1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Bu yöntemle hep çiçek açacak…

Atatürk çiçeğini kim sevmez ki? Kırmızı çiçekleri ve görüntüsüyle evlerde hep ihtişamlı bir yeri olan hediye edilecek çiçekler arasında ilk sıralarda yer alır Atatürk çiçeği. Peki, Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl olmalı, Atatürk çiçeği evde nerede durmalı? Atatürk çiçeğinin bakımı zor mu? Atatürk çiçeğinin ismi nereden verildi? Atatürk çiçeğinizin hep canlı, parlak ve bol çiçek açacak şekilde bakımı aslında çok kolay! Yeter ki ona doğru şartları sağlayın… İşte Atatürk çiçeği ile ilgili tüm merak edilenler…

Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Bu yöntemle hep çiçek açacak…
0

Atatürk çiçeği asıl adı Ponsetya bitkisidir. Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türüdür. Peki Atatürk çiçeği ismi nerede verildi, nereden geliyor? Atatürk bir yurtdışı seyahati esnasında görüp beğendiği ve Türkiye’ye getirdiği çiçektir. Atatürk bu çiçeği çok beğenir ve Türkiye’de de yetiştirilmesini tavsiye eder. Yetiştirilmesi sırasında görev alan bitki bilimcilerden gelen öneri üzerine bitkiye bu isim takılmıştır.

Atatürk çiçeği bakımının nasıl yapıldığını araştırıyorsanız, muhtemelen bu muhteşem ve anlamlı çiçeği ya sevdiğiniz birine hediye etmişsinizdir ya da evinizi canlandırmak için satın almışsınızdır. Canlı, kırmızı çiçeklere sahip Atatürk çiçeğinin daha da canlı ve güzel görünmesi için bakımları nispeten kolaydır. Ancak taktiğini bilene… Bununla birlikte, her bitki uygun ilgiden yararlanabilir ve birkaç küçük değişiklik yaparak Atatürk çiçeğinizin genel sağlığını iyileştirebilir hatta tatile gitseniz bile dönüşte eski haline kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Yapacağınız uygulama çiçeğinizi gelecekte yeni tomurcuklar açmasını sağlar. Bu nedenle, Atatürk çiçeği için en iyisini istiyorsanız, en iyi bakım için ipuçlarımızı, püf noktalarımızı ve yöntemlerimizi keşfetmek için okumaya devam edin. Sulamadan budamaya ve en iyi toprak koşullarına kadar her şeyi ele alacağız… Bu yazımızı incelediğinizde Atatürk çiçeği konusunda uzman olacağınızdan emin olabilirsiniz. Peki, Atatürk çiçeğinin bakımı nasıl olmalı, Atatürk çiçeği evde nerede durmalı? Atatürk çiçeğinin bakımı zor mu? İşte Atatürk çiçeği bakımının püf noktaları.

Atatürk çiçeğiniz bakımı için işe ilk olarak sulamadan başlayalım. Sulama söz konusu olduğunda Atatürk çiçeği biraz seçicidir. Suyu ne çok az ne de çok fazla vermeliyiz. Aşırı sulama, Atatürk çiçeği ile yeni tanışanlar için çok sevdikleri çiçeklerinin daha ilk günlerden öldürebilir. Bu nedenle bu dengeyi doğru yapmak önemlidir.

Atatürk çiçeğine ne kadar su verilir?

Sulamadaki amacımız, toprağı nemli bırakmak, ancak sırılsıklam veya ıslak bırakmamaktır. Bu nedenle, her seansta suyun topraktan akmasına izin verin ve saksı tabanından aktığını gördüğünüzde sulamayı durdurun. Fazla suyun akmasına izin verin ve ardından bitkiyi rafına geri koyun. Koya bilirsiniz. Atatürk çiçeğinizi tepsi veya tabakta kalan suda bekletmeyin. İsterseniz alternatif olarak Atatürk çiçeğinizi mutfak lavabosunda doyurabilirsiniz. Yine, tahliye deliklerinden su damlayana kadar bekleyin ve ardından değiştirmeden önce bekletin ve tamamen boşaltın. Atatürk çiçeğinizin sulama seansları arasında çok kuru olmadığından emin olun. Parmağınızı toprağa yaklaşık bir santimetre batırırsanız ve iliklerine kadar kurumuş gibi hissederseniz, Atatürk çiçeğiniz susamıştır. Ayrıca, bitkinin daha küçük saksıların kolayca devrilebileceği noktaya kadar alışılmadık derecede hafif hissedebileceğini de söyleyebilirsiniz. Bazı Atatürk çiçekleri yaprakların ağırlığı tamamen kuruduğunda tencerenin üzerine devrilebilecek kadar küçüktür.

Atatürk çiçeğinizi ne sıklıkla sulamanız gerektiği boyutuna ve konumuna bağlıdır. Daha küçük bitkiler ve daha sıcak ortamlardaki bitkiler, her gün olduğu kadar sulamaya ihtiyaç duyabilir. Ne sıklıkta sulanması gerektiğini hesaplamak için Atatürk çiçeğini düzenli olarak kontrol edin ve koşulların yıl boyunca değişeceğini unutmayın. Daha büyük bitkiler, sıcaklık düştüğünde daha az sulamaya ihtiyaç duyacaktır.

Ev bitkisi gübresi

Büyümesini teşvik etmek için Atatürk çiçeğini ev bitkisi gübreleri ile takviye edebilirsiniz. Ancak bunu çiçekleri bittiğinde yapmalısınız. Eğer kırmızı çiçekleri canlı ve bol ise ev gübresini daha sonra çiçeklerini yeniden açması için kullanabilirsiniz. Dozaj ve seyreltme için önerilen talimatları izleyin. Birkaç haftada bir uygulama için oldukça standarttır.

Atatürk çiçeği kaç derece sıcaklıkta olmalı?

İdeal olarak, Atatürk çiçeğiniz 18-25 derece arasında değişen sıcaklıklarda tutulmalıdır. Bu, çoğunun iç mekan bitkileri olarak tutulacağı anlamına gelir, ancak onları daha sıcak iklimlerde dışarıda büyütmek mümkündür. Poinsettias ayrıca parlak, nemli ortamlarda gelişir, yapraklarını yakabilecek doğrudan güneş ışığında ise Atatürk çiçeğiniz zarara görür. Bu nedenle, Atatürk çiçeğinizin düzenli olarak dolaylı güneş ışığı alan bir yere veya en azından doğuya bakan bir pencere gibi güneş ışığının daha az yoğun olduğu bir yere yerleştirin. Çiçeğiniz cereyan gibi aşırı sıcaklık dalgalanmalarıyla karşı karşıya kalmamalı, bu nedenle en iyi alan ısıtıcılarından birinin veya hava cereyanlı bir kapının yakınında olmamalıdır. Bu, büyümeyi bozabilir ve bitkiye zarar verebilir.

Atatürk çiçekleri de diğer ev bitkilerinde olduğu gibi haşerelerin kurbanı olabilir. Bu nedenle davetsiz misafirlere karşı dikkatli olmanız gerekir.  Tüm zararlılar arasında beyaz sinekler en yaygın olanıdır. Bu küçük, kanatlı böcekler, yaprakların alt tarafında beyaz benekler gibi görünürler – özsu ile beslenirler, bu da yapraklara ve genel olarak bitkinin kendisine zarar verir. Beyazsineklerden kurtulmak için  uygun bir böcek ilacı satın almanız gerekecek. Atatürk çiçeği üzerinde haşere olduğundan şüpheleniyorsanız, onu diğer bitkilerinizden uzaklaştırdığınızdan ve sorun çözülene kadar karantinaya aldığınızdan emin olun.

Atatürk çiçeğinin toprağı ve saksı nasıl olmalı?

Atatürk çiçeğinizin uygun bir ev bitkisi toprağında saklanması ömrünü uzatır. Bu, bitkinizin ihtiyaç duyduğu gerekli besinlere erişmesini sağlar. İdeal olarak, pH 5.8-6.5 arasında hafif asidik olmalıdır. Çiçeğinizin büyümeye başlamak üzereyken, saksı değişimi en iyi ilkbaharda veya yazın başlarında yapılır. Bu nedenle, tatillerde bir tane alırsanız hemen saksı değiştirmekten kaçının. Potansiyel olarak saksının drenaj deliklerinden çıkıntı yapan köklerle kök bağlı hale geldiğini fark ederseniz, saksı değişimi gerekli olacaktır. Böyle bir durumda, 2 inç daha geniş olan pişmiş toprak bir tencereye taşıyın. Pişmiş toprak plastikten daha iyidir çünkü daha gözeneklidir ve toprağın daha çabuk kurumasını sağlar. Ayrıca bitkinizin oksijene daha iyi erişmesini sağlar. Suyun akabilmesi için en az bir tahliye deliği olduğundan emin olun.

Atatürk çiçeği nasıl budanır?

Atatürk çiçeğinizi ilkbaharın başlarında kırmızı parantezlerini döktüğünde budamaya ihtiyaç duyacaktır. Bunu yapmak için en iyi budama makaslarından birini kullanabilirsiniz. İlk olarak, belirgin ölü yaprakları çıkarın ve ardından dalları yaklaşık 4-6 inç bırakarak budayın. Bu aşırı gelebilir, ancak Atatürk çiçeğinize en iyi büyüme şansını vermek için gereken şey budur. Hastalık belirtileri gösteren tüm dalları ve yaprakları da çıkardığınızdan emin olun ve gelecekte suyun kesimden akması için her zaman çapraz bir açıyla budayın.

Çok fazla kırmızı çiçek açmasını istiyorsanız, Atatürk çiçeğini yaz sonunda budamak da isteyebilirsiniz. Bu, ilkbaharda yapmanız gerekene göre daha yumuşak bir budamadır.

Atatürk çiçeğinizin daha fazla kırmızı çiçek açması için 5-6 hafta kadar her akşam 14 saat boyunca tamamen karanlığa bırakmanız çok güzel bir püf noktasıdır. Bazıları bu süre zarfında tesisi garaja veya bodrum katına taşırken, diğerleri sadece üzerini kapatabilir. Sadece rutine uyduğunuzdan ve bitkiyi çok fazla sıcaklık dalgalanmasına maruz bırakmadığınızdan emin olmanız gerekir. Çiçekler açınca Atatürk çiçeğinizi normal şartlarda çevirebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir