Oxford Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada hap, implant veya rahim içi araçlar dahil olmak üzere doğum kontrolü için kullanılan yöntemlerin meme kanserinde yüzde 23 ila 32 arasında risk artışına sebep olduğunu kaydetti.
Haplar koruyucu ama…
Plos Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada İngiltere’de doğum kontrol hapı alan kadınların oranının 2000 yılında 4,3 iken; 2018 yılında yüzde 10,8’e yükseldiği kaydedildi. Yazıda doğum kontrol haplarının, yumurtalıkların her ay yumurta salmasını durdurmak için östrojen ve progesteron olmak üzere iki hormon kullandığı ve hamileliğe karşı yüzde 99,7 oranında etkili olduğu ifade edildi.
Araştırma 21 yıl sürdü
Araştırmacılar, 1996 yılından 2017’ye kadar meme kanseri olan 50 yaş altı, yaklaşık 10 bin kişide doğum kontrol hapı kullanımını izledi. Bu veriler, hasta olmayan 18 bin kadının verileri ile karşılaştırıldı. Meme kanserine yakalanma riskinin, doğum kontrol yöntemlerini 15 yıl boyunca kullanan yaşları 16 ila 20 yaş arası kadınların 100 binde 8, yaşları 35 ile 39 arası kadınların 100 binde 265 oranından arttırdı.
Rakamlarla meme kanseri
Her yıl dünyada 2 milyon 300 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmakta. Bir kadının yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma ihtimali ise yüzde 13. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin önemi çok büyük ve tedavinin önemi çok büyük. Erken tanı ile başlanan tedavinin başarı oranı yüzde 90. Meme kanserinin sadece yüzde 10’u kalıtsal nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Sigara, alkolden uzak kalmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersizler yaparak sürülecek bir sağlıklı yaşamla riski azaltmak mümkün. Yapılan araştırmalar, her gün 30-40 dakikalık yürüyüş gibi düzenli egzersiz yapanların hareketsiz kişilere kıyasla meme kanserine yakalanma risklerinin yüzde 25, her gün 30 dakika tempolu yürüyüş yapanların ise yüzde 33 oranında azalttığını ortaya koymakta.