1. Anasayfa
  2. Ekonomi

E-DEVLET EYT BAŞVURU EKRANI! EYT düzenlemesi meclise ne zaman geliyor, başvurular ne zaman yapılacak? Vedat Bilgin EYT sürecini açıkladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yılbaşı öncesi müjdeli haberi aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT’de yaş sınırı olmaksızın şartları yerine getiren tüm vatandaşlara emeklilik hakkı tanınacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası yaklaşık 2.5 milyon EYT’linin gözü kulağı düzenlemenin ne zaman meclise geleceğinde. Peki EYT meclise geldi mi, ne zaman yasalaşacak? EYT Resmi Gazete’de yayınlandı mı? EYT başvurusu ne zaman, e-devlet üzerinden EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte EYT ile ilgili son gelişmeler….

E-DEVLET EYT BAŞVURU EKRANI! EYT düzenlemesi meclise ne zaman geliyor, başvurular ne zaman yapılacak? Vedat Bilgin EYT sürecini açıkladı!
0

EYT’de artık sona gelindi. Emeklilik hakkı kazanan yaklaşık 2.5 milyon vatandaş düzenlemenin yasalaşmasını bekliyor. Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT düzenlemesi ile ilgili çalışmayı TBMM’ye sunacağı tarihe çevrildi.  EYT düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlandı mı, ne zaman meclise girecek? EYT başvurularıyla ilgili resmi açıklama geldi!

EYT düzenlemesinin ayrıntıları 2022 yılının son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenmişti. Erdoğan prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini tamamlayanlar yaş şartı aranmadan emekli olabileceğini açıklamıştı. EYT başvuruları, yasal süreç tamamlandıktan sonra kabul edilecek. Peki, EYT ne zaman yürürlüğe girecek, Resmi Gazete’de yayınlandı mı?

TBMM Genel Kurulu, 2023’ün ilk toplantısını 3 Ocak Salı günü gerçekleştirildi. Ancak EYT düzenlemesi henüz TBMM’ye sunulmadığı için ilk toplantıda gündeme gelmedi. EYT bir sonraki Meclis toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor. Peki EYT ne zaman Meclis’e gelecek, ne zaman yasalaşacak?

Bakan Vedat Bilgin’den EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ocak ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı. Bakan Bilgin, EYT sürecinin nasıl işleyeceğini, yasal düzenlemenin ne zaman Meclis’e sunulacağını şu sözlerle yanıtladı: “Hazırlıklar tamamlanma noktasında, dosyaları birleştirme ve elektronik ortamda değerlendirme sürecinin ardından düzenleme Meclis gündemine gelecek. Ocak ayı içinde Meclis’e takdim edeceğiz.”

EYT yasalaştığında e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilecek mi? EYT e-devlet nasıl başvurulur?

EYT müjdesinin gelmesinden sonra vatandaşların SGK binalarına akın etti. SGK önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Ancak EYT yasalaştıktan sonra vatandaşlar e-Devlet üzerinden EYT ve emeklilik başvurusu yapabilecekler.

e-Devlet’ten  EYT başvurusu nasıl yapılır?

SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları şu şekilde anlatıldı:

-Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.

-Sonra gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak.

-Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.

-SSK kapsamında aylık talepe edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında ise ‘4B Bağkur’ seçilecek.

-Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

-Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.

-‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.

-Sonraki ‘ileri’ butonuna basılacak ve ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir