1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Damak çatlatan bir lezzet: Soğan Kebabı

Türk mutfağının dünyaca ünlü lezzetlerinden biri de kebap! Herkesin favorisi farklı patlıcan, soğan, sarımsak, domates hatta yenidünya… Kış aylarının gelmesiyle birlikte ise Gaziantep’teki restoran ve evlerde en fazla yapılan çeşidi soğan kebabı. Dumanı üzerinde gelmiş bir tepsiden alacağınız soğan ve kebabı lavaşla dürüm yapmaya kim ‘hayır’ diyebilir ki? Ancak bunun için Gaziantep’e ya da ünlü bir restorana gitmenize gerek yok! Peki evde tepside soğan kebabı nasıl yapılır? İşte size çok basit ve enfes Gaziantep’in soğan kebabı!

Damak çatlatan bir lezzet: Soğan Kebabı
0

Gaziantep mutfağının çeşit çeşit kebaplarından özellikle kışın en fazla tüketilen çeşitlerinden biri soğan kebabı. Bu muhteşem lezzeti evinizde kolayca yapabileceğiniz tarif işte burada. Gaziantep’in geleneksel soğan kebabı tarifi hem siz hem de misafirleriniz parmaklarınızı yiyeceksiniz.

 

MALZEMELER

1,5 kg soğan

1 kg tek çekim orta yağlı kıyma (tercihe göre dana döş ya da kuzu boşluktan)

1 su bardağı su

2 yemek kaşığı nar ekşisi

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı salça

Mevsimine ve tercihe göre 1 adet ayva

 

Hazırlanma süresi, malzemelerin hazırlanması ile birlikte yaklaşık 2 saat

 

YAPILIŞI

Liste az ve kolay ulaşılabilir gibi görünse de en leziz sonuca ulaşmak için doğru malzeme seçimi önemli. Gaziantep’in orijinal reçetesinde bu lezzet bölgeye has ‘hallik’ diye tabir edilen koç etinden yapılmakta. Ancak siz bunun yerine tercihinize göre dana döş ya da kuzu boşluktan tek çekim olarak yaptırabilirsiniz. Soğanları ise arpacık soğandan daha büyük, ‘kıska soğan’ diye adlandırılan, iri bir ceviz büyüklüğünde olanlardan seçmelisiniz.

Soğanları baş ve sap kısımlarını kesikten sonra kabuklarıyla birlikte yıkayın. Fazla olan üst kabuklarını alabilirsiniz ancak soğanların içinin yumuşacık pişmesi ve kurumaması için mutlaka kabuklarıyla birlikte pişmesi gerekir. Sonrasında ise soğanı göbek kısmından midye gibi tam olarak ayırmadan kesin.

Diğer tarafta ise kıymanıza tuz ekledikten sonra parmaklarımızla harmanlayarak karıştırıyoruz. (PÜF noktası: Bu işlemi köfte hazırlar gibi yoğurmak şeklinde değil sadece tuzun her yere eşit dağılması için dikkatlice yapmanız önemli)

Bir kâse içerisinde nar ekşisi, salça tuz, karabiber, pul biber (tercihe göre acı ya da tatlı) ve suyu karıştırdıktan sonra bu karışımı 2/3’sini tepsiye yayıyoruz. Soğanlarımızın aralarına kıymayı çok ezmeden parmak uçlarıyla yerleştirerek tepsinin dış kenarından içeriye doğru dönerek diziyoruz. Tercihe göre çekirdeklerini ayıkladığımız ayvayı kabuklarıyla ince ince dilimleyip aralara yerleştiriyoruz. (Osmanlı mutfağında da sıklıkla kullanılan ayva soğan kebabına ekşi ve çok özel bir rayiha katmakta)

Kalan sıvı karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtıyoruz. Tepsinin üzerine pişirme kağıdı ve folyo ile kaplayıp fırına verdikten sonra yaklaşık 1,5 saat 220 derece ısıda pişmesini sağlıyoruz. Daha sonra pişen kağıt ve folyoyu alarak üzerinin kızarması için kontrollü olarak yeniden fırına sürüyoruz.

Servis önerisi olarak tortilla türünde lavaş kullanacaksınız tepsiyi çıkarmadan önce fırının sıcağında birkaç dakika tutarak daha lezzetli bir sonuca ulaşabilirsiniz. Lavaşın içinde kabuklarını ayıkladığınız soğan ve ayvayı çatalla ezip sonrasında kebap ve baharatları ekleyerek hazırlayacağınız dürüm damak çatlatan türden olacak. Afiyet olsun!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir