1. Anasayfa
  2. Yaşam

Deniz Baykal hayatını kaybetti

Son dakika haberine göre Deniz Baykal 84 yaşında hayatını kaybetti. Baykal’ın ölüm haberini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurdu…

Deniz Baykal hayatını kaybetti
0

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal hayatını kaybetti. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun.”

Deniz Baykal kimdir?

Deniz Baykal 20 Temmuz 1938’de Antalya’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversiteleri’nde iki yıl süreyle doktora yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4. genel başkanıdır. Baykal, 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanlığını yapmıştır. 12 Eylül döneminde Cumhuriyet Halk Partisi kapatılınca 1987 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) milletvekili olarak seçildi ve genel sekreterlik görevinde bulundu. 15, 16, 18, 19, 20, 22. ve 23’üncü Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. İlk defa 1973 Türkiye genel seçimlerinde meclise giren Baykal, 37. Türkiye Hükûmeti’nde Maliye Bakanı ve Bülent Ecevit’in kuruduğu 42. Türkiye Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı.

Seçim barajını geçemeyince istifa etmişti

1992 yılında tekrar kurulan CHP’nin Genel Başkanı seçildi. SHP’nin CHP ile birleşmesinden bir süre sonra CHP genel başkanlığa seçilen Baykal, CHP’nin Tansu Çiller’in genel başkanı olduğu Doğru Yol Partisi ile yaptığı koalisyon hükümetini bozdu. 1995 Türkiye genel seçimlerinden önce kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde, 1995–1996 yılları arasında Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1999 genel seçimlerinde partisi CHP yüzde 10’luk seçim barajını geçemeyince istifa etti. Eylül 2000 tarihinde tekrar CHP genel başkanı seçildi.

Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş başkanlığı görevini yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi.

Kaset istifası

Deniz Baykal 2010 yılında siyaset tarihinin akıllarda en çok kalan skandal bir kaset olayının ardından istifa etmişti. Deniz Baykal ile CHP 23. dönem milletvekili Nesrin Baytok’un gizli çekim kaseti olduğu iddia edilen bir videonun internette yayınlanmasının ardından Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmişti.

Hastalık süreci

Deniz Baykal, 16 Ekim 2017’de geçirdiği beyin kanaması sonrası 51 gün yoğun bakımda kaldı. Daha sonra fizik tedavi için Almanya’ya giden Baykal, 20 Mart 2018’de Türkiye’ye döndü ve tedavisine Ankara’da devam edildi. Baykal, 24 haziran seçimlerinin ardından sağlık sorunları nedeniyle ertelenen milletvekili yeminini 21 Şubat’ta etmişti.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıydı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir