1. Anasayfa
  2. Bilim

Balık demeye bin şahit gerek! Bu balığın ömrünün çoğu karada geçiyor… 

Dünyada varlık gösteren ilginç canlılardan birisi de çamur zıpzıpı! Evet o bir balık ancak yaşamının çoğunu denizin dışında karada geçiriyor. Karada yürüyor, nefes alıyor. Yaşamı sıradan balıklardan çok farklı… Peki bu nasıl oluyor?

Balık demeye bin şahit gerek! Bu balığın ömrünün çoğu karada geçiyor… 
0

Çamur zıpzıpı adından da anlaşılacağı gibi çamurda zıplamasıyla ünlü bir balık türü. Çamur zıpzıpları kurbağalar gibi Amfibiler sınıfından değil balık familyasındandır. Bu ilginç balık türü bilim insanlarının hep dikkatle izlediği bir tür oldu. Çünkü suda yaşayan balıklarla, kara ve sularda yaşayabilen amfibiler arasındaki bir tür geçişin günümüzdeki temsilcileri olarak görülüyor. Bu nedenle “amfibik balıklar” denen bir tür kapsamına da alınıyor.

Çamur zıpzıpı veya tırmananbalık (Oxudercinae), bir amfibi balık altfamilyası. Yüzgeçlerini kullanarak yürümesi ile bilinen bu balıklar karada çiftleşir, böcek, solucan ve küçük yengeçlerle avlanırlar. Ağızlarının içindeki kan damarlarınca zengin deri ile solurlar.

Batı ve Doğu Afrika, Japonya, Çin, Avustralya, Hindistan ve Madagaskar gibi ülkelerde yaşadığı bilinen bu balıklar, karada bile nefes alabilir. Denizin çekilmesini fırsat bilen çamur zıpzıpı, hemen çamur yüzeyinin üstüne çıkarak burada bulunan bitkileri yiyerek yaşamını sürdürür. Eş bulmak için yukarı doğru zıpladıkları için bu isim takılmıştır. Ayrıca çamur zıpzıpları korktuklarında daha uzağa zıplayabilirler. Gözleri ise bir avcıyı andırır. Bu koca gözleri sayesinde sürekli etrafta olup bitenleri gözlemlerler.

Peki çamur zıpzıp balığı nedir?

Ekoorg.org internet sitesinde yer alan bilgilere göre; boyları genellikle 20-30 cm kadardır. Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilen çamur zıpzıplarının bu özelliği onlara panoramik bir görüntü sunarken,  kara yaşamında başlarına gelebilecek tehlikelere karşı iyi bir avantaj sağlamaktadır. Hatta bu özellikleri yalnızca bu yararları sunmakla kalmayıp, kara yaşamına ayak uydurabilmeleri için muhteşem bir imkan da sunmaktadır. Şöyle ki, balıklar karaya çıktıkları anda solungaçları kurumaya ve birbirine yapışmaya başlar.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir