1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Depremi önceden bildiriyor! Google deprem erken uyarı uygulaması geliştirdi… Peki nasıl çalışıyor?  

Türkiye’nin birinci gündem maddesi deprem! Kahramanmaraş’ta meydana gelen felaket, toplum olarak deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmemize neden oldu. Depremden korunmak için alınacak tedbirler araştırılırken birçok kişinin haberdar olmadığı Google’ın geliştirdiği ‘deprem erken uyarı sistemi’ merak konusu oldu. Google uygulaması 3 milyar cep telefonundaki ivmeölçer sayesinde yaklaşan sarsıntıyı algılıyor ve uygulama üzerinden kullanıcılara depremden önce bildirim atıyor. Peki Google deprem uyarı uygulaması cep telefonuna nereden indirilir? Google deprem erken uyarı sistemi nasıl kullanılır? İşte Google deprem uyarı sistemi ile ilgili tüm detaylar…

Depremi önceden bildiriyor! Google deprem erken uyarı uygulaması geliştirdi… Peki nasıl çalışıyor?  
0

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki deprem Türkiye’ye tarihinin en büyük felaketini yaşattı. Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Kilis, Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da da yıkım ve can kayıplarına neden oldu. Son verilere göre depremde can kaybı 40 bini aştı. Deprem felaketinde on binlerce vatandaş evsiz kaldı.

Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş depremi fay hattı üzerindeki bir coğrafyada olan ülkemizde depreme karşı alınması gereken önlemleri bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar Türkiye’nin derem kuşağında olduğunu Kahramanmaraş’ın ne ilk ne de son olduğunu belirterek her an her yerde deprem olacak gibi hazırlık yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Depreme hazırlık aşamasında teknoloji de artık insanlara yardımcı oluyor. Bunlardan birisi de Google’ın geliştirdiği “deprem erken uyarı sistemi” Google’ın geliştirdiği deprem uyarı sistemi akıllı cep telefonuna indirilen uygulama ile depremden önce bildirim gönderiyor! Peki Google deprem erken uyarı sistemi nasıl çalışıyor?

Google’ın Android akıllı telefonlardaki ivmeölçer sensörlerini deprem tespit etmek için kullandığı sistem, geçtiğimiz yıl ABD’nin Kaliforniya eyaletinde başlatılmış ve ardından birçok farklı ülkede kullanıma sunulmuştu. Bu özellik ile birlikte, Android cihazlar önce bir depremin neden olduğu dalgaları tanıyor. Ardından Google, telefonlardan gelen verileri analiz ederek sismik aktivitenin arttığı alandaki kullanıcılara erken uyarı mesajı gönderiyor. Kullanıcılar da bu hizmeti reddetmedikleri takdirde otomatik olarak bilgilendiriliyor.

Deprem erken uyarı sistemi nedir? Google deprem erken uyarı sistemi nereden açılır?

Pilot olarak birçok ülkede kullanıma açılan ve depremleri kısa süre önce haber vermesiyle gündeme gelen Google deprem erken uyarı sistemi vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Sistem, lokasyona yakın deprem dalgalarını kullanıcıların konumlarına uyarı olarak gönderiyor. Peki Google deprem erken uyarı sistemi nasıl indirilir ve kullanılır?

Google deprem erken uyarı sistemi nedir?

Deprem erken uyarı sistemi, Google tarafından kurulan bir ağ üzerinden geliştirilmiştir. Bu sistem 3 milyardan fazla akıllı telefonun çoğunda bulunan ‘ivmeölçerleri’ kullanılarak yaklaşan sarsıntıyı algılar ve etkilenen bölgedeki kullanıcılarına uyarı gönderir.

Deprem erken uyarı sistemi cep telefonunda nasıl çalışır?

Google’ın geliştirdiği deprem erken uyarı sistemini aktif hale getirmek için telefonunuzun ‘konum’ ayarların gitmelisiniz. Google, yakın çevrenizde yer meydana gelecek 4 ve üzeri büyüklükteki depremlerde sizlere uyarı göndermek için konumunuzu kullanır. Telefonunuza gelecek uyarıları ise ShakeAlert tarafından alınan veriler ile gönderiyor.

Deprem uyarı sistemi cep telefonunda nasıl kullanılır?

Android deprem uyarı sisteminden yararlanabilmek için öncelikle kablosuz bağlantı ya da veri bağlantısı açılmalıdır.

  • Cep telefonunuzun ‘Ayarlar’ menüsünü açın.
  • Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları seçeneğine dokunun.
  • Deprem Uyarıları seçeneğini aktif hale getirin.

Türkiye’de ilk Antalya depreminde kullanıldı

Android telefonlarda yer alan bu özellik aslında cihazın ivme ölçer gibi diğer sensörleri üzerinden çalışıyor.

Sensörlerin algıladığı bu hareketler sayesinde deprem ağı kuruluyor. Bu da belirli bölgelere kurulan sismograflar aracılığıyla teyit ediliyor. İlk olarak Yeni Zelanda ve Yunanistan’da kullanıma sunulan sistem Türkiye’de de yakın bir zamanda aktif edilmişti. Google, sistemi ilk olarak 5 Ocak 2022 yılında Antalya’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde aktif edip kullanmıştı. Antalya depreminde Android Deprem Uyarı Sistemi’nden gelen mesajlar sosyal medyada gündem olmuştu. Google’ın Android Deprem Erken Uyarı sisteminin, deprem dalgalarının bölgeye ulaşmasından saniyeler önce vatandaşları uyardığı yönünde cep telefonlarına gelen mesajlar sosyal medyada paylaşılmıştı.

thumbnail
Önerilen Yazı
Deprem çantası nasıl hazırlanır, içinde neler olmalı?

Deprem erken uyarı sistemi kullanırken bunlara dikkat!

Deprem erken uyarı sisteminde bölgenizde ve yakın yerlerde meydana gelen tüm depremler adına uyarı almayabilirsiniz. Bazı durumlarda uyarı alsanız da küçük çaplı depremleri hissetmeyebilirsiniz. Uyarı, sarsıntı başlamadan hemen önce ya da sarsıntı sırasında veyahut sarsıntı bittikten sonra dahi gelebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir