1. Anasayfa
  2. Sağlık

Tırnak mantarı deyip geçmeyin!

Pek çok kişinin muzdarip olduğu tırnak mantarı fazla önemsenmese de, uzmanlar ciddiye alınmaması halinde hayati risklere neden olabileceğini kaydediyor. Kolayca bulaşabilen tırnak mantarının sadece tırnakları değil doku yoluyla kana girerek tüm vücudu etkileyerek, kalp durması, beyin damarlarında tahribat, böbrek yetmezliği hatta karaciğer kanserine bile neden olabiliyor. Peki tırnak mantarı nasıl anlaşılır? Nasıl tedavi edilir?

Tırnak mantarı deyip geçmeyin!
0

Her 5 kişiden 1’inin hayatının bir döneminde yaşadığı tırnak mantarı sorunu, sanıldığı kadar basit bir durum değil. Kolayca bulaşabilen bu enfeksiyon genelde kendisini tırnakta ortaya çıkan kahverengi ya da sarı bir görüntü, güçsüzleşmesi veya kötü koku ile gösteriyor. Herhangi bir ağrı ya da acı vermediği için de çoğu zaman önemsenmiyor ve ciddi bir boyuta gelene dek kişi doktora başvurmuyor. Ancak zamanında yapılmayan müdahale ile bu enfeksiyon doku yoluyla kana karışabiliyor ve ‘sespsis’ denilen tehlikeye neden olabiliyor.

Tırnak mantarının aşamaları

Tırnak rengindeki değişim ya da koku ile varlığını belli eden mantar zamanla tırnakta kalınlaşma ve şekil değişikliğine neden olur. Ayakkabı giydiğinizde acı vermeye başlayabilir ve bu durum artık müdahale zamanının geldiğini ifade eder. Daha ileri evrelerde ise tırnağın güçsüz hale gelmesiyle yatağından ayrılmaya neden olur. Müdahale edilmezse mantar zamanla dokular aracılığıyla kan dolaşımına sızıp buradan enfeksiyonun yayılmasına ve damar iltihabına yol açabilir. Bur durum da zamanla damarların tıkanması, kalp krizi, ani kalp durması, karaciğer kanseri veya böbrek yetmezliği neden olabilmekte.

Tırnak mantarı nasıl önlenir?

Uzmanlar, risklerin düşük bir ihtimal bile olsa tırnak mantarının mutlaka önemsenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Peki tırnak mantarı nasıl önlenir? İşte yanıtı…

*Tırnak mantarı kişiden kişiye kolayca bulaşabileceği için yüzme havuzu, sauna, hamam, spor merkezleri gibi toplu alanlarda çıplak ayakla dolaşılmamalı ve duş alırken bile mutlaka terlik kullanılmalı.

*Manikür ve pedikür yapımında hijyen önlemlerine dikkat edilmeli. Evde bakım için de mutlaka tırnak fırçası ile düzenli temizlik yapılmalı.

*Mantarların üremesi için en elverişli ortamlar nemli alanlar olduğu için el ve ayakların nemli kalmasından kaçınılmalı.

*El ve ayaklar yıkandıktan sonra kurulanmalı, deterjan kullanılacak işlerde eldiven takılmalı

*Hava alır nitelikte çorap ve ayakkabı tercih edilmeli, spor sonrası mutlkaka çoraplar ve ayakkabı değiştirileli

*Terlemeye neden olacak dar kıyafetler tercih edilmemeli

*Tırnaklardan birinde mantar oluşması halinde bulaşmayı engellemek için diğer tırnaklara ayrı bir makas kullanılmalı

Tırnak mantarının tedavisi mümkün mü?

Kolayca bulaşabilen ve önlem alınmaması halinde hayati risklere neden olabilecek tırnak mantarının tedavisi de mümkün. Ağızdan alınan ilaçlar, lazer, tırnak üzerine yapılacak ilaç gibi farklı alternatiflerle bu durumdan kurtulmak mümkün.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir