1. Anasayfa
  2. Bilgi

Binaları depreme karşı dayanıklı hale getiren 3 teknolojik yöntem

Deprem gerçeği sağlam binaların inşasını bir kez daha gündeme getirdi. Peki binaları depreme karşı çok daha dayanıklı hale getirmek için hangi teknolojiler kullanılıyor. İşte yeni teknolojik imkanlarla binaları depreme dayanıklı hale getirmenin 3 yöntemi.

Binaları depreme karşı dayanıklı hale getiren 3 teknolojik yöntem
0

Türkiye Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Deprem Kahramanmaraş ile birlikte Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Adana, Diyarbakır ve Kilis illerinde de büyük yıkım ve can kayıplarına neden oldu.

Depremde kağıt gibi yıkılan binalar binlerce cana mezar oldu. Kahramanmaraş depremi ‘sağlam bina’ kavramını bir kez daha gündeme getirdi. Peki depreme dayanıklı sağlam binalar inşa etmek için hangi teknolojiler kullanılıyor. Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı? Chiponline’da yer alan habere göre dünyada depreme dayanıklı binalar için 3 teknoloji kullanılıyor. İşte depreme dayanıklı bina yapımında kullanılan teknolojiler…

1. Amortisörler

Otomobillerde sarsıntıyı emen amortisörler vardır.  Tıpkı otomobiller gibi artık binalarda da amortisörler sistemi kullanılıyor. Bu amortisörler, otomobillerin amortisörleriyle tamamen aynı şekilde çalışır. Deprem anında sismik dalga enerjisini, daha sonra hidrolik sıvıya aktarılan ısı enerjisine dönüştürerek şok dalgalarının gücünü azaltır. Amortisörlerin şok emici olarak da adlandırılmasının sebebi budur. Bina amortisörleri, silikon yağı dolu bir silindirin içinde devasa pistonlara sahiptir. Deprem anında bina enerjiyi alıp pistonlara aktaracaktır. Pistonlar daha sonra mekanik enerjiyi ısı enerjisine dönüştüren yağı itecektir. Bu sistem sayesinde sarsıntıyı emen amortisörler binanın hasar almasını önler ya da en asgariye indirir.

2. Gökdelenler Sarkaçları

Sarkaç yöntemi gökdelenlerin depreme daha dayanıklı hale getirilmesi için icat edildi. Bu yöntemde binanın tepesindeki sabit bir yapıya çelik halatlarla yüksek kütleli büyük bir top asmayı gerektiriyor. Sarkaç yöntemi oldukça basit bir kuralı temel alıyor. Deprem anında bina sallanmaya başladığında top bir sarkaç gibi hareket ediyor. Deprem dalgalarının ataleti ve karşı etki kuvveti nedeniyle, bu top depreme ters yönde sallanıyor ve bu sayede binayı sabitlemeye yardımcı oluyor. Bu sarkaçlar, binanın frekansına uyacak şekilde ayarlanmış olmalarından dolayı aynı zamanda ayarlı kütle sönümleyicileri olarak da bilinir.

3. Sismik Görünmezlik Pelerini

Deprem anında görünmezlik pelerini, binayı yıkılmaktan kurtarabilir. Deprem, yüzeyde dikey hareket yaratan ve binaları sallayan dalgalar olarak araziye yayılır. Bazı mühendisler bu hareketi önlemek için bir binanın temeline perde görevi gören ve dalgaları görünmez kılan 100 adet plastik halka yerleştirir. Bu teknoloji adına bakınca düşüneceğiniz kadar ileri teknoloji veya büyülü olmayabilir, ancak son birkaç yıldır yurt dışında birçok inşaat mühendisi tarafından test edildi ve az sayıda yapıda uygulanmış durumda…

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir