1. Anasayfa
  2. Sağlık

Hangisi daha tuzlu? 1 dilim ekmek mi, 1 paket cips mi?

İnsan vücudu için gerekli olduğu kadar, fazla kullanımı halinde pek çok hastalığa davetiye çıkaran tuzla ilgili bir araştırma dikkat çekti. İngiltere’deki bir üniversitede yapılan araştırmada 1 dilim ekmeğin 1 paket cipsten daha fazla tuz içerdiği tespit edildi. İşte detaylar…

Hangisi daha tuzlu? 1 dilim ekmek mi, 1 paket cips mi?
0

İçerdiği sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, bakır ile vücudumuzda gerekli suyun tutulması, kas ve sinir sisteminin çalışabilmesi gerekli olan tuz, fazla kullanımı halinde ise çok sayıda hastalık riski taşıyor. Aşırı tuz alımının dünya çapında yılda yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne yol açtığı tahmin edilmekte.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük tuz tüketimi 5 gramın altında olmalı. Bu miktar bir tatlı kaşığı veya tepeleme bir çay kaşığına denk gelmekte ve yemeklere sonradan eklenen tuzu değil, gün içinde tüm besinlerle alınan toplam tuz miktarını ifade etmekte.

 

Londra Queen Mary Üniversitesi merkezli bir grup olan Action on Salt tarafından yapılan bir araştırma ise sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmeğin bir diliminin içerdiği tuz miktarının bir paket cipsten fazla olduğunu ortaya koydu. The Guardian’da yer alan habere göre İngiltere’de süpermarketlerde dilimlenmiş olarak satılan her 4 ekmekten 3’ünün bir paket cips kadar tuz içerdiği ifade edildi.

 

Çok fazla tuz tüketiminin kalp krizi veya felç riskini arttırdığına dikkat çekilen haberde, araştırmada örnek alınan ekmeklerin birinde 0,9, bir diğerinde ise 0,44 g tuz içerdiği ve bunun fast food restoranlarda satılan iki küçük paket patates kızartmasından bile fazla olduğu kaydedildi.

 

Action on Salt, 28 farklı şirket tarafından üretilen ve ülkenin en büyük 10 süpermarketinde satılan 242 dilimlenmiş ekmeğin yapısını analiz etti. Alınan örneklerin yüzde 75’inde, sadece bir diliminde en az 25 gramlık hazır tuzlu cipste bulunan 0,34 g kadar tuz içerdiği tespit edildi.

 

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde daha sağlıklı bir yaşam amacıyla projeyi yürüten Prof. Dr. MacGregor, “Tuzu azaltmak, kan basıncını düşürmek, felç ve kalp rahatsızlığı nedeniyle ölen ya da acı çeken insan sayısını azaltmak için en uygun maliyetli önlemdir. Bu nedenle, gıda şirketlerinin, burada ekmekte görüldüğü gibi, yiyeceklerimizi çok fazla gereksiz tuzla doldurmaya devam etmesi utanç verici. İnsanların gereksiz yere ölmesine izin verilmemeli.” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir