1. Anasayfa
  2. Bilgi

AB’den gıdada mide bulandıran onay! Makarna, cips, bisküvi… Artık cırcır böceği tozu kullanılabilecek!

Avrupa Birliği onayladı! Makarna, bisküvi, unlu mamuller, cips ve soslarda artık cırcır böceği tozu kullanılabilecek. Yemeden önce bir daha düşünün!

AB’den gıdada mide bulandıran onay! Makarna, cips, bisküvi… Artık cırcır böceği tozu kullanılabilecek!
0

Avrupa Birliği’nde yayınlanan genelge ile bazı gıda ürünlerinde un böceği ve çekirgenin ardından  cırcır böceği tozunun da kullanımına onay verildi. Bir firmanın başvurusu üzerine alınan kararla artık unlu mamul, makarna, bisküvi, cips ve sos gibi bazı ürünlerde cırcır böceği tozu da kullanılabilecek.

AB üyesi ülkelerde kullanılabilecek

Avrupa Birliği, üye ülkelerde yenmesi güvenli yenilikçi gıda olarak etiketleme anlaşması uyarınca geçtiğimiz Mayıs ayında sarı un kurdunun kullanımına onay vermiş, sırada 11 başvuru daha olduğu kaydedilmişti. Vietnamlı bir şirketin cırcır böceğinin yüksek protein içerdiği gerekçesiyle 2019 yılında kullanım onayı istediği başvuruyu değerlendiren birliğin kararı geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlandı. 24 Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe giren kararla birlikte AB üyesi ülkelerde cırcır böceği tozunun bazı unlu mamuller, makarna, bisküvi, sos, et katkı maddesi ve atıştırmalıklarda kullanılabileceği kaydedildi.

İçindekiler kısmında yer alacak

Genelgede söz konusu gıdalarda cırcır böceği tozunun kullanıldığının içindekiler kısmında tüketicinin görebileceği şekilde mutlaka belirtilmesi gerektiği de belirtildi. Böcek kullanımı ile ilgili hukuki bir sınırlama olmadığı için firmaların “Acheta Domesticus tozu kullanılmıştır” gibi bir ifade ile Latince isminin de kullanabileceğine dikkat çekildi.

Neden cırcır böceği tozu?

Cırcır böceği tozunun gıda ürünlerinde kullanımın nedeni, yüksek protein içermesi. Üreticiler ürünlerdeki protein oranını düşük maliyetle arttırmak için bu yola başvuruyor. Ancak uzmanlar, bazı böceklerin Omega 3, Omega 6 gibi doymamış yağ, magnezyum, fosfor ve içerdiği yüksek protein nedeniyle gelecekte et ve balık gibi ürünlere alternatif olabileceğine dikkat çekiyor.

AB sofralarına giren ilk böcek

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz Mayıs ayında “AB ülkelerinde yenmesi güvenli yenilikçi gıda olarak etiketleme anlaşması” uyarınca bazı tür böceklerin satış ve tüketilebileceğini duyurmuştu. Böceklerin alternatif bir protein kaynağı olarak kullanılmasının yeni olmadığı, dünyanın birçok yerinde düzenli olarak böcek yenildiği kaydedilen açıklamada ‘kurutulmuş sarı un kurdu’ ve ‘tenebrio molitor’ adlı yemek kurdu böceğinin larvasının yiyecek üretiminde kullanılabileceği ifade edilmişti. Hamburger, protein bar ve bisküvi gibi ürünlere konulabilecek yüksek protein içerikli sarı un kurdu larvalarının bira mayası, buğday kepeği, mısır nişastası ve patates unu gibi çeşitli maddelerde hızla büyüyebildiği kaydedilmişti.

Türkiye’de kullanılıyor mu?

Sarı un kurdu Türkiye’de kullanılmıyor ancak yüzde 48 oranında protein barındırması nedeniyle özellikle kanatlı hayvanların beslenmesinde kullanılıyor. Sarı un kurdunun hayvanların tüylerini güçlendirdiği, kış aylarında hastalıkları önlediği ve kuluçkaların yaşama oranını yüzde 99 arttırdığı kaydedildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir