1. Anasayfa
  2. Yaşam

Adana’da beklenen depremle ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz’den rahatlatan açıklama: "Adana’da stres birikimi yok!"

Adana'da deprem olacak söylentileri bölge halkını tedirgin ediyor. Çeşitli bilimsel temeli olmadan bazı kişilerin tarih dahi vererek Adana'yı işaret etmesi halkın huzursuz olmasına neden oluyor. Adana’da deprem bekleniyor iddialarıyla ilgili Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’den rahatlatan bir açıklama geldi. Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6, Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerden sonra bazı uzmanlar Adana’ya dikkat çekmişti. Sıradaki depremin Adana’da olacağı yönündeki iddialarla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Tüysüz, “Yaptığımız stres modellemelerine göre Adana tarafına doğru çok büyük bir stresin gelmediği görünüyor” dedi.

Adana’da beklenen depremle ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz’den rahatlatan açıklama: “Adana’da stres birikimi yok!”
0

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki çifte deprem Türkiye’yi sarstı. Asrın faciası olarak nitelendirilen depremler nedeniyle Kahramanmaraş’ın yanı sıra başta Hatay, Adıyaman ve Gaziantep olmak üzere 10 ilde çok büyük yıkım ve can kayıpları meydana geldi. Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bini aştı.

Uzmanlar Hatay ve Adana’ya dikkat çekti!

Kahramanmaraş depremi çok önceden tahmin eden ve sürekli uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu depremlerden sonra Hatay ve Adana havzasında deprem beklediğini belirterek, “Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım” demişti.

Hatay’da 6.4 büyüklüğünde deprem

Prof. Dr. Naci Görür ve bazı uzmanların Hatay ve Adana’ya dikkat çekmesinin ardından beklenen oldu. Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde bazı hasarlı binalar yıkılırken can kayıpları ve yaralanmalar da yaşandı.

Uzmanların uyarısının ardından Hatay’da 6.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi “Sırada Adana depremi var” iddialarını gündeme getirdi. Vatandaşlar “Adana’da deprem mi olacak?” şeklinde araştırmalar yapmaya başladı. Adana ve çevre illerde yaşayanlar Hatay depremi sonrası büyük tedirginlik yaşamaya başladı.

Prof. Dr. Tüysüz’den Adana için rahatlatan açıklama

Adana’da deprem mi olacak? Soruları gündemden düşmezken Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’den çok önemli bir açıklama geldi. Habertürk TV yayınına katılan Prof. Dr. Okan Tüysüz Adana’da çok büyük bir stres olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Adana tarafında büyük stres yok”

“Adana baktığımız zaman Adana civarında çok büyük bir sıkışma imaresi görmüyoruz. Burada yaptığımız stres modellemeleri var. O modellemelerde Adana tarafına doğru çok büyük bir stresin gelmediği görülüyor.”

thumbnail
Önerilen Yazı
Balıkçılar o balığı ağlarında görünce teknede bir anda sessizlik oluştu… Yüzlerce balığın arasında parlayan balık dünyada tekti. Pullarındakinin ne olduğunu öğrenince balıkçılar bir birine girdi. Balığa müze el koydu…

Adana’ya zemin uyarısı!

Prof. Dr. Okan Tüysüz Adana’da çok büyük stres birikmesinin olmadığını açıkladıktan sonra sosyal medya hesabı Twitter’dan bir uyarı yapıt. Prof. Dr. Okan Tüysüz şu mesajı paylaştı:

“Adana’da çok büyük bir stres olmadığını söyledi ancak zemin uyarısı yaptı. Prof. Dr. Tüysüz, “Adana büyük ölçüde zayıf zeminde yerleşmiş, geçmiş depremlerden hasar almış bir ilimizdir. Bu nedenle depreme daima hazır olmak tüm ülkemiz gibi Adana için de kaçınılmazdır.”

thumbnail
Önerilen Yazı
Büyük İstanbul depremi hangi ilçeleri etkileyecek? İBB deprem risk raporu çıkardı, o ilçeleri tek tek listeledi…  

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir