1. Anasayfa
  2. Sağlık

Makarnaya tuz ne zaman eklenmeli?

Lezzeti, pratik yapımı ve maliyetinin düşük olması nedeniyle sofralarımızın vazgeçilmezlerinden makarnanın hazırlanışı ile ilgili ezber bozan bir araştırma yayınlandı. Lezzetli bir sonuç için pişirirken suyuna önce tuzu sonra makarnayı ekliyorsanız dikkat. Araştırmacılar makarna pişirirken tuzun yanlış zamanda eklenmesinin tehlikeli hastalıklara yol açabileceğini tespit etti. Peki sağlıklı bir makarna nasıl pişirilir?

Makarnaya tuz ne zaman eklenmeli?
0

Makarnayı pişirirken tuzunu ne zaman eklersiniz? Örneğin tencereye tuzu soğuk su ile birlikte koyuyorsanız kaynama noktasını yükselteceği için pişme süresini uzatacaktır. Su kaynarken tuz ekliyorsanız makarna daha çabuk pişecektir. Ancak yapılan bir araştırmanın sonuçları ezber bozdu ve makarnanın pişirilirken tuzun yanlış zamanda eklenmesinin tehlikeli hastalıklara yol açabileceğini ortaya koydu.

Doğru zamanlama hayat kurtarıyor

Independent’te yer alan habere göre makarnaya tuzu doğru zamanda eklemenin hayat kurtardığı kaydedildi. Columbia’daki Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacılar, musluk suyunda belirli miktarda dezenfektan belirledi. Bunların tuzla birleşmesinin “iyotlu dezenfeksiyon yan ürünleri” adı verilen kimyasalları meydana getirdiği tespit edildi. Araştırmacılara göre musluk suyunda bulunan bazı kimyasalların tuzla birleştiğinde oluşan bu kimyasallar kanser, karaciğer hasarı ve sinir sistemi aktivitesinde azalmaya neden olabileceğine dikkat çekildi. Makarna üzerinde deneyler yapan araştırmacılar, birkaç denemenin ardından bu toksinleri engellemenin yollarını da belirledi.

Tuz piştikten sonra eklenmeli!

Baş araştırmacı Susan Richardson liderliğindeki ekip, tuzun makarna piştikten sonra eklenmesi gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada tencerenin kapağını açık bırakarak klorlu ve iyotlu bileşiklerin buharlaşarak yok olmasının sağlanabileceği, makarnayı süzerek de kirleticilerin büyük kısmının giderileceği kaydedildi.

İşte makarna pişirmenin güvenli aşamaları

Amerikan Kimya Derneği’nin internet sitesinde yayımlanan basın bildirisinde tüm adımlar şöyle sıralandı:

1- Makarna, tencerenin kapağı kapatılmadan kaynatılmalı

2- Makarna piştikten sonra suyu süzülmeli

3- İyotlu sofra tuzu kullanacaksanız makarna piştikten sonra eklenmeli.

4- Makarnayı tuzlu suda kaynatmak istiyorsanız kosher(koşer) tuzu ve Himalaya tuzu gibi iyotsuz seçenekler kullanılabilir.

 

*Koşer (kosher), tuzlu suyun buharlaştırılması ile elde edilen, katkı maddesi içermeyen, iri taneli bir tuz çeşididir. Daha çok Yahudi mutfağına özgü olan ve diğer mutfaklarda da kullanılan koşer tuzu, iyot içermediği için tansiyon, tiroit hastaları ile kalp ve damar sağlığını korumak için tavsiye edilmekte.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir