şeye sahip harika bir çocuktu.” “Babası, oğlunun Zinedine Zidane’dan bu yana en iyi Fransız oyuncu olduğunu biliyordu ve dikkatli olmak istiyordu. Önlerine çıkan ilk şeyi kapmak gibi bir istekleri yoktu.”

Yeteneğinin söylentisi yayıldıkça, fırsatlar kendini göstermeye başladı.

Chelsea, Mbappe’yi Fransız yetenek avcısı Guy Hillion aracılığıyla takip ediyordu ve 2010 sonbaharında, Mbappe 11 yaşındayken onu bir haftalık deneme için Cobham antrenman sahalarına davet ettiler. Chelsea, onu güneybatı Londra’ya çekebileceklerini umarken, Mbappe ailesi -annesi, babası ve amcası Pierre seyahate katılmışlardı- kendilerini köklerinden söküp Fransa’yı terk etmeye hiç niyetleri olmadan öncelikle deneyim için İngiltere’ye gittiler.

Mbappe için bu daha çok ilham almak, Avrupa’nın en büyük kulüplerinden birinde kendini test etmek ve futbol kahramanlarından bazılarıyla tanışmak için bir fırsattı. Chelsea’de geçirdiği hafta boyunca Mbappe, 12 yaş altı takımında Charlton Athletic’i 8-0 yenerek bir maç oynadı .

Mbappe, aralarında Swansea City’de Chelsea’den kiralık olan İngiliz forvet Tammy Abraham ve yine Chelsea’de ama bu sezon Birmingham City’de kiralık olan Fransız Jeremie Boga da dahil olmak üzere zengin bir oyuncu grubuyla birlikte oynadı. Charlton menajeri, 17 yılı aşkın bir süredir genç futbolunda çalışan Sean Daly idi. Daly, “Chelsea ile oynadığımızda, daha önce hiç duymadığımız birkaç genç oyuncuya sahipler – dünyanın her yerinden olağanüstü yeteneklerden oluşan bir taşıma bandına sahipler – ve o gün Kylian Mbappe onlardan biriydi,” diye hatırlıyor Daly. “Bazen rekabetçi olabiliyor ama o gün yenildik. Bazı genç oyuncularına bakıp ‘Aman Tanrım’ diye düşünüyorsunuz.”

Mbappe, Chelsea antrenman sahasında keyifli bir hafta geçirdi. Lig dışı bir kulüpten geldiği için, o zamanlar sadece üç yıldır açık olan modern eğitim merkezinden çok etkilenmişti. İngiltere’deyken Mbappe, Stamford Bridge turu için Londra’ya götürüldü, Chelsea menajeri Carlo Ancelotti ve yıldız forvet Didier Drogba ile tanıştı ve kendisine arkasında “Kylian 10” yazan bir Chelsea gömleği hediye edildi. eve döndüğünde

Fransız futbol yorumcusu Matt Spiro, yine de “Chelsea’de korkuya kapılmadığını” söylüyor. “Kendine muazzam bir inancı vardı ve böyle bir kulüpte oynayabileceğini biliyordu. Bu seviyeye ait olduğunu her zaman biliyordu ve bu hafta bunu kanıtladı.” Geçen yaz Paris Saint-Germain’de tanıtıldığında Mbappe, Chelsea ziyaretinin kariyerinde oynadığı önemli rolden bahsetmişti.

Daily Telegraph tarafından bildirildiği üzere, “Harika bir deneyimdi” dedi . “Chelsea ziyarete gittiğim ilk büyük kulüp, ilk büyük kulüptü. Bu yüzden benim için gerçek bir keşifti. “Tabandan, amatör kulübümden geliyordum. Yepyeni bir dünyaydı. Elbette harika bir futbol kulübünün nasıl bir şey olduğu hakkında bir fikrim vardı ama çalışma kültüründen ve daha iyi bir gün olmayı isteme zihniyetinden gerçekten etkilendim. her gün. Ve bu altyapıyı ziyaret etmek aslında gelişimime yardımcı oldu. “Çocukluğumdan beri bir fikir pekiştirildi – sadece Chelsea’ye gittiğim için değil. Her zaman ‘Orada olmak istiyorum, insanlara eğlence vermeye çalışan büyük oyunculardan biri olmak istiyorum’ diye düşündüm. oyun.”

Hafta sonunda Chelsea, Mbappe’ye akademilerinde bir yer teklif etmeye hevesliydi, ancak ailesi minnettar olsa da bunu hiç düşünmedi ve Fransa’ya döndü. Spiro, “Chelsea’yi reddettikleri için oldukça mutluydular çünkü bunun son değil, ilk teklif olduğunu biliyorlardı,” diyor Spiro. “Bu tekliflerin tekrar geleceğini biliyorlardı. Geleceğini Fransa’da gördüler. “Chelsea’nin başarısız olduğu bir durum değildi. Asla bu kadar genç yurt dışına taşınmayacaktı. Chelsea onun ne kadar iyi olduğunu biliyordu. Duruşma hiçbir şeyi kanıtlamadı. Daha çok bir tanışma ve onu tanıma şansıydı. ve geleceğin temellerini atın.”

Le Parisien Londra muhabiri Julien Laurens şöyle diyor : “Mbappe, Chelsea’de geçirdiği hafta boyunca muhteşemdi; koçlar ondan çok etkilendiler. Chelsea onun için gerçekten çok uğraştı ama aile, doğru zaman olmadığından emindi. Manchester United’ı anlıyorum. onun için benzer bir hafta organize etmişti ama sonunda olmadı ve eve gittiler.”

Mbappe ailesi, son yıllarda Chelsea’deki diğer yetenekli genç oyuncuların deneyimlerinin de gayet iyi farkındaydı. Boscher, “Chelsea’de yutulabileceğini biliyordu,” diyor. “Orada genç oyunculara ne olduğunu biliyordu. Büyük bir kulüpte unutulabilirsiniz ve genç oyuncular normalde kiralık verilir.” “Doğrudan ilk takıma girmenin çok zor olacağını düşündü ve çok genç yaştan itibaren oynamak her zaman onun amacıydı.”

Spiro şöyle diyor: “Genç yaşta bile her zaman çok olgun bir çocuktu ve etrafı onu bu başarı için yetiştiren iyi insanlarla çevriliydi. Her şeyle yakından ilgilendiler.” Böylece Mbappe ve ailesi Chelsea’nin cazibesine direndi ve AS Bondy’de genç takımlarda oynamaya geri döndü.

İngiliz basını: Chelsea Mbappe’yi beğenmedi Fransaya yolladı!

İngiliz basını ise Mbappe’nin 11 yaşındaki Chelsea macerasını farklı yorumluyor. İngiliz basınına göre Mbappe bir hafta Chelsea tarafından denendi. Ancak beğenilmeyerek Fransa’ya yollandı…  

Mbappe, Chelsea’den döndükten altı ay sonra Fransız Futbol Federasyonu’nun saygın Clairefontaine takımında yer aldı. Pazartesiden Cumaya akademiye gitti ve sadece 42 mil uzakta olduğu için hafta sonları eve gitti ve Chelsea’ye taşınmış olsaydı asla yapamayacağı AS Bondy için oynamaya devam etti. En yüksek seviye değildi ama mutluydu. Sonraki iki yıl boyunca Mbappe, Clairefontaine’deki oyununu benzersiz bir şekilde azimli ve yetenekli bir karakteri hatırlayan koçların dikkatli gözleri altında geliştirdi.

Clairefontaine’in eski direktörü Gerard Precheur geçtiğimiz günlerde So Foot’a Mbappe’nin “futbol dünyasında yıkandığını” ve “kendi potansiyelinin farkında olduğu ve kendisi için belirlediği çıtaya ulaşabileceği gerçeğine güvendiği için hırslı olduğunu” söyledi.”

Aralık 2012’de Wilfried Mbappe, Real Madrid’den bir telefon aldı ve Mbappe’nin 14 yaşına girdiği hafta kendisini ve oğlunu İspanya’nın başkentine bir deneme için seyahat etmeye davet etti. Çoğu genç erkek ve aileleri, hayatlarında bir kez olabilecek bu şansın üzerine atlarlardı ama Mbappe’ler bunu yapmazdı. Chelsea ile aynı şekilde yaklaştılar. Sadece deneyim için giderlerdi. Mbappe’nin babasının bu yılın başlarında France Football’a kısa ve öz bir şekilde açıkladığı gibi, “Madrid’e oğlumuzun potansiyeli hakkında daha fazla şey öğrenmek için değil, onu memnun etmek için gittik.”

Boscher şöyle diyor: “Doğum günü kutlaması için Real Madrid’e gitti. Hediye gibiydi, küçük bir tatil. Bunu Cristiano Ronaldo ve Zinedine Zidane ile tanışmak, onlarla imzalı tişörtler ve fotoğraflar almak için bir şans olarak gördüler. Hiç birlikte olmadılar.” onlara katılmak.”

Zidane, Mbappe’yi Real Madrid genç takımlarıyla ilk antrenmanına karşılamaya bile geldi ve idolü Ronaldo ile bir fotoğraf çektirdi, ancak hiçbiri hiçbir şeyi değiştirmedi. Mbappe’nin amcası Pierre de İspanya’ya gitti ve o zamandan beri ailenin Real Madrid’i reddetmesinin ardındaki düşüncesini açıkladı.

Pierre, L’Equipe’e (h/t AS) “Kylian’a çok minnettarım,” dedi . “13 yaşındaki yeğenimin beni Real Madrid veya Chelsea’ye götüreceğini hiç düşünmemiştim, ama tam da bunu yaptı. Bencilce bir bakış açısından, Ancelotti ve Zidane gibi antrenörlerle tanışmaktan büyük zevk aldım. “Ama Madrid’e gidebilir ve sıranın arkasından başlayabilirsin. O zaman tüm dünya seni unutur.” Mbappe, Fransız oyuncuların genç yaşlarda rutin olarak başka ülkelere gittiği bir dönemde büyüdü. Ama belli ki, farklı bir yaklaşım benimsemeye kararlıydı. Boscher, “O çok Fransız. Ülkesiyle gurur duyuyor ve orada yaşamaya devam etmek istiyordu” diyor. “Bu kadar genç ayrılmanın hiçbir faydasını görmedi. Fransa’daki futbol tarihi hakkında çok şey biliyor. Kitaplardaki tüm hikayeleri öğrenmekten hoşlanıyor ve bunun bir parçası olmak istiyor. Fransa’ya çok bağlı.”

Clairefontaine’de iki verimli yılın ardından Mbappe, akademilerinin itibarı ve mümkün olan en kısa sürede ilk takımlarında oynama şansına sahip olacağı bilgisinin cazibesine kapılarak futbol eğitimine AS Monaco’da devam etmeyi seçti. Orada, Mbappe dünyanın en heyecan verici oyuncularından biri haline geldi ve ilk sezonunda Monaco’nun gelmiş geçmiş en genç oyuncusu ve golcüsü oldu. Hedefleri, Fransa şampiyonluğunu kazanmalarına ve 2017’de Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale ulaşmalarına yardımcı oldu. Sonra geçen yaz, Real Madrid Mbappe için geri döndüğünde ve 161 milyon sterlinlik bir teklifi kabul ettiğinde, onun kahramanı Ronaldo’ya katılma şansını kaçıracağı varsayılmıştı. Özel bir jet, onu Miami’deki turneye Madrid’e götürmek için hazırda bekliyordu, ancak o buna zorlanmadı ve yerini korudu. Bir ay sonra, aynı ücret karşılığında Paris Saint-Germain’e gitmeyi seçtiğinde tarihin en pahalı ikinci oyuncusu oldu. Mbappe ailesini, Kylian’ın tarihini ve “büyük projesini” bilenler için bu pek şaşırtıcı olmadı. Boscher, “İlk kez bir Fransız oyuncu, büyük bir yabancı kulübü bir Fransız kulübü için küçümsedi” diyor. “Bu bir şoktu, ama belki de olmamalıydı. …

“Mbappe hayatı boyunca bunu yaptı. Her zaman Fransa’da kalacak ve ailesine yakın olacaktı. Paris onun memleketi. İstediği her şeye orada sahip.”

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir