İlk olarak 1959 yılında üretilen Barbie, 90’lı yıllardan itibaren çocukların vazgeçilmez oyuncağı haline geldi. Sarışın, mavi gözlü, ince belli ve kıvrımlı hatlara sahip bebekler üreten marka, zaman içerisinde tek tip güzellik dayatmasına yönelik eleştirileri doğrultusunda farklı bebekler tasarladı. Üretici firma Mattel, çocukların farklılıkları öğrenmesi ve saygı duyması için koleksiyonuna vitiligolu, kilolu, protez bacaklı, tekerlekli sandalyeli ve saçı olmayan Barbieleri de ekledi.
Koleksiyonun yeni üyesi Down Sendromlu Barbie
Çeşitlilik ve kapsayıcılık politikası doğrultusunda bir adım daha atan Mattel bu kez tüm çocuklara oyun yoluyla daha fazla hikaye için ilham vermeyi amaçlayarak Down Sendromlu Babrie’yi koleksiyonuna dahil etti.
Kolyesi +1 kromozomu ifade ediyor
Diğerlerine göre daha kısa boylu olarak tasarlanan yeni Barbie, yuvarlak bir yüz, çekik gözler ve çok kişi tarafından bilinmeyen bir detay olan avuç içinde simian olarak adlandırılan tek çizgiye sahip. Ayaklarında yürümesini desteklemesi için afoları, boynunda ise vücudunda 21’inci kromozomun 3 adet olmasını sembolize eden bir kolye bulunuyor.
“Amacımız daha fazla çocuğun kendini Barbie’de görmesi”
Barbie’nin üreticisi Mattel, bebeğin tasarımında ABD Ulusal Down Sendromu Derneği NDSS’den destek aldı. NDSS Başkanı Kandi Pickard, temsiliyetin gücünün asla hafife alınmaması gerektiğini ve amaçlarının daha fazla çocuğun kendilerini Barbie’de görmesini ve Barbie’nin çevrelerindeki dünyayı yansıtmasını sağlamak için Down Sendromlu bir Barbie oyuncağı üretildiği belirtildi.
Barbie tanıtımını Ellie yaptı
Barbie’nin tanıtım kampanyasını yapan dünyaca ünlü Down sendromlu model Ellie Goldstein ise yaşadığı mutluluğu şöyle ifade etti: “Çocukların oyuncak bebekle oynayabilmeleri ve herkesin farklı olduğunu öğrenebilmeleri benim için çok anlamlı. İnsanların dünyada benim gibi daha fazla insanı görmeleri ve gizlenmemeleri gerektiği için çeşitlilik önemlidir. Babrbie bunun gerçekleşmesine yardımcı olacak.”
Down sendromu nedir?
Kromozom anomalileri arasında en sık rastlanan Down Sendromu, her 1000 canlı doğumda 1 görülen rastlantısal bir durumdur. İnsan vücudunda 23 anne, 23 babadan toplam 46 kromozom bulunur. Ancak Down Sendromuna sahip bireylerde 21’nci kromozomun iki yerine üç adet bulunmasıyla bu sayı 47 olur. İşte bu fazladan kromozom down sendromlu bireylerin vücut özellikleri ve gelişimsel olarak bazı farklılıklara neden olur. Her renk, her ırk ve her toplumda görülebilir. Dünyada 6 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 100 bin Down Sendromlu birey bulunmakta.