1. Anasayfa
  2. Yaşam

Ramazan Bayramı’na neden şeker bayramı denir? Şeker mi şükür mü?

Ramazan Bayramı’na halk arasında şeker bayramı denmesi hep merak konusu olmuştur. Peki Ramazan Bayramı’na neden şeker bayramı denir? Şeker mi şükür mü? Şeker bayramı adı nereden geliyor? Şeker Bayramı demek caiz mi? Osmanlı’da Ramazan Bayramı’na ne denirdi? Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala gelin Ramazan Bayramı’na neden şeker bayramı dendiğinin cevabına birlikte bakalım…

Ramazan Bayramı’na neden şeker bayramı denir? Şeker mi şükür mü?
0

Müslüman alemi için 11 ayın sultanı Ramazan’da oruç ibadetinin ardından Ramazan Bayramına kavuşulur. Ramazan Bayramı’nda aileler ziyaret edilir, küçükler büyükleri ziyaret eder eller öpülür geniş sofralar kurulup aile yemekleri yenir. Bayramlaşmaların vazgeçilmezi ise şeker dağıtılmasıdır. Peki Ramazan Bayramı’na neden şeker bayramı denilmiştir?

Ramazan Bayramı her yaklaştığında mutlaka tartışma konusu olan “Ramazan Bayramı mı?” “Şeker bayramı mı?” sorusu gündeme gelir. Bazıları Ramazan Bayramı doğru derken bazıları ise Şeker Bayramı lafının doğru olduğu tezini savunur. Peki Ramazan Bayramı’na şeker bayramı neden denir? Şeker bayramı adı nereden gelir?

Arapça’da Ramazan Bayramı iftar bayramı

Ramazan bayramı bizim toplumumuzda bu isimlerle anılsa da Arapça kökeninde “eid ul-fitr” anlamına gelir. Ramazan Bayramı’nın Arapçadaki karşılığı “iftar bayramı” demektir.  Arap ülkelerinde iftar bayramı adı zamanla şükür bayramı olarak anılmaya başlanmış. Bu süreçte de toplumumuzda da Ramazan Bayramı şükür bayramı olarak anılmaya başlanmış. Türkçe’ye de şükür “şeker” olarak geçmiş. İşte şeker bayramı adı buradan gelmektedir.

Osmanlı döneminde Ramazanda tatlı dağıtılırdı

Şeker bayramı adı bir de Osmanlı dönemindeki geleneklerden gelmektedir. Ramazan’ın 15’inci gününden sonra Osmanlı’da askerlere tatlı dağıtılırdı. Bu geleneğin ardından halk da Ramazan Bayramı’nda tatlılar yapmaya başladı. Çocuklara bayram günü tatlılar dağıtılırdı. Çocuklar ev ev dolaşıp tatlı şeker toplardı. Ramazan bayramında her evde şeker dağıtılması şeker bayramı sözünü iyice halk diline yerleştirdi.

Şeker bayramı demek caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Şeker Bayramı ifadesinin yanlış olduğunu ve Ramazan Bayramı ifadesinin kullanılması gerektiğini söylemesi üzerine bu konu yine tartışma konusu olmuştu. Diyanete göre Şeker Bayramı sözü yanlış olarak görülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir