Astrolojide Dolunay; tamamlanma, bitişler ve sonlarla ilgilidir. Dolunay, sürüncemede kalan konularda olumlu veya olumsuz sonuç almayı anlatır. “Dolunay Dünya’ya ne yapar?” sorusunun bilimsel yanıtı ise Ay’ın Dünya üzerindeki etkisi suları hareket ettirerek gelgitlere neden olur. Dünyanın Ay’a bakan yüzünde, su bir dalga oluşturmak için yükselir. Bu dalga yüksek gelgit ile sonuçlanır…
Ay’ın bir de görünmeyen yüzü var! Yani dünyaya olan farklı etkileri. Bu konuda ise daha çok Astroloji ilgileniyor. Astrologlar, Ay’ın gezegenlerle ve dünya ile olan açılarını bazı hesaplamalar yaparak yorumluyor.
Gökyüzünde dolunay varken hepimiz aklımızı başımıza almamız gerektiğini biliyoruz, peki ayın esrarengiz 9 türünü biliyor muydunuz?
İşte Newsweek’te yer alan derlemeye göre önümüzdeki aylar ve yıllar boyunca gözlemlenecek ve dikkat edilmesi gereken Ay’ın 9 farklı hali…
Süper Ay
Bir dolunay, ayın yörüngesindeki Dünya’ya en yakın nokta olan yerberi ile çakıştığında, süper ay olarak bilinir. Bazıları artan duygulara neden olduklarına inanıyor. Dünya’ya yakınlığı nedeniyle, bir süper ay normal bir dolunaydan yüzde 30 daha parlak ve yüzde 14’e kadar daha büyük görünebilir.
Kanlı Ay
Bir sonraki ay tutulması Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, kuzey ve doğu Avrupa ve Güney Amerika’nın çoğundan görülebilecek. Kanlı ay olarak da adlandırılan ayın yüzü, Dünya’nın gölgesine geçtiğinde kırmızıya döner. Bir sonraki ay tutulması sadece kısmi olacakken, ayın yüzünün çoğu canlı kırmızımsı bir renge dönüşecek. Önceki nesiller ay tutulmalarından korkardı, ancak bugün bazıları onları değişimi kucaklamaya ve artık bize hizmet etmeyen takıntıları bırakmaya teşvik eden sonların bir sembolü olarak görüyor.
Süper çiçek kanlı ayı
Bir süper çiçek kanlı ay, tam bir ay tutulması ile birleştirilmiş bir süper aydır ve bu yılın Mayıs ayında son süper çiçek kanlı ayını yaşadık. “Kanlı ay” adı, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girerken yüzünün kırmızıya dönmesinden, “çiçek ay” zamanlamayı, “süper” ise ayın daha büyük ve daha parlak görünmesinden gelir. Bu ayın genellikle yeniden doğuşu ve büyümeyi sembolize ettiği söylenir, bazıları kanlı ayın derinlemesine düşünmek için iyi bir zaman olduğuna inanır.
Ateş çemberi tutulması
Hem Ay’ı hem de Güneş’i içeren nadir “ateş çemberi” güneş tutulması en son Haziran 2021’de gerçekleşir. Ay, tam bir güneş tutulması sırasında olduğu gibi güneşi tamamen engellemek için eliptik yörüngesinde Dünya’dan çok uzakta olduğunda, bunun yerine güneşin dış halkasını açıkta bıraktığında meydana gelir. Bu tutulma yalnızca Antarktika’dan ve kısmen Güney Afrika ve Güney Atlantik’te görülecek. Güneş tutulmalarının bazen değişiklikleri kışkırttığı ve yeni hedeflerin habercisi olduğu söylenir.
Pembe ay
“Pembe ay”, Nisan ayında meydana gelen dolunaydır ve adını, ilkbaharın başlarında açan ve Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da görülen yabani yer phlox adı verilen çiçeklerden alır. Aslında pembe görünmüyor. Pembe ayın iyimserliği ve meyve vermeye başlayan hedefleri işaret ettiği söylenir.
Çilek ay
“Çilek ayı” Haziran ayındaki dolunayı ifade eder. Çilek kırmızısı olma eğiliminde değildir, ancak gökyüzünde normalden daha düşük konumu nedeniyle genellikle daha fazla gül veya kırmızımsı bir tonu vardır. Bunun nedeni, ayın konumunun, yılın diğer zamanlarına göre atmosferde daha fazla parlamasına neden olabilmesidir. Çilek hasadına denk gelen görünümünden dolayı Kızılderililer tarafından çileğin adını aldığı düşünülmektedir.
Mavi Ay
“Mavi ayda bir” ifadesini duymuşsunuzdur, ancak mavi ay aslında düşündüğünüz kadar nadir değildir. Mavi ay mavi değildir; adı zamanlamasını ifade eder. Geleneksel olarak mavi ayın tanımı, dört dolunay içeren astronomik bir mevsimdeki üçüncü dolunaydır.
Hasat Ay
“Hasat ayı”, ayın yörüngesinin Dünya’nın ufkuna göre açısının minimumda olduğu ve dolunayın ufkun üzerinde normalden çok daha hızlı yükselmesine neden olduğu sonbahar ekinoksuna en yakın dolunaydır. Bu, ayın her gece neredeyse aynı saatte yükseldiği ve arka arkaya birkaç gece parlak ay ışığı verdiği anlamına gelir. Hasat ayı ruhsal büyümeyi teşvik eder.
Mikro ay
Bir dolunay, ayın yörüngesindeki Dünya’dan en uzak nokta olan apogee ile çakıştığında bir mikro ay meydana gelir. Uzaklığından dolayı, bir mikroay bir süperaya göre yaklaşık yüzde 14 daha küçük görünür ve aydınlatılan alan yüzde 30 daha küçük görünür, dolayısıyla daha az parlak görünebilir.