1. Anasayfa
  2. Sağlık

Sahurda kola içilir mi? Kola susuzluk yapar mı?

Ramazan ayında iftar ve sahur soflarında bizi hem tok tutacak hem de susuzluğumuzu dindirecek yiyecekler ve içecekler tercih ederiz. Gün boyu susuz kaldığımız için iftar sofrasında kana kana soğuk içecek tüketmek isteriz. Peki iftarda kola içilir mi? İftarda kola içersek ne olur? Sahurda kola içilir mi? İşte iftar ve sahur sofralarında asitli içecek tüketimi ile ilgili detaylar….

Sahurda kola içilir mi? Kola susuzluk yapar mı?
0

On bir ayın sultanı Ramazan geldi. Ramazan’da oruç tutanlar bütçesine göre nefis iftar ve sahur sofraları kurar. Gerek iftarda olsun gerek sahurda yiyeceklerin yanında ne içtiğimiz de çok önemlidir. İftarda çok susadığımız için suyun yanı sıra bizi serinletecek içecekler de tüketiriz. Günlük yaşamında kola gibi asitli içecekler tüketenler Ramazan ayında bu tutkuları ile ilgili “İftarda kola içilir mi?” “sahurda kola içilir mi” şeklinde araştırmalar yapıyor. Peki iftar ve sahurda kola içersek ne olur?

Ramazan ayında oruç tutanlar için yedikleri ve içtikleri sağlıklarını korumak için de çok önemlidir.  Sahurda oruçluyken bizi tok tutacak yiyecekler, susuzluğumuzu giderecek içecekler tüketmeye özen gösteririz. Peki asitli içecekler sahurda ve iftarda tüketilebilir mi? Ramazan ayında iftarda gün boyunca aç ve susuz kaldığımız için yemeğe yavaş yavaş başlamamız gerekir. Tıpkı yemek gibi içtiklerimiz de çok önemlidir. Birden bire yenilen yemek ve içilen içecekler midemizin bir anda büyümesine ve beraberinde şişkinliğe neden olabilir.

Oruç boyunca vücudumuzun uzun süre susuzluğa dayanabilmesi için normal günlerde tükettiğimiz su miktarına ulaşmamız gerekmektedir. Uzmanlara göre yetişkin bir insan günlük ortalama 1.5 ila 2 litre arasında su tüketmelidir. Eğer yeterince sıvı almazsak oruç boyunca ve iftardan sonra hazımsızlık, böbrek ve sindirim hastalıkları, baş ağrısı gibi hastalıklarla karşılaşabiliriz. Oruç tutarken vücudun sıvı kaybıyla dehidrasyon oluşur. Bunun önüne geçmek için sahurda ve iftardan sonra yeterli miktarda sıvı alınmalıdır.

İftarda kola gibi asitli içecekler içilir mi?

Ancak sıvı alırken tercihimiz en başta su olmalıdır. Uzmanlara göre su yerine başka tercihlerde bulunursak ve bu içecekleri yoğun tüketirsek bu durum vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak şöyle dursun tam dersi susuzluğa ve sıvı kaybının hızlanmasına neden olabilir. Bu yüzden Ramazanda özellikle şekerli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Sahurda tüketilen kola gibi asit ve kafeinli içecekler diüretik etki yapma potansiyeli barındırdıklarından oruçluyken sıvı kaybı ve susuzluk hissine neden olabilir. Asitli içecekler ilk içtiğimizde geçici bir serinlik verebilir. Ancak Ramazan ayında oruçluyken sahurda içilen asitli içecekler gün boyu susamamıza neden olur. Uzmanlar bu yüzden sahurda gazlı içeceklerden kaçınmayı ve ağırlıklı olarak su bitki çayları tüketmeyi öneriyor.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir