1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Robot süpürge kabusu! Bir kadının tuvalette çıplak görüntüsünü çekip Facebook’ta paylaştı

Dünyaca ünlü bir markaya ait yeni nesil robot süpürgenin temizlik yaparken tuvalette ihtiyacını gideren kadının görüntüsünü çekip Facebook’ta paylaşması teknoloji dünyasında infial yarattı. Soruşturma başlatan şirket görüntülerin test modelleri tarafından çekildiğini doğruladı. Milyonlarca görüntü kaydetmişler... Peki robot süpürgenin kamera kaydı yapıp yapmadığı nasıl anlaşılır?

Robot süpürge kabusu! Bir kadının tuvalette çıplak görüntüsünü çekip Facebook’ta paylaştı
0

Yapay zeka hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da mahremiyet ve güvenlik tartışmalarını her geçen gün daha da tartışılır hale getiriyor. Teknoloji dünyasını sarsan skandal artık çoğumuzun evinde olan ya da edinmeyi düşündüğümüz robot süpürge tarafından bir kadının tuvalette görüntüsünü çekip Facebook’ta paylaşmasıyla yaşandı. MIT Tech Review’da yer alan habere göre ismi açıklanmayan kadının robot süpürgesini çalıştırıp tuvalete girdi. Kadın yarı çıplak halde tuvalet ihtiyacını giderirken robot süpürge de tuvaleti temizliyordu. Ancak başına geleceklerden habersiz kadın tuvaletini yaparken robot süpürge sadece temizlik yapmıyordu! Yapay zekaya sahip kameralı robot süpürge kadının görüntülerini kaydetti.

Mağdur kadın tuvaletini yaparken robot süpürge tarafından kaydedilen görüntülerinin Facebook’ta yayınlanması üzerine şikayetçi oldu. Olaya ilişkin olarak inceleme başlatıldı. Robot süpürge şirketi fotoğrafların kamera yerleştirilen test modelleri tarafından çekildiğini doğruladı. Ancak görüntülerin internette yayılmasına ilişkin olarak araştırma yaptıklarını açıkladı.

Peki robot süpürge nasıl görüntü kaydetti ve görüntüler nasıl Facebook’ta yayınladı?

Şirketin ürettiği bir modelin geliştirme versiyonu tarafından görüntülerin çekildiği şirketin iddiasına göre çekilen milyonlarca görüntü yapay zekayı eğitmek için kullanılan ses, fotoğraf ve videoları denetlemek için verilerin etiketlenmesi üzerine dünyanın dört yanından gelerek Scale AI’ye gönderildi. Ardından ise bu fotoğraflar internete yayıldı.

Robot süpürgenin sahibi olan şirket görüntülerin sızmasına neden olan hizmet sağlayıcıyla ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı.  Şirket modelin akıllı robot süpürgelerin gelişimini izleyebilmek amacıyla test olarak çalışanlara gönderildiğini ve üzerinde yeşil ışıklarla “video kaydı devam ediyor” yazısının bulunduğunu belirtti.

 

Milyonlarca görüntü var!

MIT Technology Review göre tuvaletini yapan kadın da dahil olmak üzere robot süpürge tarafından çekilen milyonlarca görüntüden 15’ini ele geçirmeyi başardı. Görüntülerde 8-9 yaşlarında yerde yatan bir çocuk, televizyon izleyen bir aile ve çoğunlukla boş odalar yer aldı.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir