1. Anasayfa
  2. Bilgi

Bugün her yer yeşil!

Tarihi 5’inci yüzyıla dayanan ve her yıl Martın 17’sinde kutlanan Aziz Patrick Günü festivallerinde her yer yeşile bürünüyor. İrlanda’nın koruyucu azizlerinden biri olan Patrik’in ölüm yıldönümü olan bugün, sadece İrlanda’da değil, dünyanın pek çok noktasında coşkuyla kutlanıyor. Peki aziz Patrik kimdir? Aziz Patrik gününde neden yeşil giyilir?

Bugün her yer yeşil!
0

Her yıl Mart’ın 17’si İrlanda ve dünyanın farklı noktalarında düzenlenen festivallerle Aziz Patrik Günü olarak kutlanıyor. İraldalılar’a ait coşkuyla kutlanan bu geleneksel günde herkesin yeşil renk giymesinin de ilginç bir hikayesi var… İşte Aziz Patrik kimdir? 17 Mart gününde neden yeşil giyilir?

İrlanda’nın koruyucusu

St. Patrick(Aziz Patrik), İrlanda’nın beşinci yüzyılda yaşamış olan koruyucu azizi ve ulusal havarisidir. Aslında İrlandalı değildir, hikayeye göre Roma Britanya’sında doğar ve 16 yaşında ise korsanlar tarafından kaçırılır. Köle olarak İrlanda’ya getirilen Patrik’in esir hayatı yaşarken Hristiyanlığın yayılması için çaba sarf eder. Patrik ismini ise rahip olduktan sonra almıştır. M.S. 460 yılının 17 Mart günü de öldüğüne inanılır. Aziz Patrik’in ölüm günü olan 17 Mart, Hristiyanlığa katkıları için başta İrlanda olmak üzere dünyanın farklı noktalarında kutlanmakta.

Her yer yeşile bürünüyor

İrlandalıların ulusal günü 17 Mart, başta İrlanda ve Kuzey İrlanda olmak üzere ve Montserrat, Kanada’nın Newfoundland ve Labrador kesimlerinde tatildir. Katolik kilisesi için kutsal olan bugün, dini motiflerin de yer aldığı 5 gün süren kutlamalarda genelde İrlanda yeşil renk kullanılıyor. Aslında Aziz Patrik’in en eski tasvirlerinde genel olarak mavi giysiler yer almakta. Kutlamalarda yeşil renk kullanımının ise İrlanda bayrağında yer alan yeşilden kaynaklandığı ifade edilmekte. Kutlamalarda katolikler yeşil, protestanlar ise turuncu renk giyerek birbirlerinden ayrılıyorlar.

Üç yapraklı yonca

Kutlamalarda kullanılan yeşil renginin bir diğer anlamı ise üç yapraklı yonca. Yoncanın şans getirdiğine inanan İrlandalılar, özellikle bugün takmaları Teslis dinini sembolize etmekte. Tanrı üç biçimde betimlenir: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.

Mitolojide yeşil

İrlanda mitolojisinde ise yeşil giyinmek cüce cinlere bir gönderme. Kelt mitolojisine göre “küçük bedenli adam” anlamına elen “lobaircin”ler, diğer perilerin ayakkabılarını tamir etmekten sorumlu huysuz ruhlardır.

Cüce cinler, efsanevi hazineleri korumak için sıklıkla başvurdukları hileleriyle de tanınmaktaydı. İnanışa göre; cüce cinler, her sene Aziz Patrick Günü’ne yeşil giyerek katılır ve burada bu şekilde saklanırdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir