1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının yeme içme alışkanlıkları belli oldu! Bu yaşam tarzı yaşlanmayı geciktiriyor…

Dünyada 9 bölgede yaşayan insanların çoğu 100 yaşını deviriyor! Uzun yaşamın sırrı yeme içme ve yaşam tarzından geçiyor. “Mavi Bölge” diye adlandırılan dünyada en uzun yaşayan insanların bulunduğu 9 bölge mercek altına alındı. Buralarda yaşayan insanların lugatında tahmin ettiğinizin aksine ‘diyet’ diye bir şey yok! Onlar zararlı atıştırmalıklar yerine karmaşık karbonhidratlarla besleniyorlar. İşte uzun yaşayan insanların ortak özellikleri…   

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının yeme içme alışkanlıkları belli oldu! Bu yaşam tarzı yaşlanmayı geciktiriyor…
0

Dünyanın dört bir yanındaki birkaç benzersiz toplulukta, insanlar 100’e kadar ve daha sonra uzun ve sağlıksız hayatlar yaşıyorlar. “Mavi bölgeler” olarak adlandırılan bu bölgelerin sakinleri, bilim adamlarının uzun ömürlerine katkıda bulunduğuna inandıkları ortak bir çevreyi ve yaşam tarzını paylaşıyor.

İtalya’nın Sardinya adası, ilk asırlık gruplardan birinin incelendiği yerdi – kısa süre sonra, Yunanistan’ın Ikaria kentinde benzer uzun ömürlü insanlar keşfedildi; Okinava, Japonya; Nicoya, Kosta Rika; ve Loma Linda, Kaliforniya.

Mavi bölgelerin 9 ortak özelliği

CNN’de yer alan habere göre dünyada Mavi Bölge diye adlandırılan ve insanlarının uzun yaşadığı 9 bölge var. Bu bölgelerde insanlar günlük yaşamlarının bir parçası olarak yürümekte, bahçede bulunmakta ve bisiklete binmektedir. Arkadaşlarına ve ailelerine yakındırlar, hayatta bir amaçları vardır, stresle iyi başa çıkarlar ve genellikle sosyal veya dini bir grubun üyeleridirler. Bitki bazlı bir diyet yerler ve doymadan yemek yemeyi bırakırlar.

National Geographic makaleleri ve sonraki kitaplarıyla ilk kez mavi bölgeleri halkın bilincine taşıyan Dan Buettner , mavi bölge yeme düzenine “diyet” demekten hoşlanmaz. Bunun yerine, sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olduğunu söyledi Buettner, nerede yaşarsa yaşasın ve yemek yerse yesin herkesin kopyalayabileceğine inanıyor – Amerika Birleşik Devletleri gibi yüksek oranda işlenmiş, gıda takıntılı kültürlerde bile.

Bitki ağırlıklı besleniyorlar..

“Mavi bölge yeme modeli, yüzde 98 bitki bazlı gıdalardır – tam gıda bazlı ve yüksek karbonhidrat. Ama sadece karmaşık karbonhidratlar, tuzlu atıştırmalıklar, şeker çubukları ve gazoz gibi basit karbonhidratlar değil, ”dedi.  Buettner CNN’e. “Karbonhidratların ve insanların dehşete düştüğünü söylüyorsunuz, ancak gıda sistemimizdeki en sağlıklı yiyecekler karmaşık karbonhidratlardır.”

Fasulye, bezelye, sebze ve kepekli tahıllar gibi karmaşık karbonhidratlar, işlenmiş ve rafine gıdalarda eksik kalabilen vitaminler, mineraller ve lif sağlar. Ayrıca Amerikan Kalp Derneği’ne göre daha yavaş sindirilirler ve lif daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur .

ABD’deki mavi bölgeler nelerdir?

Araştırmacıların yardımıyla Buettner, Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilen geleneksel yiyeceklerde bir mavi parıltı aramak için düzinelerce saat harcadı . Buldu ama kendi soyundan değil.

Buettner, “Görünüşe göre, Avrupalı ​​atalarım uzun ömürlü bir diyet getirmediler” dedi. Bunun yerine, “mavi bölge tarzı için neredeyse ölü bir zil sesi olan bir diyet yiyenler” Afrikalı, Asyalı, Latin ve Yerli Amerikalılardı.

Buettner, “Mavi bölgelerdeki insanların tam olarak ne yediğini bulmak için verilere bakarak çok kesin olmaya çalıştım” dedi. “Mavi bölge de dahil olmak üzere her uzun ömürlü diyetin beş ayağı kepekli tahıllar, mevsiminde sebzeler, yumrular, kabuklu yemişler ve fasulyedir. Aslında, uzun ömürlü bir diyetin temel taşının fasulye olduğunu savunuyorum.

Mavi bölge yeme, sağlık için en iyi genel diyet olarak her yıl altın madalya kazanan Akdeniz tarzına benzer . Ancak Buettner, mavi bölge yeme düzeni ile Akdeniz’inki arasında da farklılıklar olduğunu söyledi. “Mavi bölgelerdeki insanlar, Akdeniz diyetinin öngördüğü kadar balık yemiyorlar, haftada sadece üç kez ve sadece 3 ons” dedi. “Ayda sadece beş kez et yenir. Hiçbir mavi bölgede inek sütü yok.” Bunun yerine insanlar beyaz peynir ve pecorino gibi keçi ve koyun sütü peynirleri yerler.

İlginizi Çekebilir
karne

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir