1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

3 aylarda ne zaman oruç tutulur? 3 aylar orucuna nasıl niyet edilir?

Mübarek 3 aylar başlıyor… Üç ayların başlamasıyla birlikte bu mübarek ayları en iyi şekilde geçirmek isteyenler 3 aylarda en iyi nasıl ibadet edilir sorusunun yanıtını arıyor… Vatandaşlar 3 aylarda ne zaman oruç tutulacağını araştırmaya başladı. Recep ayıyla başlayan üç aylar 2023 yılında Ocak ayının 23’üncüa günü yani 23 Ocak 2023 pazartesi günü başlıyor… Peki 3 aylarda ne zaman oruç tutulur? Üç aylarda oruç tutarken nasıl niyet edilir? Rivayete göre Hz. Peygamber 3 aylarda bol bol nafile oruç tutardı. Peki 3 aylar başlangıcında kaç gün oruç tutulur ve nasıl niyet edilir? İşte üç ayları en iyi şekilde ibadet ederek geçirmek için yapılması gerekenler…  

3 aylarda ne zaman oruç tutulur? 3 aylar orucuna nasıl niyet edilir?
0

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan mübarek 3 aylar başlıyor. Bu mübarek ayları ibadet ederek değerlendirmek isteyen Müslümanlar “3 aylarda ne zaman oruç tutulur, nasıl niyet edilir?” konularını araştırmaya başladı. Bu yıl (2023) Ocak ayının 23’üne denk gelen Pazartesi günü, Recep ayının 1. günüdür. Hadis-i Şerif’e göre üç ayların birinci gününde oruç tutmak üç senelik günahlara kefaret olur. Peki 3 aylar başlangıcında kaç gün oruç tutulur?

3 AYLARDA NE ZAMAN ORUÇ TUTULUR?

Üç ayların ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur;

Hadis-i Şerif’e göre; 3 ayların başlangıcı olan Receb’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Buna göre Peki 3 aylar orucu kaç gün tutulur?

3 AYLAR BAŞLANGICINDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

İbn Abbas der ki; “Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık.” Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Fakat üç aylar içinde Recep Ayı’nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir.

Yani Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu mübarek aylarda istediği kadar nafile oruç tutabilmektedir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).

3 AYLAR ORUCUNA NASIL NIYET EDILIR?

Üç aylarda oruç tutmak isteyenler, niyet etme hususunda Diyanet bilgisine odaklandı. Diyanet bilgisine göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde nafile oruç tutabiliyor. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.

3 aylarda oruç tutmak isteyen bir Müslüman, öncelikle (varsa borcu) kaza orucunu tutar, daha sonra da nafile oruç tutmak isterse onları tutabilir. Önce kaza oruçlarını tutması daha doğru olur. Böyle bir orucu tutacak kimsenin durumu ve niyeti de önemlidir. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Orucun sahih olması İçin niyet şarttır. Kalben niyet kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır.

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içerirler. Receb ayı başlangıcı aynı zamanda üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir. Üç aylar içerisinde Regaib Kandili, Mirac Kandili ve Berat Kandili’ni bulundurur. Aynı zamanda Ramazan ayı ile birlikte oruç ibadeti başlar ve sonunda Ramazan Bayramı kutlanır. Bu sebeple hem kandiller, hem de Ramazan habercisi olmasıyla birlikte üç aylar İslam alemi için büyük öneme sahiptir.

ÜÇ AYLARIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir