1. Anasayfa
  2. Bilgi

Bebekler neden ağlar? Bebekleri ağlatan 8 sebep

Yeni doğan bebeklerin anne ve babalarının en büyük merakı “Bebekler neden sürekli ağlar?” sorusudur. Yeni doğan bebeklerin gün içerisinde ağlaması aslında sık rastlanan bir durumdur. Bebeklerin ağlama sebebini bulursak hemen sustuklarını göreceğiz! Peki bebekler neden ağlar? İşte bebeklerin çıkardıkları ses ve tavırlarına göre ağlamalarına neden olan 8 etken.

Bebekler neden ağlar? Bebekleri ağlatan 8 sebep
0

Bebek sahibi olmak tarifsiz bir sevinçle beraberinde büyük sorumlulukları da getirir. Anne babalar ilk günden itibaren bebeklerinin mutlu olması için çabalar durur. Bebeğin beslenmesi ve iyi uyuması gelişimini doğrudan etkiler. Kısaca mutlu bebekler eşittir mutlu aileler demektir. Ancak özellikle bebeğiniz doğduktan sonra ilk 6 ay hatta 1 yaşına gelene kadar sık ağlaması sizi tedirgin edebilir. Peki bebeklerin ağlaması nasıl geçer? Bunun için en iyi çözüm bebeğinizin ağlama sebebini bulmaktan geçer. İşte bebekleri ağlatan sebepler.

İşte “bebekler neden ağlar?” sorusunun 8 farklı yanıtı

Açlık

Bebek uzmanlarına göre bebeğiniz acıktığında size bunu haber vermesinin tek yolu ağlamaktır. Bebeğiniz ağlarken dili emecekmiş gibi damağına yapışıyor ve biberon ya da meme emer gibi sesler çıkarıyorsa bebeğiniz çok aç demektir. Eğer beslenme vakti yaklaştıysa ilk deneme bebeğinizin karnını doyurmak olacaktır.

Gaz sancısı

Bebeklerin ağlama krizlerine sokan sebeplerin başında gaz sancısı gelir. Bebeğiniz kasılarak derinden gelen sesler çıkarıyorsa bu gaz sancısının işaretidir. Uzmanlara göre bu derinden gelen sesler diyaframdan gelen gaz sancısı sesidir. Diyaframdan gelen bu ses ile hava oldukça kısa ve sarsıntılı çıkmaya çalışıyor demektir. Hemen doğru pozisyona alıp bebeğinizin gazını çıkarın.

Uykusu gelmiş

Uyku bebek için beslenme kadar önemlidir. Yeni doğan bir bebek günde 15-18 saat uyur. Bu nedenle huzursuz bir şekilde ağlıyorsa uyutmayı deneyin. Daha yeni uyandı deseniz de bir süre sonra yeniden uyuma ihtiyacı olabilir. Bebeklerin uykusunun geldiğini ağlarken dudaklarının aldığı şekilden anlayabilirsiniz. Ağlarken “Ağız geniş açılır, dil düzleşir ve geri çekilir” işte bu hareket bebeğinizin uykusu geldi demektir.

Karın ağrısı

Bebeklerin karnı ağrıdığında da size haber vermek için tek çaresi ağlamaktır. Karnı ağlayan bebeklerin sesi diğer ağlamalardan daha uzundur ve kıvranırlar. Uzmanlar bu sesi “kısık, boğuk ve uzun süreli” olarak tanımlıyor.

Huzursuz

Yetişkinler gibi bebekler de bir şeylerden huzursuz olabilir. Bunun nedeni genellikle rahat olmamalarıdır. Çok sıcak veya soğuktan ya da yatış  pozisyondan hoşlanmayabilirler. Bu durumda şiddeti az olan huysuz bir ağlama şeklinde kendini gösterir.

Diş çıkarma dönemi

Bebeklerin en zor dönemlerinden birisi de diş çıkarma dönemidir. Dişleri çıkmaya çok yakın sürede ağrı ve ateş baş gösterir. Bu durumda bebeklerin ağlaması ara ara ama ağrı vurduğunda çok şiddetlenir. Bu durumda bebek elini damağına götürüyorsa dişi çıkıyor olabilir. Siz de damağını yoklayarak diş çıkarıp çıkarmadığını anlayabilirsiniz.

Yalnız kalınca

Bebeğiniz duygularını da ağlayarak ifade edebilir. Özellikle yalnız kaldığında annesinin kokusunu ve şefkatini isteyebilir. Bu durumda bebeğiniz adeta bir duygu sömürüsü edasında yürek sızlatan içli bir ağlama modeli geliştirir.

Susuzluk

Bebeğiniz yeterli mama ve süt almadığında susuz kaldığında bu tepkiyi de yine ağlayarak belirtir. Uzmanlara göre susuz kalan bebeğin damak kabuğunun soyulmasına neden olur. Bu durumda bebekler yine ağlayarak gösterir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir