Tetanoz ve difteri aşıları ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilimdalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan çok önemli uyarılarda bulundu. Aşıların toplatılması haberleri üzerine aşının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan sosyal medya hesabından şu uyarılarda bulundu:
“Yerli ve milli aşı üretiliyor diye övünülen, üretim yeri ve ürünleri 1,5 yıldır onaylı bulunan aşı, üretim yeri gerekli ortama sahip olmadığı gerekçesiyle ruhsatı iptal edilerek durduruldu. Nedeni aşı karşıtlarının yalanı gibi bebeklerin ölmesi değil. Bu aşı bebeklere değil, yetişkinlerin 10 yılda bir tekrar aşılamasında kullanılıyordu. Yerine Hindistan’dan gelecek aşılar kullanılacak. Aşı üretimi ilaç üretimine benzemez. Başlarken de çok titizlikle karar verilmeli, sonlandırırken de.
Bakanlığa yol gösteren bilim insanlarının da aşı ve üretimi konusunda yeterli bilgiye ve deneyime sahip olması çok önemli. Ürün sahipleriyle mesafe de en az onun kadar önemli. Devlette ve halkın gözünde aşıyı kötü duruma düşürmeye kimsenin hakkı yok.
Son olarak, difteri ve tetanoz aşılama oranları düşerse, eski Sovyet ülkelerinde olduğu gibi ölümcül salgınlarla uğraşırız. Avrupa ülkeleri göçmen kamplarında yoğun difteri vakalarıyla uğraşıyorlar.
Görünce korkuyor insan. Bizdeki göçmen sayısını ve Afganistan ve Irak’tan gelen aşı durumu bilinmeyen göçmenleri…”