1. Anasayfa
  2. Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü kedi ve köpeği olanları uyardı! Ölümcül salgın evcil hayvanlarda görüldü insanlara bulaşabilir...

Kuş gribi vakaları kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda da görüldü. ABD'de evcil kedilerin kuş gribinden ölmesi salgın ile ilgili alarma neden oldu. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), kedi ve köpek besleyenleri uyararak hayvanlardan virüslerin insanlara yeni varyant olarak geçebileceğini çok dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü kedi ve köpeği olanları uyardı! Ölümcül salgın evcil hayvanlarda görüldü insanlara bulaşabilir…
0

ABD’de dünyada yayılan kuş gribinden 5 evcil kedinin ölmesi salgının büyümesi konusunda yetkilileri harekete geçirdi. ABD Tarım Bakanlığı Hayvan ve Bitki Sağlığı Teftiş Servisi vakaları doğruladı. Uzmanlar virüsün kediye nasıl bulaştığı konusunu netleştirmiş değil. Ancak kediler yabani kuşları yakalayıp yiyor, bu yolla virüsün kedilere bulaşmış olabileceği düşünülüyor.

Thu Sun’da yer alan habere göre kediler bir arka bahçede kuş gribi testi pozitif çıkan tavukların yanında yaşıyordu. Kediler, zor nefes alma, kilo kaybı, depresyon ve dehidrasyon dahil olmak üzere bir dizi semptomla ciddi şekilde hastalandı. Nebraska Üniversitesi Veteriner Teşhis Merkezi’nden Dr. Sarah Sillman, ilk kedinin sağlıkta “hızlı bir düşüş” yaşadığını ve nöbetler, titreme ve propriyosepsiyon kaybı dahil olmak üzere birçok semptom yaşadığını söyledi.

Evcil hayvanı olanlara uyarı

Virüs son iki yılda dünya çapında milyonlarca kuşu yok etti ancak aynı zamanda foklar, su samurları, yunuslar ve tilkiler de dahil olmak üzere diğer hayvanları da etkilendi. Uzmanlar, virüsün mutasyona uğrayarak insanlara bulaşmasından korkuyor. Evcil hayvan besleyenleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), memelilerin farklı virüsler için “karıştırma kabı” görevi görebileceği ve bunun da insanlar için “daha zararlı” yeni varyantlara yol açabileceği konusunda uyardı.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir