1. Anasayfa
  2. Sağlık

Evden mi, iş yerinden çalışanlar mı daha sağlıklı? İşte araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç!

Evden mi iş yerinden mi çalışmak! Covid-19 pandemisi sonrası hayatımıza giren evden çalışma uygulaması ilk bakışta keyifli gelse de araştırmalar bunun tersini söylüyor. Bakın evde çalışmak fizik ve ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Evden mi, iş yerinden çalışanlar mı daha sağlıklı? İşte araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç!
0

Covid 19 sonrası dünyada bir çok şirket evden çalışma uygulamasına geçti. Pandemi etkisini azaltsa da evden çalışma şirketler için cazip geldi ve bir çoğu bu uygulamayı sürdürdü. Bugünlerde ülkemizde ve dünyada milyonlarca kişi evden çalışıyor. İlk bakışta sabah uyandığınızda dakikalar sonra işinizin başına geçmeniz cazip gelse de araştırmalar bunun tersini söylüyor. DailyMai’de yer alan habere göre University College London’da görevli bilim adamları 3.100 kişinin katıldığı bir araştırma yaptı. Düzenli olarak evden uzaktaki iş yerine gidip gelenlerin evden çalışanlara nazaran ruhen ve fiziken daha sağlıklı olduğunu tespit etti.

İşte araştırmadan çıkan sonuçlar…

Evden çalışanlar için mesai saatine hemen evde başlamak ve mesai bitince yine evinde olmak çok keyifli gibi gelse de işin aslı biraz farklı çıktı. Araştırmada işe gidip gelenlerin arkadaşları ve ailesiyle bir araya gelme ve yeni yerleri ziyaret etme olasılığı daha yüksekti. Bir seçenek varsa, ofise gitmek yerine her sabah yatağınızdan işe giriş yapmak cazip gelebilir. Ancak bir çalışma, bu kalıba giren kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarının iyi olma ihtimalinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Düzenli olarak evden ortalama 20 kilometre mesafede işe gidip gelmek yalnızlık veya hareketlilik sorunlarından muzdarip olma olasılığı, evde çalışanlara göre daha az çıktı. Çalışmayı yapan University College London’daki bilim insanları işe gidip gelenlerin arkadaşları ve aileleriyle bir araya gelme ve yeni yerleri ziyaret etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Ocak 2019’da İngiltere’nin kuzey bölgelerinde yaşayan 18 ila 75 yaş arasındaki 3.014 kişiyi denedi. Katılımcılara işe ne sıklıkta seyahat ettikleri, ne kadar uzağa gittikleri ve ofise nasıl geldikleri soruldu. Ayrıca sağlık durumlarını birden beşe kadar derecelendirmeleri istendi, burada beş çok iyi ve bir isse çok kötüydü. Bu, kendileri tarafından bildirildi ve bilim insanları onlardan kötü sağlık durumlarına veya sahip oldukları teşhislere dair kanıt sunmalarını istemedi. Sonuçlar, daha az seyahat eden kişilerin sağlık durumlarını kötü veya çok kötü olarak bildirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yeterli fiziksel aktivite almamak obezite, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi durumların riskini artırıyor. Bu, insanları kalp hastalığı, felç ve erken ölüm dahil olmak üzere sayısız başka hastalık riskine sokar. UCL’den baş yazar Dr Paulo Anciaes şunları söyledi: “Evden 15 milden fazla seyahat etme kısıtlamaları, demografi ve konum ile sakinlerin kendi sağlıklarını nasıl algıladıklarına ilişkin sosyal katılım arasındaki bağlantıları araştırdık.

“Anahtar değişkenin, insanların kendi yerel bölgeleri dışında ziyaret ettikleri farklı yerlerin sayısı olduğunu bulduk. Bu, daha fazla sosyal katılım ve daha iyi sağlıkla bağlantılıdır.’

Yaş grubuna göre verilen yanıtlar göz önüne alındığında, bilim adamları, memleketlerinden nadiren dışarı çıkmaya cesaret eden 55 yaş üstü kişilerin, olumsuz sağlık etkileri açısından en yüksek risk altında olduğunu buldular. Yeni yerleri düzenli olarak ziyaret etmemenin, yaş grubunu daha düşük genel sağlık düzeyleriyle bağlantılı olarak daha az sosyal katılım ve yalnızlık riski altında bıraktığını söylediler.

Dr. Anciaes şunları söyledi: ‘İngiltere’nin kuzeyinde, sınırlı erişim seçeneklerine sahip kırsal ve banliyö bölgelerinde, gençler iş ve iyi seyahat seçenekleri aramak için şehirlere taşındıkça, nüfus kaybı yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu arada, ulaşım seçeneklerinin kısıtlı olduğu bu bölgelerde yaşlı nesiller geride kalıyor. Ziyaret edebilecekleri yerlerin aralığı düşüktür, bu da daha az sosyal katılıma ve daha düşük genel sağlık seviyelerine yol açar.

“Bu çalışmanın sonuçları, daha sık ve daha uzun yolculuklara izin veren özel ve toplu taşıma için daha iyi seçenekler sunarak, bölgede seyahat kısıtlamalarını azaltan kamu politikalarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.”

Çalışma, araştırma dergisi Transport and Health’te yayınlandı.  Birleşik Krallık’ta bir devlet ulaşım kuruluşu olan Transport for the North’tan sağlanan fonla desteklendi. ABD makamları, virüsün ilk yayılmaya başladığı 2020’nin başlarında federal kurumlar için WFH’yi tanıttı. Pek çok kurum, Covid aşıları ve güçlendiricilerin artık kolayca bulunabilmesine rağmen, bu kuralları henüz gevşetmedi. Geçen ay yayınlanan bir rapor , Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki (CDC) on işçiden sekizinin hala evden çalıştığını gösterdi. Bir personel, mevcut durumun “herhangi bir şeyin yapılmasını neredeyse imkansız hale getirdiği” konusunda uyardı.

Geçen yılın sonlarında yayınlanan bir rapor da evden çalışmanın riskleri konusunda uyarıda bulunarak, İngiltere’de 30 yaşın altındakilerin üçte ikisinin uygulama nedeniyle “WFH’nin geri gelmesi” nedeniyle acı çektiğini söyledi. Covid fanatikleri  , vakalar arttıkça insanların arkadaşları ve sevgilileriyle dışarıda veya İngiltere’de çevrimiçi olarak buluşmaya başlamasını istiyor. DailyMail.com’un anketinde , eğer varsa, bu kış Covid dönemi önlemlerinin geri gelmesi gerektiğine dair oy verin.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir