1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bulaşık makinesi hayatımızın artık vazgeçilmez parçası. Bulaşık makinesi satın alırken bazı hususlara dikkat etmeliyiz. Bulaşık makinesinin doğru seçimi hem bütçemize hem evimizin konforuna hem de bulaşık makinemizi uzun yıllar kullanmamızı sağlar. Peki bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bulaşık makinesinde en iyi enerji sınıfı hangisi? Bulaşık makinesi alırken kaç programlı olmalı? İşte bulaşık makinesi alırken dikkat etmemiz gerekenler…

Bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
0

Yeni bir bulaşık makinesi alırken seçim yapmak ilk bakışta zor görünebilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz o kadar çok marka, özellik ve tasarım var ki, özellikle daha önce hiç bulaşık makinesi satın almadıysanız, tüm süreç karmaşık ve korkutucu olabilir. Ancak hiç dert etmeyin belirli kriterleri bilirsek elimizle koymuş gibi bize en verimli bulaşık makinesini hemen satın alabiliriz!

Bulaşık makinesi seçerken yapacağınız ilk iş bütçe hesabı olmalı. Bütçeniz belirledikten sonra sıra asıl seçim kriterlerine gelir. Bu noktada en doğru olan evinizdeki kişi sayısı, evinizin büyüklüğü günlük çıkan bulaşık miktarınız çok önemlidir. Gelin bir kaç adımda size en uygun bulaşık makinesini nasıl seçeceğinize göz atalım…

Bulaşık makinesinin boyutu

Bulaşık makinesini seçerken ilk bacağınız hesaplayacağınız şeylerden birisi evinizdeki mutfağınızın bulaşık makinesi için ayrılan yerinin boyutudur. Bulaşık makinesi için ayrılan yerler aslında standart yakındır ancak bazen evdeki hesap çarşıya uymaz. Dört boyutta bulaşık makinesi mevcuttur bunla; standart, büyük boy, kompakt ve taşınabilir olarak belirlenmiştir. Bulaşık makinelerinin ölçülerinin, bulaşık makinesinin gerçek boyutundan ziyade sığacağı alana atıfta bulunabileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, standart bulaşık makineleri 24 inçlik bir genişliğe sahip olma eğilimindeyken, bir dolapta biraz hareket alanı sağlamak için genellikle bundan biraz daha küçüktür. Böylece ekstra bir alan açılır ve gerektiğinde yerinden çıkarmayı kolaylaştırır.

Ankastre dolaplar için bulaşık makinesi

Ankastre dolaplı tam boy bulaşık makineleri, standart olarak 24 inçten büyük boy modeller için 42 inç’e kadar değişen genişlik bakımından genellikle yalnızca farklılık gösterecektir. Bununla birlikte, solo bir bulaşık makinesini tercih ederseniz, yükseklik ve derinliğin modeller arasında bir inç kadar değişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle alanınızın uygun olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Kurulum sırasında, bulaşık makinenizin arkasında borular ve kablolar için boşluk ve bununla tezgah arasında yaklaşık 2 inçlik bir boşluk gerektireceğini unutmayın. Kapıyı açarken, herhangi bir dolap veya duvar ile arasında her zaman en az 2 inç boşluk olmalıdır, aksi takdirde yükleme ve boşaltma söz konusu olduğunda bir engel olabilir.

Yeriniz darsa bulaşık makinesini böyle seçin

Yeriniz kısıtlıysa, başka bir seçenek de apartman daireleri için ideal olan kompakt bir bulaşık makinesidir. Bu ince bulaşık makinelerini bulmak zordur, ancak mevcutturlar – genellikle yalnızca 18 inç genişliğindedirler ve hem ankastre hem de bağımsız tasarımlarda bulunabilirler. Bulaşık makinesi için dolap alanınız yoksa portatif modeller başka bir alternatiftir. Bu küçük, bağlantısız bulaşık makineleri mutfak tezgâhınızın üzerinde durur, ancak yalnızca sınırlı miktarda bulaşıkları işleyebilirler.

Bulaşık makinesinin kapasitesi

İhtiyacınız olan bulaşık makinesinin boyutunu ve türünü öğrendikten sonra, tasarım özelliklerini dikkate almaya başlayabilirsiniz. En önemlilerinden biri kapasitedir. Bulaşık makinelerinde kapasite yer ayarlarına göre verilmiştir. Yer ayarı, masada bir yer ayarlamak için gereken tüm çanak çömlek ve çatal-bıçak anlamına gelir. Bu nedenle, genellikle bir yemek tabağı, yan tabak, cam eşyalar, çatal bıçak takımları (bıçak, çatal ve kaşıklar) ve bazen de bir kahve fincanı ve kasesinden oluşur.  Çoğu standart bulaşık makinesi 12-16 yer ayarı sunar. Mantıken konuşursak, ne kadar fazla ayar alırsanız, bulaşık makinesi o kadar fazla ayar yapabilir. Bununla birlikte, raflar daha fazla bulaşık için daha iyi bir düzene sahip olabilse de, daha yüksek yer ayarlarına sahip bulaşık makinelerinde bazen garip aralıklı dişler olabilir – bunlar birbirine o kadar yakın olabilir ki, daha kalın plakalar rafın kenarlarında temas edebilir. sepet. Benim tavsiyem, daha yüksek bir yer ayarı seçmek, ancak mümkünse rafların kalitesini şahsen kontrol etmek olacaktır. Ve tam kapasite dolduğunda nasıl göründüğüne bakın.

Bulaşık makinesinin ayarları ve kaç programlı olacağı önemli

Ardından, bulaşık makinenizden hangi ayarları istediğinizi düşünün. Çoğu, otomatik, normal, ağır ve hızlı dahil olmak üzere beklediğiniz temel programları sunar. Ancak bazıları, kullanabileceğiniz ek seçenekler sunacaktır. Örneğin, eko ayarların popülaritesi artıyor – bununla bulaşık makinesi daha uzun süre çalışacak, ancak bu süreçte daha az su ve elektrik kullanacak. Hassas döngüler, kırılgan eşyaları bulaşık makinenizde yıkarsanız da yararlıdır, ancak bu durumda elde yıkamanızı öneririz, çünkü kristal bulaşık makinesine asla koymamanız gereken 13 şeyden biridir .

Yıkama seçenekleri

Bulaşık makinesinin yıkama seçenekleri çok önemlidir. Sanitasyon ayarları pandemiden bu yana talep görüyor. Bununla, bulaşık makinesi daha yüksek bir sıcaklıkta yıkayacak ve zararlı mikropları ve bakterileri öldürmek için daha uzun süre çalışacak – biberonlar için ideal. Bulaşık makineleri ayrıca ısıtmalı kuru ayarlara sahiptir. Adından da anlaşılacağı gibi, kurutma işlemine yardımcı olmak için döngü bittiğinde bulaşık makinesi kendini sıcak hava ile yıkayacaktır. Pek çok bulaşık makinesi, içindekilerin de kurumasına yardımcı olmak için döngünün sonunda otomatik kapı açma işlevleriyle birlikte gelir. Bazı bulaşık makinelerinin sahip olduğu bir başka kullanışlı işlev de yarım yükte yıkamadır. Bu, yıkama döngüsünü alt veya üst raflara odaklayarak, yıkamanın gerekli olmadığı alanlarda su ve enerji tüketimini azaltır.  Kontrol panelini karıştırmak yerine, bazı bulaşık makineleri, ek programlara ve seçeneklere erişmenize ve indirmenize izin veren akıllı bağlantı sunar, ancak akıllı bağlantıya daha sonra daha ayrıntılı olarak bakacağız. Fiyat etiketine daha fazla teknoloji ekleyeceğinden, yalnızca istediğiniz ve kullanmayı planladığınız özelliklere yatırım yapmanız gerektiğini belirtmekte fayda var.

Bulaşık makinesinin enerji tüketimi çok önemli

Enerji maliyetinin sürekli artmasıyla, cihazlarımızı seçerken giderek daha fazla enerji tüketimini dikkate alıyoruz. Sonuçta, koşmak için bir kol ve bir bacağa mal olacaksa, harika bir bulaşık makinesine sahip olmanın pek bir anlamı yok. Enerji kullanımı, kWh cinsinden karşılaştırma için teknik özelliklerde listelenmelidir. Bazı bulaşık makineleri Energy Star Sertifikalıdır – genel olarak konuşursak, bu, federal standardın gerektirdiğinden %20-30 daha az enerji kullanacağı anlamına gelir. Energy Star’a göre(yeni sekmede açılır)Bulaşık makineleri açısından, uygun olanların çalıştırılması size yılda yaklaşık 35 dolara mal olacak ve kullanım ömrü boyunca 3.800 galon su tasarrufu sağlayabilir. Bu nedenle, bu logoya dikkat etmeye değer. Rehberlik için, enerji tüketim oranı yaklaşık 270 kWh veya daha az olan bulaşık makinelerini arayın ve bulaşık makinesinin eko yıkama programları veya ısıyla kurutmasız seçenekleri gibi enerji tasarrufu sağlayan özelliklerini dikkate alın.

Bulaşık makinesi ses düzeyi

Muhtemelen bulaşık makinesi mutfağınızda olacak, bu nedenle koşarken, yemek yerken veya yakınlarda otururken çok fazla gürültü yapmasını ve bunaltıcı konuşmalar yapmasını istemezsiniz. Her bulaşık makinesinde bir gürültü derecesi bulunur ve bu her zaman dikkate alınmalıdır. Bu, 39 dba’dan 60 dba’ya kadar herhangi bir aralıkta olabilir, bu nedenle modeller arasında genellikle önemli bir fark vardır.

Bulaşık makinesinin tasarımı

Bulaşık makineniz, günlük kullanımı daha keyifli hale getiren kullanışlı tasarım özellikleriyle de gelebilir. Örneğin, birçok bulaşık makinesi artık bulaşık makinesinin en üstünde bulunan üçüncü raflara sahiptir. Bunlar ağırlıklı olarak çatal bıçak takımını tutmak için tasarlandı, ancak artık daha fazlası, hatta bazı cam eşyalarla birlikte alandan daha iyi yararlanmak için tasarlandı. Bu sadece bulaşık makinenizin kapasitesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel bir çatal bıçak sepeti kullanmaya kıyasla çatal bıçak için daha iyi bir temizleme performansı sağlama eğilimindedir. Bazı bulaşık makinelerinde, bulaşık makinesinin tabanında yerleşik sert yiyecek öğütücüler de bulunur. Bu, esasen herhangi bir büyük gıda partikülünü bulaşıklarınızda yeniden birikmek yerine tahliye olabilmeleri için parçalar. Bunlardan birinin takılması doğal olarak fiyatı artırır, ancak bulaşık makinenizi temizlemenizi kolaylaştırır .

Bulaşık makinenizde mutlaka akıllı  bağlantı olsun

Akıllı bağlantı, bulaşık makinesi tasarımında giderek daha fazla sabit hale geliyor. Temel olarak, akıllı bağlantı ile bulaşık makinesini telefonunuzdan veya sesli komutla kontrol edebilir ve izleyebilirsiniz. Bu, uzaktan başlatabileceğiniz ve istediğiniz zaman bir yıkama döngüsünün ilerleyişini kontrol edebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca enerji tüketiminizi daha iyi izleyebilir, ek programlar indirebilir (daha önce bahsedildiği gibi) ve döngü bittiğinde veya bulaşık makinenizin daha fazla parlatıcıya ihtiyacı olduğunda bildirimler alabilirsiniz. Hatta bazıları sorunları giderebilir ve bir servisin ne zaman gerekli olduğunu size söyleyebilir. Akıllı bağlantı, bulaşık makinenizin genel erişilebilirliğini ve rahatlığını artırabilir. Akıllı bağlantının yalnızca daha kaliteli tasarımlarla gelme eğiliminde olduğunu unutmayın, bu nedenle bu size mal olacaktır.

Bulaşık makinesi satın alırken bu detaylara dikkat ederseniz bulaşıklarınız pırıl pırıl olurken siz de mutlu olursunuz…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir