Her mevsim geçişinde yorgunluk yaşamak çok sık rastladığımız şikayetler arasında yer alıyor. Özellikle kış mevsiminden sonra vücudumuz bazı fizyolojik değişikliklere girmektedir. Değişen mevsimlere ayak uydurmaya çalışmak vücudumuzu şaşırtabilir.
Kronik bahar yorgunluğu, bitmeyen baş ağrıları, halsizlik ve yorgunluk, yataktan zor kalkma, erken uyku ihtiyacı gibi birçok probleme neden olmaktadır.
Bahar yorgunluğunun sebepleri nelerdir?
Mevsim geçişlerinde vücudun metabolizması hormonal değişime uğramaya başlar ve birtakım hormonların salınım saatleri gün ışığının değişimine maruz kalındığı için kişiler kendilerini günün ritminde daha yorgun hissedebilirler. Normalde güneş ışığı ve hareket eksikliğinden dolayı serotonin ve dopamin, mutluluk ve motivasyon hormonlarından mahrum kalırız. Aynı zamanda vücudumuz, kış aylarında bizi dış tehditlerden korumak için stres hormonu olan daha fazla kortizol üretir. Bu nedenle, kışın sonunda genellikle kendimizi yorgun hissederiz ve semptomlarıyla birlikte bahar yorgunluğu sendromuyla savaşmamız gerekir.
Nasıl baş edebiliriz?
Bu dönemleri kolay atlatmanın en doğru ve kolay yöntemi; iyi beslenmek, mümkün olduğu kadar kaliteli uyumak ve günlük vitaminlerimize daha çok önem vermektir. Ayrıca, bol miktarda su tüketimini (günde minimum 2 litre) ve yorgun hissettiğinizde dinlenmeyi ihmal etmemek önem taşır.
Öğünlerinize mutlaka taze meyve, sebze ve yeşillikler eklemeniz bu sürecin atlatılmasında önemli bir rol oynar. Bahar yorgunluklarında vücudun enerjisine oldukça iyi gelen magnezyum, çinko ve B vitaminleri büyük önem taşımaktadır.
Magnezyum: Nöron aktivasyonuna ve nörotransmitterlerin (örneğin serotonin) sentezine yardımcı olmaktadır. Bu; stresi, sinirliliği, zihinsel karışıklığı ve hatta depresyonu azaltmaya yardımcı olduğu anlamına gelmektedir.
Çinko: Bağışıklık sistemini desteklemenin yanı sıra enzimleri ve hormonları düzenlemeye yardımcı olur ve bu eksikliği gidermek, enerji seviyenizi olumlu yönde etkileyebilir ve ruh halinizi iyileştirebilir.
B vitamini: Yeterli miktarda B vitamini ise kan hücresi gelişimini, kan damarı büyümesini teşvik etmek ve sinirlerin düzgün çalışmasını sağlamak için önemlidir.
Yorgunluğunuz yaz aylarına kadar devam ederse veya uzun vadede zindeliğiniz azalırsa, rahatsızlığın bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için mutlaka bir uzmana başvurmanız önerilir.