1. Anasayfa
  2. Bilgi

Asteroit Dünyayı teğet geçti! O anlar canlı yayınlandı...

Dünya Cuma (bugün) bir asteroidin çarpma riskiyle karşı karşıya kaldı. NASA duyurmuştu. Bir asteroit Dünya yüzeyinin yaklaşık 3.500 km yakınından geçti. Peki dünyayı tedirgin eden asteroit Türkiye’den görüldü mü? Türkiye saatiyle 03.27'de yaşanan uzay olayı canlı yayınlandı. İşte o görüntüler...

Asteroit Dünyayı teğet geçti! O anlar canlı yayınlandı…
0

NASA 27 Ocak 2023 Cuma günü (bugün) bir asteroidin Dünya’ya yüzeyine çok yakın bir mesafeden geçiş yapacağını duyurmuştu. NASA asteroidin Güney Amerika’nın güney ucundan geçeceğini açıkladı.

Dünyaya yaklaşan asteroit ilk olarak 21 Ocak’ta tespit edildi ve uzay bilimcileri bu asteroide ‘2023 BU’ adını verdi. Peki asteroid saat kaçta dünyadan görülecek? NASA 27 Ocak Cuma günü gece yarısından kısa bir süre sonra asteroidin Dünya’nın yanından geçeceğini duyurdu.

2023 BU, TSİ 03.27’de Güney Amerika’nın en güneyindeki nokta yakınlarından geçti. Asteroit böylece Dünya’ya, genelde 36 bin kilometre mesafede seyreden uydudan çok daha fazla yaklaştı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre asteroidi geçen hafta sonu Kırım’dan amatör gökbilimci Gennadiy Borisov tespit etmişti. Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), asteroidin Dünya için tehlike oluşturmadığını açıklamıştı. 3,5 metreye 8,5 metre boyutlarında olduğu hesaplanan asteroit, Dünya’ya çarpacak bir yörüngeden geçse bile atmosferde büyük bir yangın topu halinde parçalanacaktı.

2013’te Rusya’nın güneyinde Dünya’nın atmosferine çarpan Chelyabinsk adlı asteroidin çapı 20 metreye yakındı ve çarpmanın etkisiyle camları kıracak şiddette şok dalgaları yaratmıştı. NASA’ya göre, 2023 BU’nun Dünya’ya bu kadar yaklaşması Güneş etrafındaki yörüngesinin kaymasına neden olacak.

Dünya’ya yaklaşmadan önce hemen hemen yuvarlak olan ve normalde 359 günde tamamladığı yörüngesinin, Dünya’nın yer çekimi kuvveti nedeniyle oval bir hal alacağı ve 425 günde tamamlayacağı belirtiliyor.

Peki asteroidin dünyaya çarpıp zarara verme ihtimali var mı?

Uzay bilimcilere göre kısacası hayır. Asteroidin boyutları 3,8 ila 8,4 metre arasında. Dünya atmosferine girerken yanıp kül olabilir. NASA’ya göre, 25 metreden küçük asteroitler dünya atmosferi tarafından parçalanabiliyor. Yer yüzüne düştüğünde çok az hasara yol açacak veya hiç hasar vermeyecek

thumbnail
Önerilen Yazı
İstanbul’a meteor (göktaşı) düştüğü iddia edildi! Peki göktaşı nereye düştü? İşte o görüntüler

Asteroidin Dünya’nın yakınından geçişini nasıl izleyebilirim?

Sanal Teleskop Projesi yakın karşılaşmayı 26 Ocak Perşembe günü saat 19.15’ten itibaren canlı yayınlamaya başladı. Gökbilimci Gianluca Masi, projenin web sitesinde ve YouTube kanalında ücretsiz bir canlı yayına ev sahipliği yapacak. Sanal Teleskop Projesi, İtalya’daki Bellatrix Astronomik Gözlemevi tarafından yürütülüyor ve çevrimiçi olarak erişilebilen birkaç robotik teleskoptan oluşuyor.

İşte asteroidin dünya en yakın noktadan geçişini izleyebileceğiniz link

https://www.youtube.com/watch?v=P0sD-qcnvpY&ab_channel=TheVirtualTelescopeProject

Asteroit nedir?

NASA’ya göre bir asteroit, “Güneş’in etrafında dönen nispeten küçük, aktif olmayan bir cisimdir”. Normalde kayalık, tozlu ve metalik malzemelerden yapılır. Çoğu, ana asteroit kuşağı içinde, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasında döner, ancak bazıları iç güneş sistemine (Dünya’ya yakın asteroitler dahil) dolaşan yolları takip eder.

Bir NASA web sitesi , Dünya yakınında beklenen sonraki beş asteroit yaklaşımını görüntüleyerek, bunların tipik olarak nasıl çok uzakta olduklarını gösteriyor. Asteroitlerin boyutları, bir evin kapladığı alandan bir otobüse veya uçağa kadar değişir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir