1. Anasayfa
  2. Yaşam

Torunlarını en çok kim şımartıyor?

Her toplumda insanlar için evladını büyüttükten sonra, onun da bir ebeveyn olduğunu görmek en büyük mutluluklardan biri. Belki de bu yüzden “evlat ceviz, torun ise ceviz içi” ya da “evlat anapara ise torun faiz” şeklindeki söylemler torun sevgisinin toplumumuzda da ne kadar öncelikli olduğunu ifade etmekte. Bilim insanları ise yaptıkları araştırma ile torunlarını anne tarafından mı baba tarafından mı büyükanne ve dedeleri tarafından daha fazla ilgi gördüğüne kafa yordu. İşte detaylar…

Torunlarını en çok kim şımartıyor?
0

Anne tarafından mı baba tarafından mı büyükanne ve dedeler torunların daha fazla ilgi gösterip onları şımartıyor? Bilim insanları bu kez bu soruya yanıt aradı. Finlandiya’daki Turku Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve Biology Letters  dergisinde yayınlanan araştırma İngiltere ve Galler’de 11 ila 16 yaşları arasındaki bin 400 çocuk üzerinde yapıldı.

Çocuklara sorular yöneltildi

Her birinin yaşayan en az bir büyükanne ve büyükbabası olan, ancak onların büyükanne ve büyükbabalarıyla birlikte yaşamayan okul çocukları arasında yapılan bir ankette çocuklara her ki taraftan büyükanne ve dedelerini hangi sıklıkla gördükleri, onlara bakıp bakmadıkları, mali yardımda bulunup bulunmadıkları ve onlara duydukları güvenle ilgili sorular yöneltildi.

Anneanneler ilk sırada yer aldı

Araştırma sonucunda çocukların anne tarafından en fazla ilgiyi büyükanneleri ikinci sırada yine anne tarafından olan dedelerinden, üçüncü sırada babaanne, dördüncü sırada ise baba tarafından dedelerinin yer aldığı kaydedildi.

Daily Mail’de yer alan haberde bunun arkasındaki belki de tartışmalı teori, gelecek nesilleri yetiştirmeye yardımcı olmak için gerekli donanıma sahip olmamızın yattığı kaydedildi. Ancak torunun akraba olduğundan kesinlikle emin olabilecek tek kişi anneannedir; çünkü kızını o doğurmuştur ve o çocuğu da kızı doğurmuştur.

“Evrimsel programlamadan kaynaklı”

Araştırmacılar ayrıca kadınların çocuklara bakmak için evrimsel olarak programlanmış olduğunu ve erkeklerin farklı eşlerden daha fazla çocuk sahibi olmaya programlanmış olduğunu, bu nedenle anne tarafından büyükanne ve büyükbabanın kızlarının torun yetiştirmesine yardımcı olmak için daha fazlasını yapacaklarını öne sürüyorlar.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir